Teroriștii nu sunt oameni „răi”

Definesc omul rău ca acel om care e condus de dorința de a face rău (subiectiv, în percepția lui).


În mod neașteptat poate, nu sunt deloc sarcastic. Teroriștii religioși despre care auzim tot mai multe în ultimul timp nu sunt oameni „răi”; nici ăia din Paris, nici ăia din Belgia, nici tipul care a măturat oameni cu camionul în Nisa nu a fost un om „rău”.

Oamenii ăștia sunt la fel ca voi, sunt oameni care vor pace și libertate. Vor exact aceleași lucruri ca și voi, doar că ei le văd un pic diferit lucrurile astea. Viziunea lor diferită se datorează/e cauzată de religia lor. Pur și simplu au fost învățați diferit, au fost crescuți cu niște valori diferite. Așa cum, de exemplu, în Japonia e urât să ceri ketchup la o masă gătită de cineva, în cultura lor e urât să te naști femeie și vei plăti toată viața pentru greșeala ta. Dar lor li se pare corect și perfect normal, și e destul de simplu să înțelegi de ce: dacă literalmente toată viața ți se tot repetă niște lucruri, le iei de bune, devin normalitate și nu poți concepe o altă realitate. Chiar e simplu. Așa cum nouă nu ni se pare anormal ca o femeie să conducă o mașină, în Arabia Saudită poate se trezește biciuită pentru asta. Nu mă-nțelegeți greșit, nu e ilegal, doar că în cultura lor e ceva complet aberant și inacceptabil. În multe locuri, inclusiv femeile sunt de acord cu tratamentul lor, pentru că și lor li s-a spus dintotdeauna că sunt inferioare bărbaților și trăiesc practic doar pentru a le fi sclavi. Li s-a spus asta de atâtea ori, până au înțeles și au acceptat realitatea care li s-a arătat.

Așa și teroriștii; ei sunt oameni „buni” care cred știu că ce fac ei e bine și salvatorul lor divin îi va recompensa pentru asta. Înțelegeți, ei știu asta. E o realitate pentru ei, li s-a spus asta toată viața. Ei nu au nicio vină, nu sunt „răi” și nu greșesc cu absolut nimic, doar că realitatea lor e diferită de a noastră. Greșeala noastră e că atunci când ni se ciocnesc realitățile, îi blamăm pe ei, când adevăratul monstru e religia lor. Religia în general, dar când ne plângem de ei, religia lor. A lor și nu a noastră fiindcă o lume cu a noastră e mai apropiată de idealul laic decât o lume cu a lor.

Erau vremuri în care creștinii ardeau „vrăjitoare” pe rug și sunt locuri în lume unde încă se mai întâmplă asta (2013, 2015). În realitatea lor, ei făceau un lucru bun. Dacă erau 100 de „vrăjitoare” strânse în stradă la o paranghelie, și creștinii ar fi intrat cu camionul în ele. Alea nu erau oameni pentru ei, erau niște ființe care venerau entități malefice, iar „Dumnezeu” era trist din cauza asta, deci trebuiau omorâte. Bine, extremiștii care vor să ne decapiteze în masă nu ne consideră diabolici, dar e de ajuns că Allah e trist când se uită la noi. Sunt la fel ca voi, doar că pentru ei religia înseamnă mai mult decât înseamnă pentru voi. Extremiștii creștini poate se uită urât la tine și nu vor să aibă nimic de-a face cu tine dacă ești ateu. Eventual îți țin o predică scurtă despre cum ești condamnat la suferință. Extremiștii lor vor să nu mai aibă nimeni de-a face cu tine și te prind și te înjunghie de 30 de ori fiindcă le-ai urat prietenilor creștini pe Facebook Paște fericit. Tu fiind tot musulman. Ei își ia religia nițel mai în serios, atâta tot. Așa au fost învățați că e bine. Și creștinii au în biblie (în Vechiul Testament, partea distractivă a bibliei) îndemnuri să ucidă oameni care nu cred în „Dumnezeu” ori cred în alți zei, dar creștinii pur și simplu ignoră chestiile astea.

Omul e naiv și susceptibil la basme care îi promit glorie și recompense nemăsurabile. Să ai pretenția de la oamenii ăștia ca după o viață întreagă de spălare pe creier intensă să realizeze greșelile pe care le fac pur și simplu nu e de bun simț. Uitați-vă la creștini, care nici nu prea își ia religia în serios, și degeaba, nu poți discuta cu ei. Musulmanilor ce să le ceri? Mai sunt câțiva oameni extraordinari care reușesc să se dezmeticească, dar sunt puțini, mult mai puțini ca la creștini.

Fac o mică paranteză pentru a vă povesti puțin despre biserica catolică. Era în anii 1850 o familie de evrei în Italia, Mortara se numeau. Pe vremea aia, majoritatea oamenilor destul de înstăriți angajau menajere catolice, fiindcă spre deosebire de evrei, ele puteau lucra și sâmbăta. În timp ce copilul familiei, Edgardo Mortara, fusese lăsat în grija menajerei, acesta se îmbolnăvise. Speriată că ar putea muri nebotezat, ajungând astfel în Iad, aceasta l-a botezat. În catolicism, dacă o persoană e în pericol de moarte, oricine o poate boteza, trebuie doar să o stropească cu puțină apă și să rostească „te botez în numele tatălui, al fiului, și al sfântului duh”. Copilul s-a făcut bine, menajera nu le-a spus niciodată părinților de botez, și abia câțiva ani mai târziu s-a aflat. Botezul îl făcuse creștin fără-dar-și-poate în ochii bisericii și cum era interzis ca un copil creștin să fie crescut de părinți de altă religie, statul papal le-a luat copilul cu forța la vârsta de 6 ani. Cazul a atras foarte multă atenție internațională și a avut consecințe semnificative pentru biserică. Există și azi oameni din rândul bisericii catolice care nu înțeleg de ce atâta vâlvă. Ce durere, suferință, și traumă au cauzat? Statul papal i-a făcut un bine copilului că l-a luat și l-a crescut în rândul bisericii. Ei au făcut asta din bunătate, i-au făcut un favor copilului. Asta credeau atunci și mulți cred asta și acum. Sunt absolut convinși că nu i-a fost făcut niciun rău. Ca urmare, fapta lor nu îi face oameni „răi”.

Vreau să vă las cu două idei: prima are de-a face cu o ipocrizie pe care am observat-o personal la creștini la văzul atrocităților comise de extremiștii musulmani, ori la auzul anumitor obiceiuri din alte religii, care sunt luate în derâdere și considerate ridicole. Este ideea care stă la baza acestui articol, și anume faptul că trebuie înțeles că oamenii ăia doar își mulțumesc zeul și își urmăresc învățăturile la fel cum fac și creștinii și orice alt om credincios. Ei nu fac rău în viziunea lor. Natura învățăturilor este diferența, în rest sunt la fel ca orice creștini. E important să înțelegem că așa cum creștinilor li se par ieșite din comun anumite lucruri la alți oameni religioși, așa și acelor oameni li se par anumite lucruri la creștini. Pur și simplu sunt realități diferite și e important ca oamenii să nu fie ipocriți.

A doua idee cu care vreau eu să vă las e că nu oamenii sunt problema, ci religia. Comportamentul teroriștilor nu e anormal date fiind circumstanțele creșterii lor, anormale sunt circumstanțele creșterii lor. Nu cu oamenii trebuie să luptăm, ci cu ideile care îi transformă în niște „drone” incapabile să raționalizeze, fiindcă asta e problema care stă la baza tuturor lucrurilor rele care se întâmplă, lipsa rațiunii, de care automat suferi când crezi într-un zeu, dar într-o măsură mai mică decât extremiștii violenți care sunt complet irecuperabili. Nu trebuie să condamnăm religia doar atunci când produce extremiști, religia în general trebuie condamnată fiindcă îndepărtând oamenii de rațiune și învățându-i că sentimentele sunt argumente bune în viață, produce o sumedenie de probleme care trag societatea în jos. Nu înseamnă că dacă religia nu produce extremiști violenți, nu are efecte negative semnificative asupra lumii. Orice lucru bun îl determină religia poate exista și fără ea, doar prin inteligența omului, în schimb sunt foarte multe lucruri rele care nu ar exista fără religie. Fundamentul religiei e lipsa rațiunii, iar ăsta e adevăratul dușman.

Alte articole:


Discover more from Ovidiu Avrămuș | Blog

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

58 comentarii

 • Ále

  04/08/2016 la 11:54

  Hei, all common-sense, numai ca ma gandesc ca ar fi de precizat mai clar ca sunt oameni buni in realitatea lor si urmand codul moral pe care ei il au, ceea ce nu prea inseamna nimic oricum ar fi. Luand-o pe principiul ca ‘bun’ si ‘rau’ oricum sunt concepte inventate si irelevante pentru ca pot fi schimbate oricand si de oricine (de exemplu aceasta grupare), a fi ‘un om bun’ isi pierde complet semnificatia subiectiv vorbind. Om bun raportat la ce? Adjectivele ‘bun’ si ‘rau’ oricum au sens numai relativ vorbind, comparate cu ceva, iar acel ceva trebuie sa fie legile obiective pe care tot noi le-am creat, pentru ca ele (din pacate) sunt cea mai buna varianta de justitie pe care o avem.

  Iar daca e sa compari actiunile oamenilor astora cu legile obiective pe care le are Vestul, evident ca sunt oameni rai. Daca le compari cu propriile lor valori sau Sharia law, atunci da, sunt buni, la fel de buni cum suntem toti, mereu. Adica, toti facem lucruri pe care le consideram bune (sau ne consideram indreptatiti sa facem lucruri rele deci tot oameni buni suntem) majoritatea timpului, si cu toate ca unii dintre noi pot sa reflecte dupa si sa accepte ca obiectiv vorbind, nu a fost ok ce au facut, la momentul cand le facem le facem pentru ca le consideram bune/adecvate, etc. Pe acelasi sistem dupa care toti ascultam ‘muzica buna’, avem opinii corecte, urmarim cele mai bune seriale, etc.

  Nu stiu daca are mult sens ce am scris aici, sincer e un pic dubios sa argumentez chestii in romana ca nu am mai facut asta de la Bac – ideea e ca sunt de acord ca ei pentru ei sunt oameni buni, dar asta nu prea inseamna nimic in afara realitatii lor, la scara mondiala, etc. Deci, nu putem justifica niciun act pe care il fac cu argumentul asta, sau cel putin eu nu as face-o, si daca asa sta situatia inseamna ca nu are relevanta deloc ce semnificatie au pentru ei actiunile astea.

  *off-topic: Vorbeam zilele trecute cu cineva despre triburi si ritualurile lor foarte violente inclusiv crime, etc, care evident ca in lumea ‘reala’ ar fi sanctionate, si daca e ok ca ei o fac si sunt vazute normal. Ma rog, e o discutie super lunga dar ideea e ca persoana cu care vorbeam zicea ca ar trebui sanctionati la fel ca restul populatiei (de exemplu, daca sunt in Amazonul columbian, sa urmeze legea din Columbia), iar eu ma gandeam ca atata timp cat se intampla NUMAI in comunitatea lor si nu afecteaza nici macar o persoana dinafara, cu alt sistem de valori (de exemplu, nu vin sa bage tarusuri in nas populatiei din orase), ar trebui lasati in pace pentru ca aia e realitatea lor si toti avem dreptul la realitatea pe care ne-o dorim atata timp cat nu afectam alte persoane in care intram in contact.. Din nou, nu stiu daca are neaparat sens. Dar ma gandeam ca are oarecum de-a face cu ce ai zis tu. Adica daca oamenii astia ajung sa deranjeze alte lumi si incearca sa isi impuna valorile lor, atunci e momentul cand devin o problema, sau oameni ‘rai’.

  Reply
  • Ovidiu Avrămuș

   04/08/2016 la 12:54

   Definesc omul rău ca acel om care e condus de dorinţa de a face rău (subiectiv, în percepţia lui). De-aia nu m-am legat de subiectivitatea conceptelor de “bine” şi “rău”, pentru că nu contează cum ni se par nouă sau altora intenţiile lor, ci cum li se par lor. În percepţia lor, scopul nobil (pentru ei) scuză mijloacele. În sensul ăsta, în care o persoană e rea daca face un rău pe care ea îl recunoaşte ca fiind rău, oamenii ăia nu sunt răi. Definind oamenii răi aşa, scăpăm de problemele filozofice. Sper că am înţeles şi am răspuns pe măsură. :D

   Cât despre triburile alea, e cam complicată treaba. Pe de o parte, sunt de acord cu tine când zici că în cadrul comunităţii lor izolate pot să facă ce vor, fiindcă nu au legătura cu lumea exterioară şi pur şi simplu aşa se fac lucrurile la ei, dar pe de altă parte, dintr-un punct de vedere umanist, putem spune că e datoria noastră să îi protejam de propriul barbarism şi astfel trebuie să intervenim în societatea lor. Ar putea fi considerată o obligaţie morală. Tricky stuff.

   Reply
   • Ále

    04/08/2016 la 13:31

    Ok, dar daca la asta te referi, atunci nu prea exista oameni rai pentru ca automat ego-ul tuturor va incerca sa isi justifice in orice fel si chip ca ce face e ok, si daca o luam pe partea morala si de constiinta pe care toti o avem mai mult sau mai putin, atunci categoric nu am putea accepta ca suntem niste oameni ‘rai’. In cel mai rau caz, daca am crede asta, ne-am compara cu restul si prin comparatie mereu am gasi pe cineva mai naspa chiar si in cercul apropiat si am iesi ok la final :) Cred ca asa functioneaza pentru oameni mereu, indiferent de cultura..

    Da, ar putea fi considerata obligatie morala, dar judecand dupa morala noastra ceea ce e, iarasi, deplasat. Mergand pe ideea ca suntem toti egali, nu putem spune ca ce credem noi e ok si normal pentru ca noi suntem superiori si evoluati tehnologic, iar ce cred ei e deviant si trebuie indreptat. Adica nu mi se pare o atitudine justificata atata timp cat nu cauzeaza probleme nimanui.

    Reply
 • Lucia Aioanei

  02/11/2016 la 19:29

  Articolul, bun, mi-a placut, tine de filosofia religiilor. Da, in realitatea lor, teroristii pot parea buni, dar exista mari probleme de umanitatea pe care ar trebui s-o avem fiecare in noi, de empatie, de mila, pana la urma, in fata suferintei oricarei fiinte vii. Aici, cred ca “bun” nu se mai aplica!

  Reply
 • Gianina Gruita Terrisse

  10/04/2017 la 18:30

  Sunt oameni buni si in bunatatea lor,ucid oameni nevinovati.Eu,nu ma simt vinovata,eu nu ii doresc in preajma mea,eu in rautatea mea,imi doresc ca ei sa dispara in neant.Eu nu voi face niciodata ce fac ei,poate ca educatia ar trebui sa nu fie o indoctrinare religioasa ci una sociala,empatica.Cand -in numele lui Allah-se ucid oameni,de ce as fi eu,tu,noi, vinovati?Am trait intre ei si bunatatea pe care le-am aratat-o nu a avut efectul scontat.Am fost agresata fizic,psihic si verbal,am fost scuipata pentru pielea mea alba si am primit cele mai indecente remarci cu tenta sexuala.Da,am cunoscut si oameni fantastici,oameni buni si echilibrati,dar sunt atat de putini ca abia se remarca.Asa ca,nu or fi ei rai,dar sigur diavolul e rau ca nu ii ia cu el in iad!

  Reply
 • Titus Bazac

  11/04/2017 la 19:56

  Bun. Sunt de acord (eu fiind ateu). Dar CONCRET, ACUM, ce-ar trebui noi sa facem? Concluzia comentariului-eseu e filozofic-evaziva.

  Reply
  • Ovidiu Avrămuș

   11/04/2017 la 21:30

   Titus, e o intrebare foarte buna. sunt mii de lucruri pe care le putem face, unele nici nu necesita mult efort. printre primele lucruri ar fi combaterea religiei printre cei apropiati. am avut prieteni pe care i-am convins ca religia e o mizerie si zeii nu exista, si asta fara sa incerc, pur si simplu fiind in preajma mea, discutand despre asta cu ei, si fiind o voce impotriva religiei atat in mediul online, cat si in realitate.

   eforturile mele se rezuma la a petrece sute de ore de-a lungul a multor ani scriind despre religie, citind respre religie, si discutand cu oameni religiosi. unele articole (ca acesta) le si promovez contra cost, fara sa castig nimic inapoi, doar pentru a fi sigur ca mesajul ajunge mai departe. imi petrec o buna parte din timp atacand religia si lipsa ratiunii printre oameni (vezi si Copilul lui Dumnezeu). pe scurt, atac in orice fel pot ideile astea in speranta ca voi face o diferenta in lume.

   Reply
   • Titus Bazac

    12/04/2017 la 10:37

    Pai încă o data: sunt perfect de acord cu aceste idei și, de asemenea, apreciez ceea ce faci dar “makeing a difference” în felul ăsta nu are efect decât în timp. (Probabil n-o sa mai apuci sa vezi rezultatele). Eu am zis ce e de făcut ACUM, CONCRET, adică, vreau sa spun, care ar trebui sa fie acum atitudinea și, exprimarea în practica, politica pe care ar trebui sa o adoptam dpdv al tău.

    Reply
    • Ovidiu Avrămuș

     12/04/2017 la 10:48

     asta e singurul fel in care poti face ceva, in timp. momentan oamenii nu sunt pregatiti pentru o viata fara credinta si daca brusc ar realiza acum toti ca nu exista zei, ar fi haos.

     nu exista o solutie rapida pe care sa o poti pune in aplicare si felul in care consider ca ar trebui sa functioneze societatea nu poate fi fortat. e nevoie de mult timp si multe actiuni mici din partea multor oameni care sa impinga lumea catre abandonarea religiei, a superstitiilor, si a credintelor aberante.

     Reply
     • Titus Bazac

      12/04/2017 la 15:17

      Am inteles ! Nu la asta ma refeream. In orice caz “pana cand trece timpul” o sa ne ia dracu’ ! Adica Europa se va duce dracu’ !

      Reply
 • Rabin Itac

  11/04/2017 la 20:46

  Aia care ardeau pe rug credincioși spunând ca sunt eretici,vrăjitori,etc.nu era ceva normal in vremea lor ai cam încurcat ițele rău de tot in cat numai un credincios ti le poate descurca.

  Reply
  • Ovidiu Avrămuș

   11/04/2017 la 21:40

   Rabin, eu nu stiu unde ai citit despre credinciosi arsi pe rug, dar nu a fost in articolul meu. vorbind despre incurcaturi, cred ca ai incurcat un pic cuvintele in timp ce citeai.

   nu o sa-ti raspund la aberatii, ca esti complet dement. si ti-am mai spus asta o data, cand spuneai ca NASA “a dat dreptate bibliei” (???), ca homosexualitatea e o boala dar in acelasi timp e si din cauza faptului ca a intrat dracul in homosexuali, cand faceai pe desteptul si atribuiai gresit citate, ori cand nici despre oamenii carora le atribuiai in mod eronat nu stiai mai nimic. uite, o sa las aici link-ul de la articolul unde ai comentat prima oara, ca sa se vada cat de prost esti, si sa inteleaga si oamenii care citesc articolul asta de ce nu te iau in seama: https://blog.ovidiuav.com/2017/03/28/despre-avort-si-ilegalizarea/#comment-55158

   Reply
 • marina

  12/04/2017 la 17:30

  :| foarte frumos ca empatizati,dar,daca ar fi mergem pe logica asta,toata lumea e buna si nimeni rau pentru ca…motive.

  Reply
  • Ovidiu Avrămuș

   12/04/2017 la 18:11

   Marina, ce spui nu are sens, nu se leaga de ce am spus eu in articol in niciun fel. ma apucasem sa scriu un comentariu mai lung in care sa iti explic de ce nu ai inteles, dar am realizat ca doar repetam ce am scris in articol. nu stiu cum sa explic mai simplu si mai clar de atat.

   Reply
  • Ovidiu Avrămuș

   12/04/2017 la 18:08

   Radu, ce inseamna pentru tine musulman “adevarat”? daca prin musulman “adevarat” intelegi un om ceva mai adaptat la o societate sanatoasa care alege meticulos detaliile convenabile ale religiei la care pretinde ca apartine, pervertind-o in proces si indepartandu-se de dogma impusa de acea religie, insa declarandu-si in continuare apartenenta la acea religie, atunci sunt de acord cu tine. altfel, musulmanii aia “fanatici” de care zici tu sunt mai reprezentativi religiei lor.

   Reply
   • Radu Pitu

    12/04/2017 la 18:41

    Familia mea provine din Dobrogea și eu cunosc personal multi turci tătari și sunt niște oameni minunați și cu o credință nemaipomenita prima să nu faci rău oamenilor indiferent cum și săi ajuți. În schimb ei sunt altfel sa oameni sunt un fel de sectă la nu vin nici muftiu sau iman sa facă o rugăciune

    Reply

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.