E posibil să mi se fi furat telefonul. Păstrați numărul acestui mesaj trimis.
Mai sus e un mesaj pe care l-a primit Jumătatea zilele trecute de 3 ori, o dată vineri seara, și de două ori sâmbătă dimineața. Evident, e vorba de un fel de înșelăciune.
Sfaturi generale pentru situații de genul ăsta:
1. De la cine e mesajul? E un număr străin (pe care nu îl cunoașteți)? Ignorați-l. Dacă mesajul sau apelul e de la un număr din străinătate, verificați cărei țări îi aparține și dacă nu aveți pe nimeni acolo, ignorați-l. Dacă aveți cunoștințe acolo, ignorați-l și contactați apoi acele persoane direct și verificați dacă au vreo legătură cu mesajul sau apelul primit. E important să nu răspundeți la apeluri sau să apelați înapoi, de asemenea nici să răspundeți la mesaje ca cele de mai sus. Dacă răspundeți la mesaje, le confirmați că numărul vostru e valid. Imaginați-vă că sunt ca mail-urile cu Viagra, nici la alea presupun ca nu răspundeți ca să le ziceți “nu, merci”.
2. Analizați mesajul logic. Cineva nu știe sigur dacă i s-a furat telefonul (?) și între timp și-a conectat contul Google/Apple/Microsoft la alt telefon și a trimis un mesaj la (aparent) toate persoanele din agendă anunțându-i că poate i-a fost furat telefonul. Sună plauzibil? Și cine își anunță cunoscuții despre noul număr de telefon fără să se semneze? În cazul Jumătății, ar fi făcut-o de 3 ori, dar asta e și ideea, să vă facă să răspundeți într-un fel sau altul, în cazul de față, întrebând cine e.
3. Analizați sintaxa mesajului și alte detalii ce țin de limbaj. Diacriticele pentru mine semnalează din start ceva dubios; câți oameni cunoașteți care folosesc diacritice în mesaje? În general le mai folosești când greșești un cuvânt și îți sugerează telefonul varianta corectă, și cam atât. În ceea ce privește sintaxa, în cazul de mai sus avem “numărul acestui mesaj trimis”. Poftim?
4. Ignorați-l dacă nu sunteți siguri că e legitim. Simplu.
Cam atât. Întotdeauna am grijă să-mi anunț apropiații când mă lovesc de vreo variație a înșelătoriilor astea telefonice. Faceți și voi la fel, mai ales cu părinții, bunicii, etc.
Discover more from Ovidiu Avrămuș | Blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.