Ne merităm soarta

Îmi apare recent în feed o postare despre cât de specială e limba română și cum nicio altă limbă nu are cuvântul „dor” în vocabular. Poate ați auzit și voi asta, că tind să cred că e o aiureală destul de răspândită în școli.

Toți am fost învățați prostii în școală. Pe vremea mea, cel puțin, nu toți aveau acces la internet pe la începuturi și nici nu era internetul ce era astăzi. Azi nu știu ce scuze mai au. De fapt, o să aflăm imediat care e scuza românilor.

I-am comentat, că n-am mai fost eu de mult timp și îmi era dor.

A șters postarea? N-a șters-o, de ce să o șteargă? Doar fiindcă a venit un fraier și i-a demonstrat că informațiile alea sunt false? Și chiar dacă sunt, ce contează? Ia uite ce frumos sună minciuna. Cui face rău? Ce dacă mai trăim din când în când în fantezii inofensive?

Fix așa ar gândi cineva care nu a învățat nimic din ultimii 3 ani de pandemie, 5G, vaccinuri ucigașe, ocultă, și în general orice conspirații nonsensice și informații false care s-au răspândit mai repede decât analfabetismul în România, încât am ajuns să avem partide ca AUR care mă fac să-mi fie spaimă de următoarele alegerile prezidențiale mai rău ca niciodată.

Îmi e greu să spun că ne merităm soarta. Îmi e un pic aiurea să spun că ne merităm corupția, educația, stigmatul social în lumea civilizată, lipsa igienei, morții din spitale, și așa mai departe. Sună cam extrem să zic lucrurile astea, dar nu știu, ce altă concluzie pur logică să tragi din „nație de oameni proști și nepăsători se comportă ca niște proști și nepăsători și suferă consecințele directe”? Că de învățat putem învăța, am trăit atâtea și atâtea și putem învăța, dar suntem proști și nepăsători. Așa că…


Mă așteptam ori să-mi șteargă comentariul, ori să intre în defensivă cu românismele clasice pe care le știți deja dacă respirați pe nas și ați folosit social media în ultimii 10 ani. Dar nu. Măcar atât.


Mi-am amintit și de treaba asta cu româna la Microsoft. Un neadevăr inofensiv, până te faci de râs în fața investitorilor că te mândrești cu povești inventate.


ACTUALIZARE: Mi-a răspuns câteva zile mai târziu și mi-a mulțumit. A modificat și postarea. Mă bucur că m-am înșelat, nu mă bucur să știu din experiență că reacțiile astea de bun simț sunt o raritate.

Alte articole:

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.