“N-am furat, doar seamănă”

Am mai menționat eu pe aici de câteva ori părerea mea despre plagiatori și cum furtul de proprietate intelectuală mi se pare mai condamnabil decât furtul de bunuri fizice. Ce mă deranjează cel mai mult la plagiatori e faptul că neagă, chiar și prinși “cu mâța-n sac”.

Un oarecare m-a abordat după ce am citit o chestie la el și i-am arătat că mănâncă rahat, comentând și lăsând link-ul către sursă. Conținutul nu e în întregime identic, doar parțial. Un paragraf e copiat mot-a-mot, iar asemănările în rest sunt izbitoare. Ajungem acum la un alt motiv pentru care nu-mi place de oamenii ăștia: sunt lacomi; la ce mod – l-am prins cum i-am prins și pe alții de-a lungul timpului: îl văd în poze în maieuri colorate cu o frunză de marijuana pe ele, purtând cele mai ridicole șepci posibile, vorbind într-un anume fel și publicând anumite lucruri. Trebuie doar să știi după ce să te uiți și cum să interpretezi informațiile. Văd toate chestiile astea și parcă ceva nu se potrivește când mă gândesc că a scris el un articol detaliat despre cum lumea nu vorbește corect gramatical, articol scris cu semnele de punctuație poziționate corect și toate cele. Scris bine. Și pentru asta e lacom, că fură prea de sus, fură chestii care nu sunt la același nivel cu el și automat bat la ochi. E un nespălat în zdrențe care se învârte pe lângă un BMW și le zice trecătorilor că e al lui.

Și am avut dreptate. La prima căutare nu am găsit nimic, dar mirosea prea rău și n-am renunțat, iar la a doua, l-am prins. I-am lăsat comentariu cu sursa pentru o parte din articol și i-am spus că m-aș mira dacă a contribuit el cu restul. Dacă mai caut, poate găsesc și restul articolului prin altă parte, dar nu are rost; nu mai contează.

A șters comentariul și mi-a dat mesaj.

El: prietene, tu chiar nu poti face diferenta intre 2 cacaturi asemanatoare? inceteaza sa mai batii campii pe pagina mea.
Eu: “prietene”, vrei sa iti arat propozitii identice?
puteai sa nu stergi comentariul si sa imi raspunzi acolo, daca am facut o greseala
lasa, acum decat noi doi stim ca esti de cacat
El: sunt sigur ca esti destul de potent, dar ce mi-ai aratat tu este de 3-4 ori mai mic decat ce am scris, crezi ca am copiat si am dat ctrl+v de 3 ori?
iar atata timp cat pgina este a mea, tin ce vreau eu pe ea, si era logic ca o sa-ti sterg aberatiile de pe ea, nu crezi?
Eu: ti-am raspuns deja in comentariul pe care l-ai sters cand ti-am zis ca furtul partial e tot furt
logic, ca nu vrei sa afle lumea ca esti un scarbos care fura de la altii
El: am furat o idee si sunt scarbos pt asta? :))
Eu: nu ai furat o idee, ai furat niste chestii mot-a-mot
te invarti in cerc incercand sa iti justifici mizeria
hai pa pa
El: cred ca at trebuie sa te certi putin si cu aia de la Boeing ca au furat ideea lui Vuia
inceteaza sa mai bati campii pe net

De la “doar seamănă” la “ce are dacă am furat o idee” la faza cu Boeing (???). E trist când insistă să se zbată, ca și când s-ar putea șerpui cumva spre nevinovăție folosind cele mai penibile argumente posibile.

Tipul e craiovean, se vrea rapper și își spune “Blondu”, pentu că e blond (creativitate, yo). Mă întrebam dacă așa face și cu versurile lui, dar am ascultat o melodie și m-am calmat.

Si am sute sau poate mii de fani
Si n-am făcut-o pentru bani
Căci după atâția ani
Incă sunt printre golani.

Keepin’ it real.

Alte articole:

3 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.