Pornim de la reacția asta, însoțită de multe altele la fel:

Nu lăsați anumite comportamente recente, respectabile, să vă influențeze părerea despre români. Nu lăsați memoria recentă să o șteargă pe cea pe termen lung. Nu lăsați anumite demonstrații de civilizație din ultimele zile să vă convingă că există civilizație în România. Nu lăsați toate frustrările din restul timpului să fie umbrite de o urmă de decență din ultima săptămână. Nu uitați că suntem un popor de hoți, nesimțiți, needucați, rasiști, homofobi, și superstițioși. Nu vă uitați dezgustul față de compatrioți. Nu fiți mândri de ce vedeți zilele astea, fiți și mai scârbiți și dezamăgiți ca de obicei, fiindcă dacă am fi civilizați cu adevărat, așa ne-am purta întotdeauna.

Ce vedeți acum e o reacție egoistă și penibilă la mediatizarea unui exemplu izolat de decență, iar reacția asta va dura doar până când își pierde lumea interesul în gesturile respective, până când se simt oamenii mândri și satisfăcuți cu ei înșiși că au făcut un lucru respectabil (conform aprecierilor pe care le-au văzut pe Facebook, nu că ar fi realizat pe cont propriu niște chestii de bun simț). Dacă ar fi cumva posibil de demonstrat, aș paria orice că 99% dintre indivizii ăștia deveniți conștiincioși peste noapte vor reveni la obiceiurile urâte și iresponsabile în viața lor de zi cu zi odată ce se termină evenimentele astea.

Nu e chiar așa mare motiv de mândrie faptul că au ieșit mulți oameni la protestele astea. Oamenii au fost plesniți într-un mod grosolan și au reacționat. O reacție normală nu mi se pare motiv de mândrie, poate doar în România, unde normalitatea e un pic diferită de cea din restul lumii civilizate (să ne amintim cum îl ridicam în slăvi pe Cioloș fiindcă nu trage bășini în lift și e un om cu bun simț). Motivul de mândrie va fi atunci când protestăm împotriva nedreptăților care nu ne afectează (discutabil în exemplul ce urmează). Vom avea ocazia în aprilie să vedem cât de mândri putem fi.

Dar vă zic degeaba toate astea, pentru că oricum vă veți aminti singuri în scurt timp și nici nu veți realiza când ați făcut trecerea înapoi la “normalitatea” în care vă e scârbă să vedeți printre ce oameni trăiți. Faptele astea decente din ultimul timp sunt doar fum, nimic mai mult. Agitația va dispărea, fumul odată cu ea, și mizeria omenească din România va fi iar vizibilă.