ÎnJocuri

Jocurile video: ieri, azi, si maine

Acum un an de zile am publicat un articol intitulat ‘Perceptia jocurilor video in societatea de azi’, in care vorbeam despre cum jocurile video nu sunt tratate cu destula seriozitate si cum devin o parte din ce in ce mai mare a vietilor noastre.

La scurt timp dupa publicarea articolului, ‘L.A. Noire’, unul din jocurile despre care vorbeam in el, a primit un premiu la festivalul de filme ‘Tribeca’, fiind primul si singurul joc video de pana acum, din cate stiu, care a primit un premiu la un festival de filme. A primit acel premiu fiindca ‘L.A. Noire’ a fost primul joc care sa foloseasca o noua tehnologie pentru animatie faciala, personajele fiind interpretate in intregime de actori adevarati. De atunci, in ultimul an, industria jocurilor video a inceput sa fie vazuta si tratata diferit. Mai are mult teren de parcurs, dar e pe drumul cel bun.

Acum mai putin de doua saptamani a fost lansat ultimul joc din seria ‘Call of Duty’, si anume ‘Modern Warfare 3’. ‘Call of Duty: Modern Warfare 3’ a doborat recordul pentru cele mai multe vanzari in primele 5 zile, atat pentru jocuri video, cat si filme sau carti. Jocul a generat peste $775 milioane in primele 5 zile; asta inseamna ca in primele 5 zile de la lansare a generat un venit mai mare decat orice alt joc, film sau carte din istorie, in acelasi interval de timp de la lansarea lor.

Este vorba despre acelasi joc care in urma cu doua zile de la lansare, a fost furat in Franta intr-un numar de 6000 de copii, in valoare de 400.000 euro. Doi sau mai multi indivizi mascati au lovit masina ce transporta jocul si au folosit gaz lacrimogen pentru a incapacita soferii masinii de transport si au furat cele 6000 de copii. Da, inca este vorba despre un joc video!

Mai mult de atat, nu numai ca cei de la ‘Activision’ au reusit prin acest joc sa doboare un record impresionant, dar este al 3-lea an la rand cand fac asta, in ultimii 2 ani doborand acest record tot cu jocuri din seria ‘Call of Duty’.

“Call of Duty has become the first entertainment property in history to set five-day launch records for three consecutive years across all forms of entertainment.”
– Activision Blizzard CEO Bobby Kotick

Industria jocurilor video s-a dezvoltat mult in ultimii ani si continua sa se dezvolte cu pasi repezi. Parerea mea e ca va veni o vreme nu foarte indepartata cand jocurile video vor domina orice alta forma de divertisment si consolele vor deveni la fel de comune precum televizoarele. Asta cred eu ca pare sa indice evolutia recenta a industriei.

Voi ce credeti?

Alte articole:

7 comentarii

 • Lupica George

  18/11/2011 la 00:19

  Nu vor domina industria de divertisment niciodată. Deja cred că s-a cam aplatizat curba de creştere a jocurilor, de aici va sta cam la nivel.

  Legat de statistici, sunt întradevăr impresionante pentru jocuri în ziua de astăzi dar omiţi un lucru.

  Un joc la lansare se plasează pe la preţul de 60 dolari. Nici un film fie el la cinema sau pe dvd ori album de muzică nu costă atât de mult la lansare.

  Evident, veniturile generate se reflectă în asta.

  Oricât de bune vor fi jocurile viitorului, mereu va exista o nevoie de a te informa sau distra fără să fii nevoit să te consumi cu joystick-ul în faţă.

  Reply
  • ovisebdan

   18/11/2011 la 00:34

   “Deja cred că s-a cam aplatizat curba de creştere a jocurilor, de aici va sta cam la nivel.”

   Aici cred ca te inseli amarnic. Urmeaza sa apara o noua generatie de console, care va schimba total industria. Nu inteleg de ce zici ca s-a aplatizat curba, cand jocurile devin din ce in ce mai sofisticate si mai bune din toate punctele de vedere.

   Da, poate nu va ‘domina’ industria divertismentului, divertisment inseamna multe lucruri si poate am exagerat putin, dar pe masura ce consolele evolueaza, vei putea face mult mai multe lucruri cu o consola decat acum si mai important, mult mai multe lucruri pe langa jocuri. Astfel, o consola va deveni o comoditate pe care majoritatea si-o vor permite si o vor prefera in favoarea altor metode mai traditionale de divertisment. Nu in anii ce urmeaza, nu in deceniul asta, dar odata si odata vor atinge limite pe care noi acum nici nu ni le imaginam.

   Legat de preturi, asa pot spune si eu despre jocuri ca nu se ecranizeaza in sali de cinema. Filmele fac foarte multi bani din ecranizarile in sali de cinema, apoi mai apar si DVD-urile. Sigur, aici vorbeam doar de primele 5 zile, deci DVD-urile cu filme nu se ia in considerare, dar din ecranizarile la cinematografe tot se fac sume fabuloase de bani.

   Reply
 • Lupica George

  18/11/2011 la 00:59

  M-am uitat la ce urmează să apară în lumea consolelor, Wii U, Xbox 720 si PS4. Vin cu mai multa putere, procesoare grafice mai destepte samd.

  Totul pare super numai ca nu le vad ieftinandu-se la modul in care si-o va permite oricine. Preturile la console vor fi cam cum sunt in prezent, jocurile nu cred că se vor ieftini prea mult, doar integrarea de servicii cloud, digital purchase le va face putin mai accesibile dar cam atat.

  Sigur, tehnologia va progresa, jocurile vor fi tot mai aratoase, cu tot soiul de accesorii noi, de posibilitati de interactie samd dar nu le vad ajungand suficient de ieftine cat sa fie un must have.

  Nu ştiu dacă m-ai înţeles, s-a aplatizat rata de creştere, nu s-a plafonat cifra de vânzări. Aia mai creşte bine liniştit.

  Reply
  • ovisebdan

   18/11/2011 la 12:55

   Nu se vor ieftini asa mult, nu in curand, dar odata si odata e inevitabil, eu asa zic.

   Cred ca am inteles la ce te refereai si tind sa te contrazic iarasi. :)) Bine, aici e vorba de pareri, nu putem spune cu certitudine ce se va intampla, fiecare cum crede.

   Nice talk, daca trec vreodata prin Galati, nu te uit, stabilim o iesire. :D

   Reply
 • Lupica George

  18/11/2011 la 14:43

  Hehe, oricând sunt dispus :D

  Nu văd un drum prin Craiova prea curând, dar când îmi pun în aplicare planul suprem am de băut multe beri prin tară aşa că şi reciproca e valabilă.

  Reply

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.