• Home
 • Diverse
 • Vine Paștele, și știi ce înseamnă asta: Dumnezeu vrea să contribui la răspândirea corupției în țară și la degradarea societății

Vine Paștele, și știi ce înseamnă asta: Dumnezeu vrea să contribui la răspândirea corupției în țară și la degradarea societății

A venit iar perioada aia întunecată a anului în care contrar oricărei urme de bun simț, românul de rând sărbătorește, din orice punct de vedere obiectiv, factual incontestabil, un personaj dintr-o carte de acum 2000 de ani, când oamenii foloseau sare și cretă ca să-și ia jegul de pe dinți, intestinele animalelor pe post de prezervative, și toată lumea împărțea același burete pe un băț pentru a se șterge la fund în toaletele publice. Nu, nu glumesc, știu că sună ridicol și pare greu de crezut, dar chiar sărbătoresc un personaj dintr-o carte.

Trecând peste confuzia dată de faptul că ăștia sunt oamenii, asta e realitatea, și chestia asta chiar se întâmplă în secolul 21, probabil te întrebi ce treabă are Paștele cu titlul articolului, ori “Dumnezeu” cu ce am scris eu acolo. Are legătură perfectă, dacă te interesează câtuși de puțin lumea în care trăiești și acorzi un minim de interes consecințelor lucrurilor pe care le faci.

Vezi tu, când te duci la biserică și cumperi ceva, fie și o lumânare, contribui la existența bisericii în forma actuală. Apă magică sfințită, pâinea aia îmbibată în ce e ea îmbibată, orice; orice chestie mică ajută biserica. Nici nu trebuie să cumperi ceva, poți să te duci doar ca să spui o rugăciune, și tot îi ajuți. Cum? Îi păstrezi relevanți și folositori, și astfel dai putere unor habotnici mizerabili care vor să-ți schimbe stilul tău de viață, chiar și cu forța dacă ar putea. Poți să te rogi și acasă, poți să îți alegi tu pasaje din biblie pe care să le citești acasă duminica, și eventual cu ocazia asta descoperi ororile din biblie pe care preotul le evită la slujbă. Problema e că încă consideri biserica drept casa lui “Dumnezeu”, când “Dumnezeu” a fost de mult dat afară în șuturi de acolo.

Nu mai zic de nunți, botezuri, și înmormântări, că alea sunt pâinea și untul bisericii, și sunt foarte mulți care disprețuiesc biserica, dar nu văd nicio legătură între asta și a plăti bisericii pentru serviciile alea. Că oricum nu ai de ales, nu? Ce poți să faci? “Dumnezeu” nu-ți recunoaște căsătoria decât dacă e oficiată printr-un ritual specific de niște șarlatani, nu? Și nu recunoaște oamenii care nu au fost botezați de aceiași șarlatani, nu contează ce fel de persoane sunt, nu? Și nu acceptă mortul în “Rai” decât dacă aceiași șarlatani spun niște cuvinte magice în timp ce îi coboară sicriul în pământ, nu? Slavă lui, bunului “Dumnezeu”!

Sunteți mulți care detestați biserica și nu vă sfiiți să vă băgați organele prin preoți în discuțiile despre biserică, dar apoi imediat fugiți la ei să vă botezați copiii, să vă căsătoriți, să vă îngropați morții, și ce altceva mai faceți voi la biserică. Chiar și cei care nu sunteți religioși și sunteți indiferenți când vine vorba de țărani de acum 2000 de ani ori vrăjitori cerești, chiar și unii atei dintre voi, și voi tot la biserică vă duceți și tot ăstora le dați bani, că na, “așa se face”. Ai familie, ai prieteni, nu poți să le explici că deși poate nu ai o problemă cu lucrurile alea, ele nu înseamnă nimic pentru tine și nu are niciun sens să le consideri, și nu poți să trăiești așa cum îți e ție bine, fără să cedezi presiunii pe care o pun proștii din jurul tău asupra ta cu privire la niște lucruri care doar pentru ei sunt importante. Că obiceiurile lor, importante pentru ei, trebuie impuse și asupra altora. Și voi sunteți și mai proști pentru că ascultați de ei.

→ Limonadă necurată

Să ne înțelegem bine, eu am spus că contribui la răspândirea corupției și la degradarea societății, nu am zis că situația e în întregime pe umerii tăi; doar foarte puțin, în același fel în care atunci când arunci o țigară pe jos contribui la mizeria întregului oraș. E puțin, ce mare lucru, nu? Ori cu tine, ori fără tine, ori cu țigara aia pe jos, ori fără, e același lucru. Da, așa e, doar că nu ești singurul care face asta, și când se adună acțiunile tuturor, ajungi să trăiești într-un oraș mizerabil, și nimănui nu îi place asta, ori corupția bisericii, cât timp ai ochi să o vezi. Și tu ai ajutat; într-o măsură foarte mică, dar împreună cu toate măsurile foarte mici ale celorlalți, ați creat un monstru pe care îl condamnați în timp ce îl hrăniți fără reținere.

Dacă nu crezi că biserica e un parazit care distruge civilizația, ești doar ignorant, și în punctul ăsta, cu atâta expunere la toate mizeriile pe care le face biserica, dacă nu ești deja convins, nu știu câte șanse mai ai să fii un om normal. Dar dacă disprețuiești deja biserica, în schimb continui să apelezi la ea, contribuind astfel la existența ei și tot ce implică asta, înseamnă că tu crezi că “Dumnezeu” asta vrea din partea bisericii. Toate mizeriile pe care le face biserica sunt aprobate de “Dumnezeu”, nu? Că dacă ai crede că “Dumnezeu” e nemulțumit de javrele astea, nu le-ai mai da bani, nu? Nu ai mai avea încredere în ce pretind ei că fac în numele lui “Dumnezeu”, nu? Te-ai gândi la ce ar vrea “Dumnezeu” să faci și ai realiza că nu ai nevoie de biserică pentru a îi satisface nevoile. Că dacă un zeu bun îți dă biserica pentru a păstra legătura mai bine cu tine, iar apoi vin niște tâlhari și fură biserica pentru a profita de pe urma ei și a influenței pe care o are asupra ta pentru a face bani și pentru a influența viețile tuturor după propriile lor voințe, zeul ăla bun ar fi furios, nu? În niciun caz nu ar vrea să te mai duci la ei în continuare, nu?

Vreau să vă las cu un îndemn cât se poate de sincer: anul ăsta, și de acum înainte, cât timp disprețuiți biserica pentru acțiunile ei și ale pionilor ei, boicotați-o complet. Știu, uneori poate e mai greu, că nu v-ați gândit niciodată la ideea asta nebunească, dar puteți începe cu ceva ușor, cu Paștele. Nu vă mai duceți la biserică, stați acasă cu familia, spuneți o rugăciune peste o bucată de pâine, peste niște apă, închinați-vă, și tot ce se mai face. Cereți-i iertare lui “Dumnezeu” că nu mai respectați obiceiurile pe care de fapt el nu vi le-a cerut niciodată și sunt strict culturale, apropos, și rugați-vă pentru înțelegere. Acel zeu bun va aprecia asta din partea voastră, nu credeți?

După cum văd eu lucrurile, ori nu ai o problemă cu biserica și băieții în sutană ți se par gigei de treabă, ori ai o problemă cu biserica, dar nu-ți pasă de răul real la care contribui. Cât despre presiunile externe, astea sunt doar scuze pentru lașitate.

Alte articole:

33 comentarii

    • OAv | Blog

     06/04/2018 la 01:32

     Radu, ma abtin sa iti raspund la intrebare, strict din interesul de a comenta pe seama subiectului articolului, care e strict despre biserica. ai ceva de comentat pe seama subiectului articolului?

     daca nu, ce te-a motivat sa spui ca suntem jeguri umane, “noi” al caror nume singular e scris mare la inceputul paginii pe care e articolul, pagina pe care se presupune ca ai intrat pentru a citi articolul la care comentezi.

     Reply
     • Radu Hutu

      06/04/2018 la 08:23

      Coruptie este de la comuna primitiva!
      De ce lovesti în biserica?
      Nu zici nimic de mizeria asta de coruprie care o avem în sange.nu are nici o treaba biserica!
      Acum întelegi?

      Reply
      • OAv | Blog

       06/04/2018 la 11:39

       Radu, subiectul e coruptia bisericii. ce ti-e neclar? ii negi coruptia, sau ce incerci tu sa zici? ca e normala coruptia ei in contextul coruptiei generale a oamenilor? n-am inteles. daca 100 de oameni fura, unul dintre ei nu e in continuare vinovat si faptele sale condamnabile doar pentru ca si ceilalti 99 fac acelasi lucru? fii mai explicit.

       nu mi-ai explicat de ce “ne-ai” facut jeguri umane.

       ideea cu “noi” era ca “noi” suntem o singura persoana, “al caror nume singular e scris mare la inceputul paginii pe care e articolul, pagina pe care se presupune ca ai intrat pentru a citi articolul la care comentezi.” se pare ca nu ai inteles ce insinuam prin asta, asa ca o sa intreb direct: ai citit articolul? fiindca primul lucru pe care il vezi cand intri pe pagina e numele meu, in schimb tu te-ai referit la “noi”, nu imi dau seama de ce.

       Reply
       • Radu Hutu

        06/04/2018 la 12:40

        Si ai gasit tu solutia la starpirea coruptiei din biserica acum de pasti?
        Sau alte scopori ai?
        Cand lovesti în biserica ortodoxa lovesti în istoria poporului ROMAN!

        Reply
        • OAv | Blog

         06/04/2018 la 12:41

         Radu, nu mi-ai raspuns la nimic pana acum. cum pot avea eu o conversatie cu tine daca tu ignori tot ce zic si de fiecare data cand lasi un raspuns vorbesti despre alte lucruri?

         Reply
        • OAv | Blog

         06/04/2018 la 12:41

         Radu, incep sa-mi pierd rabdarea cu tine. nu-ntelegi ca sunt o singura persoana, eu care am scris articolul pe blogul care imi apartine? numele meu personal, din buletin, e scris mare la inceputul fiecarei pagini de pe blog, inclusiv cea cu articolul pe care se presupune ca l-ai citit. te-am intrebat daca l-ai citit fiindca nu aveai cum sa nu imi vezi numele, astfel ca nu intelegeam de ce te-ai referi la mine, o singura persoana, folosind “voi”, cand se presupune ca stiai ca sunt unul singur. intelegi?

         Reply
          • OAv | Blog

           06/04/2018 la 13:25

           bine, Radu, am incercat. daca nu se poate, cel putin sa ma descarc inainte de a incheia. vezi tu, de obicei oamenii ca tine nu primesc genul de replici de la mine ca cele de mai sus. de obicei nu am atata rabdare cu oamenii ca tine, dar in punctul asta nu cred ca m-ar blama nimeni pentru ce urmeaza sa-ti spun. am facut deja eforturi supraomenesti, sunt impacat.

           prin oamenii ca tine ma refer la oameni cu evidente deficiente intelectuale. retardati, cu alte cuvinte. stai, nu te ambala, ca o sa-ti explic totusi de ce spun ca esti retardat, nu sunt ca tine sa spun ca esti un jeg uman si sa o las asa; eu iti explic de ce spun ce spun despre tine. si spun despre tine ca esti retardat fiindca in mod evident, in ciuda eforturilor mele, pari a fi literalmente incapabil sa porti o discutie simpla. nici macar nu glumesc, exact asta s-a intamplat: eu am pus intrebari, tu nu ai raspuns, apoi ai continuat sa spui cu totul alte baliverne. ce as putea eu sa fac in situatia asta? nu am ce, ca esti un om simplu, prost; needucat. nu ca nu as fi stiut asta de la inceput, de cand mi-ai pus intrebarea aia de clasa a 4-a despre originea umanitatii, cu atata mandrie, ca si cum m-ai fi pus in sah mat. dar am incercat oricum, m-ai prins intr-o pasa buna, sau ceva, nu stiu, ca nici eu nu-mi explic cum de m-am purtat asa frumos cu tine.

           partea proasta e ca esti atat de prost si needucat incat nu o sa intelegi cand iti spun asta. mintea ta deficitara o sa rezume comentariul asta la “asta m-a facut prost” si atat, o sa-ti activeze instinctul de animal, ca nu prea esti ceva mai mult de atat, si fie o sa ma injuri/jignesti, fie o sa continui cu aberatii totale de genul “nu ma cunosti”, “cum iti permiti”, “cine te crezi”, desi literalmente primul lucru pe care l-ai spus cand ai comentat aici e ca eu “suntem” jeguri umane, fara sa recunosti ironia, ca mintea ta abia reuseste sa te recunoasca pe tine in oglinda fara sa te sperii de hotul care a intrat peste tine in casa. cel mai probabil o sa spui si tu despre mine ca sunt prost, fara sa argumentezi, ca de obicei asa functionati, cu “ba nu, tu esti prost!”

           si in final, probabil ca o sa blochezi pagina asta de Facebook, desi tu esti cel care a venit aici sa comenteze si cat timp nu mai vii de buna voie aici, pagina asta nu va mai exista pentru tine. dar o sa te simti tu bine stiind ca mi-ai blocat pagina, o sa-ti mangaie orgoliul, desi nu are nicio logica, dar dupa cum spuneam, esti un om simplu; tu si logica nu va intersectati prea des.

           cam atat. toate cele bune!

          • Radu Hutu

           06/04/2018 la 14:40

           Întrebarea la ce ai scris tu era atat de simpla!
           Deci.starpesti tu în saptamana mare coruptia din biserica.sau ai vrut sa arati cat esti inteligent?
           În rest cu ce ai scris ultima data.ti ai aratat iar “inteligenta”si frustrarea!

          • Radu Hutu

           06/04/2018 la 17:15

           Am postat ca m a deranjat ce a afirmat atat!
           Cine a spus ca pe reteaua de socializare se rezolva probleme?
           Aaaaaaoleeu.ce greu e!

          • OAv | Blog

           06/04/2018 la 18:10

           Sorin, doar a postat ca l-a deranjat ce am afirmat, fara sa spuna nimic despre subiectul articolului la care comenteaza, fara sa aduca argumente pentru nimic si fara sa raspunda la nicio intrebare, urmand sa spuna ca problema e la altii, nu la el.

           “Aoleu, ce greu e!”

 • Petronela Rusu

  06/04/2018 la 21:00

  Rezonez cu cele spuse de tine Ovidiu….dar mai rămâne un dar ( aici ca substantiv) acei preoți care au adunat în jurul lor copii, femei fără adăpost și abuzate. Lor, Laudatio! Nu sunt fan Biserică dar îmi doresc atunci când voi muri să am o convorbire cu Dumnezeu ca cea a lui Octavian Paler. Zilele trecute întâlnindu-mă cu o bună cunoștință foarte bisericoasă(bărbat) i-am spus că eu nu simt nevoia unei spovedanii( lucru pe care nu l-am mai făcut din copilărie și atunci constrânsă de bunică). I-am motivat că Dumnezeu nu e legat la ochi și că ce avem de dus ca și destin vom duce. Vei avea mulți contestatari așa cum a avut Andrei Gheorghe dar nu-i bai.

  Reply
 • Olaye Csiucsiu

  07/04/2018 la 18:05

  Care i sensul postarii tale idioate?
  Cretinoizi ca tine intalnim zilnic si ne lovim de frustrarile lor personale,incercand sa ne modifice noua stilul de viata cu ineptii debitate si sustinute cu emfaza- exact cum debiteaza madam Dancila porcarii fiind convinsa ca detine adevarul absolut.
  Ia mai duceti va in pizda mamelor voastre cu nemultumirile astea – nu sunteti in stare sa traiti in sanul colectivitatii dupa normele si cutumele ei – Pasol na turbinca vidma . . .bocceluta in varf de bat si luati calea codrului/pustiului si nu mai faceti viata amara celor din jurul vostru,ca atata otrava aveti in suflet incat sunteti nocivi prin simpla prezenta – necum sa mai deschideti gura . . .

  Si nu te osteni sa raspunzi ca presimt ca vei debita prostii in cascada – efectul bulgarelui de zapada.

  Reply
  • OAv | Blog

   07/04/2018 la 23:31

   e amuzant, ca intrebi asta sarcastic, cu aroganta, exact ca un om simplu si needucat care nu intelege ce e de fapt psihologia/psihoterapia si ce fac oamenii aia, ca un plebeu cu preconceptii despre niste lucruri pe care mintea lui subdezvoltata nu le poate intelege.

   ce vreau sa spun e ca atunci cand intrebi pe cineva daca beneficiaza de serviciile unui psiholog/psihoterapeut, tonul fiind unul de superioritate, demonstrezi de fapt ca tu nu stii ce e aia psihologie/psihoterapie, ca ai cunostinte extrem de limitate despre domeniu, si ca esti incapabil sa te educi pentru a te imbunatati.

   vad ca ai o fetita, sper sa nu iti pui o amprenta prea semnificativa asupra ei si sa poata deveni un membru productiv al societatii si sa imbunatateasca lumea prin existenta ei, spre deosebire de tatal ei care e prea prost sa stie ca e prea prost pentru a comenta asupra unor lucruri despre care nu a invatat niciodata nimic.

   Reply
 • Doina E

  24/04/2018 la 06:42

  Stii, iti respect parerea, dar citind comentariile, am vazut ca pe toti cei ce au comentat tu i-ai numit prosti, de ce? De ce crezi ca oamenii care impartasesc alte convingeri, idei si principii devin prosti in raport cu facultatile tale intelectuale?

  Reply
  • Ovidiu Avrămuș

   24/04/2018 la 16:00

   Nu cred că oamenii care împărtășesc alte convingeri, idei, și principii devin proști în raport cu facultățile mele intelectuale. Cred doar că oamenii (acei “toți” fiind doi) pe care i-am numit proști sunt proști, din motive lesne de înțeles. Adică… le-ai citit comentariile?

   Reply
   • un om cu creier !

    14/10/2018 la 21:17

    RELIGIA si BISERICA pe care le tot aparati atat, ne tin pe loc progresul oameni buni ! Chiar nu vedeti ca MILA asta pe care o cerem de 2000 de ani, nu ne ajuta la nimic ? Tot ultimii suntem din Europa ! In orice domeniu !
    SCHIMBATI-VA MENTALITATEA SI NE VOM SCHIMBA SI MODUL DE VIATA !
    Va place cand priviti in curtea vecina (in tarile vest europene) si sa va minunati de ce ei pot si noi nu, de ce ei au si noi nu…
    Cand vor disparea pomenile, pupatul de cadavre, sclavismul si umilinta fata de zei invizibili si inchipuiti, atunci putem EVOLUA si noi.
    Pana atunci… stati cu mainile impreunate si rugati-va… poate pica ceva ! :)))))

    Reply

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.