A venit iar perioada aia întunecată a anului în care contrar oricărei urme de bun simț, românul de rând sărbătorește, din orice punct de vedere obiectiv, factual incontestabil, un personaj dintr-o carte de acum 2000 de ani, când oamenii foloseau sare și cretă ca să-și ia jegul de pe dinți, intestinele animalelor pe post de prezervative, și toată lumea împărțea același burete pe un băț pentru a se șterge la fund în toaletele publice. Nu, nu glumesc, știu că sună ridicol și pare greu de crezut, dar chiar sărbătoresc un personaj dintr-o carte.

Trecând peste confuzia dată de faptul că ăștia sunt oamenii, asta e realitatea, și chestia asta chiar se întâmplă în secolul 21, probabil te întrebi ce treabă are Paștele cu titlul articolului, ori “Dumnezeu” cu ce am scris eu acolo. Are legătură perfectă, dacă te interesează câtuși de puțin lumea în care trăiești și acorzi un minim de interes consecințelor lucrurilor pe care le faci.

Vezi tu, când te duci la biserică și cumperi ceva, fie și o lumânare, contribui la existența bisericii în forma actuală. Apă magică sfințită, pâinea aia îmbibată în ce e ea îmbibată, orice; orice chestie mică ajută biserica. Nici nu trebuie să cumperi ceva, poți să te duci doar ca să spui o rugăciune, și tot îi ajuți. Cum? Îi păstrezi relevanți și folositori, și astfel dai putere unor habotnici mizerabili care vor să-ți schimbe stilul tău de viață, chiar și cu forța dacă ar putea. Poți să te rogi și acasă, poți să îți alegi tu pasaje din biblie pe care să le citești acasă duminica, și eventual cu ocazia asta descoperi ororile din biblie pe care preotul le evită la slujbă. Problema e că încă consideri biserica drept casa lui “Dumnezeu”, când “Dumnezeu” a fost de mult dat afară în șuturi de acolo.

Nu mai zic de nunți, botezuri, și înmormântări, că alea sunt pâinea și untul bisericii, și sunt foarte mulți care disprețuiesc biserica, dar nu văd nicio legătură între asta și a plăti bisericii pentru serviciile alea. Că oricum nu ai de ales, nu? Ce poți să faci? “Dumnezeu” nu-ți recunoaște căsătoria decât dacă e oficiată printr-un ritual specific de niște șarlatani, nu? Și nu recunoaște oamenii care nu au fost botezați de aceiași șarlatani, nu contează ce fel de persoane sunt, nu? Și nu acceptă mortul în “Rai” decât dacă aceiași șarlatani spun niște cuvinte magice în timp ce îi coboară sicriul în pământ, nu? Slavă lui, bunului “Dumnezeu”!

Sunteți mulți care detestați biserica și nu vă sfiiți să vă băgați organele prin preoți în discuțiile despre biserică, dar apoi imediat fugiți la ei să vă botezați copiii, să vă căsătoriți, să vă îngropați morții, și ce altceva mai faceți voi la biserică. Chiar și cei care nu sunteți religioși și sunteți indiferenți când vine vorba de țărani de acum 2000 de ani ori vrăjitori cerești, chiar și unii atei dintre voi, și voi tot la biserică vă duceți și tot ăstora le dați bani, că na, “așa se face”. Ai familie, ai prieteni, nu poți să le explici că deși poate nu ai o problemă cu lucrurile alea, ele nu înseamnă nimic pentru tine și nu are niciun sens să le consideri, și nu poți să trăiești așa cum îți e ție bine, fără să cedezi presiunii pe care o pun proștii din jurul tău asupra ta cu privire la niște lucruri care doar pentru ei sunt importante. Că obiceiurile lor, importante pentru ei, trebuie impuse și asupra altora. Și voi sunteți și mai proști pentru că ascultați de ei.

→ Limonadă necurată

Să ne înțelegem bine, eu am spus că contribui la răspândirea corupției și la degradarea societății, nu am zis că situația e în întregime pe umerii tăi; doar foarte puțin, în același fel în care atunci când arunci o țigară pe jos contribui la mizeria întregului oraș. E puțin, ce mare lucru, nu? Ori cu tine, ori fără tine, ori cu țigara aia pe jos, ori fără, e același lucru. Da, așa e, doar că nu ești singurul care face asta, și când se adună acțiunile tuturor, ajungi să trăiești într-un oraș mizerabil, și nimănui nu îi place asta, ori corupția bisericii, cât timp ai ochi să o vezi. Și tu ai ajutat; într-o măsură foarte mică, dar împreună cu toate măsurile foarte mici ale celorlalți, ați creat un monstru pe care îl condamnați în timp ce îl hrăniți fără reținere.

Dacă nu crezi că biserica e un parazit care distruge civilizația, ești doar ignorant, și în punctul ăsta, cu atâta expunere la toate mizeriile pe care le face biserica, dacă nu ești deja convins, nu știu câte șanse mai ai să fii un om normal. Dar dacă disprețuiești deja biserica, în schimb continui să apelezi la ea, contribuind astfel la existența ei și tot ce implică asta, înseamnă că tu crezi că “Dumnezeu” asta vrea din partea bisericii. Toate mizeriile pe care le face biserica sunt aprobate de “Dumnezeu”, nu? Că dacă ai crede că “Dumnezeu” e nemulțumit de javrele astea, nu le-ai mai da bani, nu? Nu ai mai avea încredere în ce pretind ei că fac în numele lui “Dumnezeu”, nu? Te-ai gândi la ce ar vrea “Dumnezeu” să faci și ai realiza că nu ai nevoie de biserică pentru a îi satisface nevoile. Că dacă un zeu bun îți dă biserica pentru a păstra legătura mai bine cu tine, iar apoi vin niște tâlhari și fură biserica pentru a profita de pe urma ei și a influenței pe care o are asupra ta pentru a face bani și pentru a influența viețile tuturor după propriile lor voințe, zeul ăla bun ar fi furios, nu? În niciun caz nu ar vrea să te mai duci la ei în continuare, nu?

Vreau să vă las cu un îndemn cât se poate de sincer: anul ăsta, și de acum înainte, cât timp disprețuiți biserica pentru acțiunile ei și ale pionilor ei, boicotați-o complet. Știu, uneori poate e mai greu, că nu v-ați gândit niciodată la ideea asta nebunească, dar puteți începe cu ceva ușor, cu Paștele. Nu vă mai duceți la biserică, stați acasă cu familia, spuneți o rugăciune peste o bucată de pâine, peste niște apă, închinați-vă, și tot ce se mai face. Cereți-i iertare lui “Dumnezeu” că nu mai respectați obiceiurile pe care de fapt el nu vi le-a cerut niciodată și sunt strict culturale, apropos, și rugați-vă pentru înțelegere. Acel zeu bun va aprecia asta din partea voastră, nu credeți?

După cum văd eu lucrurile, ori nu ai o problemă cu biserica și băieții în sutană ți se par gigei de treabă, ori ai o problemă cu biserica, dar nu-ți pasă de răul real la care contribui. Cât despre presiunile externe, astea sunt doar scuze pentru lașitate.