• Home
  • Jocuri
  • Review – ‘FTL: Faster Than Light’

Review – ‘FTL: Faster Than Light’

ftl

Developer/publisher: Subset Games
Gen: strategie, roguelike
Website
Lansat: 14 septembrie 2012 (PC, MAC, UNIX)
ESRB: N/A
Trailers: Trailer

Mai degrabă o recomandare rapidă decât o recenzie.

‘FTL: Faster Than Light’ e un joc sci-fi independent în care ești căpitanul unei nave spațiale și trebuie să fugi de rebeli pentru a anunța federația de atacul lor. Pe parcurs întâlnești alte nave care pot fi ostile sau prietenoase, trebuie să iei decizii care vor afecta bunăstarea echipajului și a întregii nave, trebuie să împarți energia navei strategic, alegând ce sisteme ale navei le consideri prioritare și cele mai folositoare, trebuie să îți împarți echipajul cât mai eficient, fiecare având un rol, iar în timpul luptelor, pe lângă întreținerea navei și a echipajelor, trebuie să alegi cu ce ataci și în ce punct specific ataci navele inamice.

‘FTL’ e un joc destul de complicat care îți pune mintea la muncă și cu siguranță nu e pentru oricine. Cei care joacă jocuri video încă de prin anii ’90 cu siguranță vor fi loviți de nostalgie când vor intra pentru prima oară în ‘FTL’. Jocul arată ca și cum ar fi fost făcut acum 20 de ani, nu se poate salva progresul (decât atunci când ieși din joc), iar ca nivel de dificultate, e foarte dificil, chiar și la modul ‘easy’.

Partea bună, având în vedere că nu se poate salva progresul, e că hărțile și evenimentele din fiecare nivel sunt complet aleatorii de fiecare dată, deci poate fi jucat de mai multe ori și de fiecare dată va fi o experiență diferită, cu noi evenimente, resurse, inamici, și chiar noi soluții la anumite situații întâlnite într-un joc precedent. L-am terminat acum vreo două luni și cred că totul a durat în jur de 3 ore, asta bine-nțeles după numeroase alte încercări.

‘FTL’ nu se bazează pe vreo poveste deosebită, ci pe experiența în sine. După cum spuneam, e genul de joc distractiv și în același timp frustrant, ca cele pe care le jucam când eram mici, pe chinezăriile alea cărora nici nu știam să le zicem “console”.

Faster Than Light is a kid’s dream becoming a video game. On the deck of a piece of metal, at the helm of its crew, you will start by sticking out your chest like a 10 years old boy, shooting on sight. Then the harsh truth of the reality of a boundless space will come to bite you in the ass, your decisions will cost lives, and you will end up being the chief of your own demise. But his is why you will love offering, once more, your innocence to FTL. – Gameblog.fr

Even on easy mode, FTL is another capital-D Difficult game and its random nature means even the most careful of explorers might find themselves unexpectedly asphyxiated. – VideoGamer

Faster Than Light is the Star Trek, Star Wars, and Battlestar Galactica game you’ve always wanted. – GamesRadar

Captaining a spaceship is a dream that many gamers have had for years, and FTL pulls it off near perfectly. If the difficulty, randomness, and repetition of rougelikes (sic) doesn’t scare you away, FTL will give you an experience you can’t find anywhere else. – Machinima

Ca un fapt divers, jocul a fost făcut de doi indivizi folosind fonduri strânse prin Kickstarter. Au cerut $10.000, iar în mai puțin de o zi au strâns $20.000. Într-o lună de zile au strâns peste $200.000 de la aproape 10.000 de oameni.

GameSpot i-a acordat jocului nota 8. Media notelor a 41 de critici ajunge la 8.4, iar media notelor a peste 600 de jucători ajunge la 8.4.

Nota mea: 9/10

Alte articole:

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.