Am trecut la Samsung Galaxy S8

Vorbeam prin iulie despre un telefon ASUS care îmi cucerise inima și eram cât pe-aici să-l cumpăr, după ce în ultimul timp eram din ce în ce mai dezamăgit de Lumia 950. Singurul lucru care m-a oprit era camera, de la care de altfel nici nu aveam pretenție să se apropie de calitatea camerei de pe Lumia 950, cum nici nu aveam pretenția ca oricare alt telefon existent să ofere mai mult la capitolul ăsta.

Am aflat apoi că mai e puțin până va apărea noua gamă de telefoane de la ASUS și am așteptat să văd despre ce e vorba. Când le-au anunțat, am fost obsedat în stil tipic de noul flagship, ASUS Zenfone 4 Pro. Telefonul are toate specificațiile la care te-ai aștepta de la vârful unei game și e în mod specific comercializat ca un telefon cu o cameră fantastică. Pe hârtie, cel puțin, e impresionantă. Și am petrecut mult timp căutând zilnic orice fel de conținut legat de el, să văd cum arată, cum funcționează, și cel mai important, ce poze face. M-a agățat cu mare ușurință, asta fără să văd ce îi poate camera. Singurele lucruri care nu-mi plăceau erau senzorul de amprentă frontal și dimensiunile. Din experiență, senzorul de amprentă e mult mai convenabil când e pe spate, iar un telefon de dimensiunile alea e uneori inconfortabil.

Singurul telefon cu o cameră care să se apropie de calitatea celei de pe Lumia 950 e Galaxy S8. În câteva situații pare să se descurce puțin mai bine chiar, dar per ansamblu, aș zice că e la un fir de păr sub Lumia. Când am aflat că Zenfone 4 Pro va costa probabil în jur de 2700 de lei și fiind sceptic că va scoate ASUS din senin o cameră mai bună decât cea de pe S8, am început să mă uit la prețurile pentru S8, că Zenfone-ul oricum era cam în vecinătate și pentru S8 nu trebuia să mai aștept cel puțin o lună sau două până la lansarea comercială.

L-am găsit redus pe la vreo 3000 de lei și începusem să mă gândesc serios la a merge pe varianta asta. Câteva zile mai târziu, mi-a apărut în fluxul de pe Facebook o reclamă de la Orange la Galaxy S8 ce includea un încărcător wireless gratuit, plus încă un “cadou surpriză”. M-am uitat pe site-ul lor și la o prelungire de abonament pe 2 ani (ce urma să fac cel târziu în aprilie 2018), îl puteam lua cu ~2700 de lei, în condițiile în care la liber, fără reduceri, ar fi de la 3500 de lei în sus (fără încărcător wireless și celălalt cadou). Mi s-a părut o ofertă grozavă și în ziua următoare l-am comandat.

Mâncându-mi unghiile și așteptând, după încă o zi mi-am adus aminte că există și cască Gear VR și m-am gândit că ar fi interesantă una. Am găsit la eMag modelul din 2017, cu tot cu controller, la vreo 530 de lei. Am zis să fiu mai cumpătat, având în vedere că doar ce cheltuisem 2700 de lei pe un telefon, și m-am uitat la resigilate, unde am găsit-o cu 450 de lei. Dacă era vreo problemă cu ea, o returnam și asta era. Am comandat-o și când să plătesc, nu le mergea sistemul de plăți cu cardul, nu știu ce problemă aveau. Am mai încercat o dată și tot nu a mers. Apoi am început să mă mai uit și prin alte părți, până m-am gândit să arunc o privire și la Orange. Am cumpărat-o de la Orange cu 300 de lei, la ofertă, și am fost fericit.

În final am luat cu ~3000 de lei produse care în mod normal au o valoare cumulată ce poate depăși 4500 de lei (cadoul surpriză a fost un “Starter Kit” ce include un alt încărcător wireless care acum stă în sertar, niște mufe adaptoare, o husă, și folii protectoare). Ceea ce e grozav, că dacă într-un an am chef să cumpăr următorul model de Galaxy și decid să îl vând pe ăsta, la ce resale value are, îmi pot recupera lejer banii, ba chiar poate aș putea face și un profit.

Acum am noul S8 de o săptămână și nu regret deloc decizia. Ziceam că îmi displace ecranul curbat în margini, dar se pare că nu mă deranjează cum mă deranja la S7 Edge când l-am învârtit puțin prin mâini la MWC 2016. De asemenea, ziceam că nu îmi place aspectul (raportul aspectului? Nu știu exact dacă e corect să zic aşa “aspect ratio” în română) de 18.5:9 al ecranului. Înainte să decid să-l cumpăr, mi-am amintit de acum vreo 5 ani, când aveam un Nokia C6-01 cu ecran de 3.2″ și îmi ziceam că 4″ e absolut perfect pentru un telefon și nu aș vrea niciodată mai mult. Acum voiam de 5.5″ și nu aș fi acceptat mai mic de 5.2″, și mi-am dat seama că poate aspectul ecranului de 5.8″ e de fapt ceva ce îmi va plăcea foarte mult. Și așa a fost, am realizat că pentru un telefon are sens complet să fie ecranul mai înalt și e clar că în viitor ăsta va fi standardul. Rezoluția de 1440p la Lumia 950 mi s-a părut inutilă pentru un ecran de 5.2″ (16:9) și la fel mi se pare și la Galaxy S8, în schimb la S8 o pot coborî la 1080p, care e suficient cât timp nu țin telefonul lipit de față și mai și economisesc puțin din baterie.

Ce într-adevăr îmi cam displace e senzorul de amprentă, poziționat lângă cameră, lucru care pur și simplu e ridicol. Ce-i drept, nu e chiar atât de incomod pe cât zic toți, pentru mine cel puțin, dar din experiență, pe mijloc e pur și simplu perfect. Cel puțin nu e pe fața telefonului; îl prefer lângă cameră decât sub ecran. Ca fapt divers, mi s-a părut că Iris Scanner-ul funcționează mai rapid decât pe Lumia 950, dar prefer amprenta.

Pe lângă toate lucrurile grozave la S8, îmi plac foarte mult design-ul și faptul că e un telefon mai mic, în ciuda ecranului mai mare. Având în vedere că îl țin în buzunarul de la pantaloni, sunt importante și dimensiunile. Îmi amintesc ce inconfortabil putea fi Zenfone 3 și mă bucur enorm că am un telefon mai mic fără să sacrific dimensiunea ecranului, chiar dimpotrivă.

Ce-i drept, îmi e dor de câteva chestiuțe de la Windows 10 Mobile, dar per ansamblu software-ul e de departe superior. Îmi lipsește și ideea în sine de a avea un dispozitiv rar și deosebit. Este Galaxy S8 un telefon scump, vârf de gamă, bla bla, dar e altceva când spui că ai un Lumia; întotdeauna am spus-o cu mândrie când arătam poze făcute cu el și cei din jur exclamau impresionați și mă întrebau ce telefon e, mai ales când erau poze făcute la lumină joasă. Mi s-a întâmplat de mai multe ori și e un sentiment plăcut să știi că ai un dispozitiv deosebit și că în orice anturaj ai fi, tu vei putea face cu camera telefonului lucruri pe care ceilalți nu vor putea. Probabil încă va rămâne valabil în majoritatea situațiilor, dar parcă nu e tocmai același lucru.

Îmi pare extrem de rău că Microsoft nu s-a ocupat mai mult de Windows 10 Mobile. Am pariat ceva bani și pe acel Lumia 950 fiindcă am crezut cu adevărat în Windows și am fost convins că Microsoft va face treabă bună. Telefonul în sine e grozav, păcat că sistemul de operare lasă mult de dorit. Categoric o să-mi lipsească, dar nu regret deloc schimbarea.

Alte articole: