Nokia Lumia 920

Nu demult ziceam ca Nokia 808 PureView e telefonul visurilor mele. Intre timp, Nokia a anuntat Lumia 920, in momentul de fata smartphone-ul lor “flagship”, iar lucrurile s-au cam schimbat.

Desi inca ador 808-ul datorita camerei absolut fantastice si a microfonului la fel de deosebit, 808 are si cateva dezavantaje. Unul, de fapt: sistemul de operare Symbian. Desi imi place Symbian si imi pare rau ca e pe duca, nu stiu daca mi-as mai cumpara un 808 in eventualitatea in care mi-as permite sa dau aproape 3000 de lei pe un telefon.

Acum vine Nokia Lumia 920, care la randul lui are o camera deosebita (mai buna decat a oricarui alt telefon de pe piata in momentul de fata, cu exceptia 808-ului) si inca atatea si atatea caracteristici deosebite, dintre care cele mai importante cred ca ar fi:

  • display de 4.5″, care desi mi se pare putin cam mare (4″ cred ca ar fi ideal), nu cred ca m-as plange;
  • rezolutia display-ului e de 1280×769 la o densitate a pixelilor de 332ppi (ambele mai mari ca la iPhone 5 cu “retina display”), plus PureMotion HD+, care inseamna ca textul si imaginile de pe ecran raman foarte clare chiar si in miscare;
  • display protejat de Corning Gorilla Glass 2, extraordinar de rezistent (video #1, video #2);
  • touchscreen-ul poate fi operat chiar si cu manusile puse, plus orice alte obiecte, de la pixuri pana la chei. Alaturi de ce am mentionat mai sus despre display, e cel mai bun de pana acum.
  • camera de 8.7MP, mai buna ca cele de pe iPhone 5 sau Samsung Galaxy S3, cum spuneam mai sus (articol, video);
  • Snapdragon S4, un procesor extraordinar (articol);
  • Windows Phone 8, care desi nu a fost lansat, din ce se stie pana acum, ar fi destul de grozav;
  • nu e facut de Apple. Serios, probabil cel mai important aspect.

Am ales doar cateva detalii care mi s-au parut mai importante pentru mine, dar mai sunt o sumedenie care fac din Nokia Lumia 920 un telefon de exceptie. Sper sa ajung intr-o zi sa pot scrie despre el si sa-l am chiar in fata. Ma indoiesc, dar sper si eu.

ACTUALIZARE: Nokia Lumia 900 supus la teste de rezistenta (video). Lumia 920 nu cred ca poate fi mai prejos de atat. Se vede ca e facut de Nokia, arma alba direct, ai putea sparge capete cu el.

ACTUALIZARE: Nokia Lumia 1020.