In ultimul an am avut destul timp sa ma gandesc la bacalaureat si am trecut prin multe momente in care eram ingrozit de ce aveam sa ‘indur’, insa am ajuns la o concluzie total diferita fata de cea pe care o aveam initial.

Initial ma gandeam ca BAC-ul e foarte important si trebuie neaparat sa il iau, eventual cu note cat mai mari (desi nu cred ca eu cunosc vreo persoana care a invatat mai putin ca mine pentru BAC). Cu timpul, in special in ultima vreme, am ajuns sa realizez ca in principiu, BAC-ul e irelevant. E irelevant fiindca notele alea nu reflecta nimic. Sunt niste note acordate pentru o cantitate de informatie ridicol de exagerata, invatata, in mare parte, mot a mot. Daca nu intentionezi sa iti urmezi drumul in viata studiind in mod special una din materile la care dai BAC-ul, cam tot ce inveti pentru BAC este absolut inutil. In viata lucrurile alea nu te ajuta cu mai nimic.

Daca esti o persoana inteligenta si descurcareata, poti ajunge departe in viata si fara sa acorzi multa atentie lucrurilor de genul BAC-ului. Toata lumea isi face atatea griji in privinta BAC-ului, si pentru ce? Pentru niste examene stupide care in cazul majoritatii nu au nicio treaba cu aspiratiile fiecaruia si informatiile acumulate vor fi date uitarii. E ca si cum ai fi obligat sa inveti sa inoti pentru a putea conduce o masina.

Acum vine partea in care ma contrazic: bacalaureatul nu e irelevant. De ce? Fiindca asa ne spun cei ‘de sus’, cei care ne controleaza fara sa stim. Ei ne spun ca fara BAC sau fara rezultate cel putin decente la BAC, e foarte probabil ca viata noastra sa o ia la vale de aici inainte. Ei ii acorda BAC-ului importanta, cuvantul se raspandeste in societate si toata lumea incepe sa creada ca trebuie sa inveti pentru BAC si sa iei note cat mai mari, fiindca sunt niste examene importante; si sunt! Sunt importante fiindca asa ne spun ei, iar societatea functioneaza asa cum vor ei. Ei ordona si noi ne conformam. De aceea BAC-ul este intr-adevar important, fiindca unei persoane inteligente dar cu note foarte mici la BAC sau fara BAC ii va fi mai greu sa faca anumite lucruri, in comparatie cu un imbecil cu note mari la BAC, care fie a luat notele prin mijloace mai neortodoxe, fie chiar a invatat pentru BAC (informatiile alea lipsite de importanta de care ziceam mai devreme).

De ce are BAC-ul o influenta asa mare asupra vietilor noastre? Fiindca in functie de rezultatele obtinute, urmam (sau nu) o anumita facultate si de acolo mai departe, cine stie unde ne ducem. De relevanta facultatii nu ma pot pronunta deocamdata, insa sunt sceptic si in privinta ei (vorbesc despre cum sunt lucrurile in tara noastra, nu si in alte parti).

Un alt motiv pentru care BAC-ul e o aberatie e egalitatea cu care sunt tratati toti. Sa va explic la ce ma refer: elevul A e la profil de matematica – informatica si va da BAC-ul la limba romana (subiecte universale), la matematica (nivel de dificultate mai ridicat) si la informatica (nivel de dificultate mai ridicat – desi am inteles ca de anul asta sunt si astea universale, ca cele la romana, insa voi lua in considerare felul in care au fost pana acum -). Elevul B e la alt profil si va da BAC-ul la limba romana (aceleasi subiecte), la matematica (nivel de dificultate mai scazut) si informatica (nivel de dificultate mai scazut). Elevul A are aceleasi subiecte la limba romana cu elevul B, desi elevul B poate a fost la un profil la care se punea accent mai mare asupra limbii romane, are subiecte mai grele la matematica decat elevul B (deci matematica a necesitat un efort mai mare in timpul anilor de liceu si a oferit mai multa informatie necesara pentru examen) si are subiecte mai grele la informatica decat elevul B (la fel ca si in cazul matematicii). Cu toate astea, pentru a intra la o anumita facultate, nu se va face nicio diferenta intre cei doi. Tot ce conteaza e media rezultatelor obtinute la BAC, numarul ala scris pe o hartie. Daca elevul A ia nota 9 la matematica, la nivelul acela ridicat, iar elevul B ia nota 10, la nivelul acela scazut, elevul B e considerat mai bun (iar diferenta intre cele doua nivele e destul de mare).

BAC-ul consta in niste note pe o hartie care nu tin cont de ce ai tu cu adevarat in cap, consta in niste note care tin cont de cate lucruri poti sa inveti ca robotul, de cat de dispus esti sa iti bati capul cu formule si ecuatii care nu vor avea vreun rol in viata ta sau de cat de priceput esti la trisat. Asta e bacalaureatul de care se tem toti; bacalaureatul care are un rol asa de important in vietile noastre.

Pareri personale? Opinii contradictorii? Fa-te auzit in comentarii!