• Home
  • Diverse
  • Biserica Ortodoxă Română nu e în conflict cu statul, ci cu însăși omenirea

Biserica Ortodoxă Română nu e în conflict cu statul, ci cu însăși omenirea

Tot citim de ceva timp despre așa-zise conflicte între Biserica Ortodoxă Română și statul român, dar adevărul e că nu există un conflict între cele două. Conflictul nu este între biserică și stat, ci între Biserica Ortodoxă Română și umanitate. Nu că ar fi crezut cineva înainte că BOR-ul are vreun interes în bunăstarea oamenilor, dar de când a început pandemia nu au făcut decât să demonstreze în repetate rânduri că interesul lor e strict personal. Interesul lor e să rămână relevanți, esențiali, și cu influență în viețile celor pe care îi exploatează, totul pentru a-și păstra și crește puterea care îi ajută să prospere.

Un caz concret când Biserica Ortodoxă Română a exemplificat lipsa lor de interes față de bunăstarea oamenilor a fost de Paște, când foloseau o singură linguriță pentru a le da oamenilor ce se dă atunci, refuzând să folosească lingurițe de unică folosință fiindcă cumva asta nu e conform cu datina. Astăzi, de Sfântul Andrei, „Înalt-Prea-Sfințitul” Teodosie Petrescu spune că nu i se pare problematic dacă după pelerinajul ce are loc de sărbătoarea asta moare un singur om de COVID-19. Moare cu Dumnezeu în inimă, deci e în regulă.

Știu, oamenii au și prieteni, familii, copii, care pe lângă legătura emoțională poate depind de ei în numeroase feluri, iar riscul e mult mai mare decât moartea unei singure persoane. Nu mai menționez și că natura virusului face ca nu doar moartea să fie un pericol, ci și alte complicații potențial permanente care pot ruina viețile victimelor dar și a oamenilor apropiați lor.

Toate astea nu contează. Bunăstarea ori viețile enoriașilor sunt sacrificii pe care Biserica Ortodoxă Română e dispusă să le facă în protejarea propriilor interese, iar reprezentanții bisericii recunosc asta public cu o lejeritate dezgustătoare.

Sigur, sunt printre acești monștri în sutană și oameni buni și decenți, care realmente țin la omenire și merită admirați. N-am auzit personal de vreunul în acest an, dar asta nu înseamnă că nu există, ar fi absurd să susțină cineva asta. Un motiv principal pentru care nu auzim de ei e probabil faptul că dacă ar vorbi unul contra instituției malefice din care face parte, instituția respectivă l-ar înghiți cu totul și i-ar da viața peste cap.

Pandemia asta, cu numeroasele ei efecte negative, a avut și părți pozitive care ne vor îmbunătăți viețile în viitor. Un aspect pozitiv a fost scena oferită BOR-ului pentru a-i perinda reprezentanții în lumina reflectoarelor în timp ce-și declară cu patos indiferența față de omenire. Din păcate, singurul lucru mai tulburător la biserică decât indiferența față de enoriași este abilitatea ei de a îi manipula. Ori nu e neapărat un lucru dificil, că la urma urmei e vorba de credincioși, manipularea lor nu necesită cine știe ce măiestrie. Nu caut de data asta să insult, dar realistic vorbind, bine-nțeles că sunt mai ușor de manipulat, sunt mai creduli prin simpla „virtute” de a fi credincioși.

Sunt credincioși dezgustați de BOR, cum au fost întotdeauna, și sunt credincioși care-i văd în continuare ca pe o entitate realmente preocupată de bunăstarea lor, în ciuda numeroaselor dovezi contradictorii. În sinea mea sper că evenimentele din 2020 și comportamentul malefic al BOR-ului a ajutat mai mult la creșterea numărului celor care mai degrabă i-ar scuipa decât să le pupe icoanele și să le bage bani în buzunar.


Vorbind despre ÎPS Teodosie, să ne amintim că a fost „suspectat de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, şi abuz în serviciu”. Nu știu care au fost urmările, vă puteți informa pe cont propriu.

Să ne amintim și cum un consilier de-al lui și-a turnat alcool în cap și a intrat pe contrasens în alte mașini, urmând ca faptul să fie trecut cu vederea fiindcă, în vorbele lui Teodosie, doar băuse niște „limonadă necurată”.

Lor le dați bani.

Sunteți mulți care detestați biserica și nu vă sfiiți să vă băgați organele prin preoți în discuțiile despre biserică, dar apoi imediat fugiți la ei să vă botezați copiii, să vă căsătoriți, să vă îngropați morții, și ce altceva mai faceți voi la biserică. Chiar și cei care nu sunteți religioși și sunteți indiferenți când vine vorba de țărani de acum 2000 de ani ori vrăjitori cerești, chiar și unii atei dintre voi, și voi tot la biserică vă duceți și tot ăstora le dați bani, că na, “așa se face”. Ai familie, ai prieteni, nu poți să le explici că deși poate nu ai o problemă cu lucrurile alea, ele nu înseamnă nimic pentru tine și nu are niciun sens să le consideri, și nu poți să trăiești așa cum îți e ție bine, fără să cedezi presiunii pe care o pun proștii din jurul tău asupra ta cu privire la niște lucruri care doar pentru ei sunt importante. Că obiceiurile lor, importante pentru ei, trebuie impuse și asupra altora. Și voi sunteți și mai proști pentru că ascultați de ei.

Așadar, cât timp tot ce faceți e să dați din gură, meritați să o și luați în gură.

Alte articole:

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.