Review – ‘Antichamber’

antichamber

Developer/publisher: Alexander Bruce
Gen: puzzle
Website
Lansat: 31 ianuarie 2013 (PC)
ESRB: N/A
Trailers: Teaser, Launch Trailer

‘Antichamber’ e un joc ca niciun alt joc pe care l-am jucat vreodată. Creatorul lui îl numește “a psychological exploration game” și “first person Escher”, în sensul că uneori e ca și cum te-ai plimba printr-un tablou aparținând lui Escher.

Nu există poveste, personaje, sau un scop clar, altul decât explorarea și nimic mai mult. Jocul constă numai în rezolvarea unor puzzle-uri în general cu un design non-euclidian, care vă vor forța mintea în feluri în care cel mai probabil nimic nu a făcut-o vreodată, iar în asta constă toată distracția.

Nu există eșec propriu-zis în joc; nu poți muri, nu poți pierde, iar așa cum spune și unul dintre numeroasele mesaje întâlnite în joc, “failure to succeed does not mean failure to progress” (după ce încerci să sari peste un gol și nu reușești). Mesajele întâlnite în joc au uneori rolul de a te ghida într-un mod cât mai subtil și în același timp îți oferă mici lecții de viață legate de puzzle-urile cu care te zbați la momentul respectiv.

Singurul aspect pe care l-aș critica e faptul că sunt anumite puzzle-uri pentru care ai nevoie de un anumit obiect din joc, însă de multe ori nu ai cum să realizezi asta și poți petrece mult timp încercând să treci de un puzzle momentan imposibil, cum am făcut eu. Nu sunt sigur, dar jocul ar putea fi intenționat așa, dată fiind natura lui. În fond, ne învață că eșecul nu presupune lipsa progresului. Mai este un anumit aspect esențial al jocului pe care nu am reușit să îl descopăr pe cont propriu, iar atunci când am citit despre el, nu am reușit să-mi dau seama cum aș fi putut să îl descopăr de unul singur. Fiind un joc complex și întortocheat, mă gândesc că poate nu e vina creatorului și poate pur și simplu am fost eu neatent atunci când ar fi trebuit să descopăr acel aspect și mi-a scăpat.

Într-o mică măsură ar putea fi comparat cu ‘Portal’, în ceea ce privește ingeniozitatea puzzle-urilor, iar fanii ‘Portal’ cred că au mai mari șanse să fie atrași de ‘Antichamber’. Nu are aceeași personalitate, nu are mai deloc, dar nu e neapărat un lucru rău.

Din punct de vedere vizual, jocul e extrem de minimalist, iar coloana sonoră constă în muzică ambientală și uneori diverse sunete din natură, cum ar fi păsări ciripind, valuri, sau ploaie cu tunete, iar asta nu face decât să îi ofere jocului și mai mult farmec.

‘Antichamber’ e un joc oarecum greu de descris, dar în același timp nici nu aș vrea să intru în detalii, jocul oferind o experiență foarte interesantă atunci când nu știi la ce să te aștepți.

Antichamber is the film “Cube” sans horror, the threat of death, and poor acting. It’s insanely hard and painfully simple, just like any expertly crafted puzzle. Bruce has created one of the finest and most challenging puzzle games I have ever experienced. – GamesBeat

Don’t play it as a puzzle game. Play it as a way of recalibrating your perception of reality. – PC PowerPlay

A brilliant puzzler that rewards the curious. Buy it. Play it. The less you know the better. Don’t play it for story. – IGN

Antichamber may very well be one of the best puzzle games in a long, long time. Artistically, in terms of game design, and atmosphere, the purity of the logic and the humbling approach to teaching you to trust your brain, almost everything in it is a bliss. – Gameblog.fr

I just finished Antichamber. I feel satisfaction I haven’t experienced after completing any game in many years and for the first time in ages I learned something about myself while playing. It’s hard for me to expect anything more from a game. – CD-Action

‘Antichamber’ cu siguranță nu e un joc pentru oricine, mai mult decât oricare alt joc despre care am mai spus același lucru. E un joc foarte inteligent, simplu și complicat în același timp, ce oferă o experiență unică pe care niciun alt joc de până acum nu o poate reproduce. Durata jocului depinde în totalitate de jucător și de cât de repede descoperă logica din spatele fiecărui puzzle. L-am terminat acum aproape două luni și nu mai țin minte cât timp mi-a luat, dar cred că în jur de 8 ore, cu puțin ajutor, cum am spus mai sus.

GameSpot i-a acordat jocului nota 8.5. Media notelor a 49 de critici ajunge la 8.2, iar media notelor a peste 150 de jucători ajunge la 8.2.

Nota mea: 9/10

Un comentariu

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.