• Home
 • Diverse
 • Situația cu jandarmii din Timișoara ne arată că nu înțelegem diferența dintre satisfacția personală și binele colectiv

Situația cu jandarmii din Timișoara ne arată că nu înțelegem diferența dintre satisfacția personală și binele colectiv

Hai să vorbim un pic despre filmele alea cu jandarmii din Timișoara.

Nu știu cine neagă că era nevoie de forță acolo când se vede din al doilea film că era nevoie de forță, deși mulți am presupus oricum că a fost nevoie de forță dată fiind etnia persoanelor respective. Chestia e că poți să îți faci treaba de om al legii și să aplici forța, dar în același timp tratând oamenii ca oameni. Știu, țiganii nu sunt oameni. Poți să pleci, merci.

Poți să aplici forța și să transporți o persoană dintr-un loc în altul fără voia ei fiindcă asta e datoria ta, dar nu e nevoie să o tratezi ca pe un gunoi, indiferent că e sau nu. Treaba asta e suplimentară, o faci că așa vrei tu, iar ca om al legii, nu contează cum vrei tu să tratezi oamenii, o faci cum îți impune poziția pe care o ai. Iar jandarmul ăla nu a respectat asta când a luat femeia aia de păr și a aruncat-o la pământ ca pe un animal. Omul ăla trebuie pedepsit. Asta e categoric ce trebuie să se întâmple, fiindcă ce a făcut e un abuz, și dacă nu ești de acord cu asta, îmi pare rău, dar nu înțelegi niște chestii esențiale și opiniile tale contrazic așteptările pe care le ai de la lumea în care trăiești, și anume să fie civilizată.

Acum să trecem la partea în care sunt ipocrit: eu înțeleg perfect jandarmul ăla și mi-a adus satisfacție să-l văd făcând ce a făcut, nu mă înțelegeți greșit. Da, sunt un rasist prost când vine vorba de țigani și îmi asum asta, dar e irelevant în situația de față, fiindcă aceeași satisfacție aș fi avut-o și dacă în loc de țigancă era o femeie albă cu aceeași atitudine. Rasa n-are loc în discuția asta (din partea mea). Nu înseamnă, totuși, că dacă mi-a plăcut ce a făcut jandarmul, îl și susțin, că ar însemna să nu înțeleg ce înseamnă societate civilizată și cum trebuie să funcționeze ea. E important să nu fim români și să înțelegem că astfel de lucruri nu trebuie să se întâmple, literalmente pentru binele tuturor, fiindcă rahaturile astea au ramificații potențial devastatoare pentru civilizație, drepturile noastre, și libertatea fiecăruia dintre noi. Știu, sună exagerat, dar nu e.

Ca simplu om emoțional, mi-a plăcut ce am văzut. Ca om gânditor, am fost dezgustat. Jandarmul ăla trebuie pedepsit, fiindcă așa e normal, că nu suntem oameni ai cavernelor.

Majoritatea comentariilor pe care le văd sunt vehement în favoarea jandarmeriei, și mă înspăimântă groaznic treaba asta.

Un pic pe lângă subiect, știți ce e amuzant? Pot să bag mâna în foc că mulți dintre cei care blamau recent medicii ăia că “nu își fac datoria” aplaudă acum jandarmul care la fel, nu și-a făcut datoria. În asta constă esența românească.

P.S. Încă o chestie, sunt cumva șocat să văd cuvintele “bravo jandarmeriei”, chiar și dacă ar face ceva bun. Pe 10 august 2018 jandarmeria ne-a băgat pulanul pe gât și aproape doi ani mai târziu, n-a plătit nimeni pentru asta așa cum ar trebui. Am invadat atunci rețelele sociale cu declarațiile noastre de dezgust, cerând cu furie să cadă capete. Acum îi aplaudăm fiindcă au bătut niște țigani, și ne place să vedem țigani bătuți mai mult decât ne place justiția, chiar și când e pentru noi înșine.

Alte articole:


Discover more from Ovidiu Avrămuș | Blog

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

5 comentarii

 • Marius

  06/04/2020 la 16:24

  Un articol subiectiv!! Unde este abuzul? Stai la tocmeala cu niste oameni incapabili de nivel intelectual mai jos ca nivelul de unde se extrage petrolul,Cu niste oameni care ti-au facut tara de ras in lume? Nu inteleg tupeul asta de contestare a fortelor de ordine. Nu iti convine decizia luat si consideri ca ai fost abuzat ,ai la dispozitie tribunalul unde iti clarifica nedumeririle,dar despre ce vorbim cand ceea ce vedeti in filmari nu stiu sa isi scrie numele pe foaie.Te-ai gasit ca autor despre ce sa scrii…

  Reply
   • Ovidiu Cristescu

    07/04/2020 la 09:52

    Baga-mi-as pula in mortii ma-tii, te-ai gasit tu vreun destept pe internet.

    Se afirma toti prostii pe internet. Mars inapoi in garsoniera, nimic neimportant ce esti, ca nu o sa te afirmi niciodata sa devii faimos, manelist cocacalr tigan imputit si jegos ce esti.

    Reply
    • Ovidiu Avrămuș

     07/04/2020 la 12:23

     În regulă, pule-n morți și toate cele, dar de ce “țigan”, în special la un articol în care am fost destul de sincer cu rasismul meu față de țigani? Nu mă înțelege greșit, nu caut rațiune la cineva cu intelectul unei flegme pe asfalt, dar sunt curios.

     O să las aici și o poză cu mesajul de pe Instagram, ca să avem tot contextul.

     Apropos, apreciez scrierea corectă a lui “băga-mi-aș”. Pentru asta, cel puțin, meriți lăudat, că sunt rari oamenii cu un deficit atât de avansat ca al tău care sunt totuși capabili să folosească cratima corect. Chapeau.

     P.S. Las aici și reacția cuiva după ce am pus comentariul tău pe un grup de prieteni ca să râdem de cât de prost ești, că m-a amuzat.

     Reply
 • Armand Bogdan

  06/04/2020 la 16:56

  Acum am observat ca initial o ia pe femeie de mana si la cateva secunde o ia si de par. Aia nu inteleg. Cu barbatul au fost mai calmi. Si da, ceva nivel de satisfactie e, fortele de ordine/autoritatile se cam poarta cu manusi si in unele cazuri evita total cand e vorba de romi pt ca in multe cazuri iese scandal si paranghelie monstru asa ca prefera sa evite si sa se duca la tintele usoare, not-romii :). Controlul de bilet in autobuze e cel mai intalnit exemplu.

  Reply

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.