Scurte #5 – Religia in scoli

Nu stiu sigur daca religia mai e sau nu obligatorie in scoli/licee (mie mi-ar placea sa cred ca nu mai e, suntem aproape in 2012), dar eu am facut-o din clasa I pana intr-a XII-a si nu imi amintesc sa ma fi intrebat vreodata cineva daca vreau sau nu sa o fac.

Daca nu m-a intrebat nimeni, nici eu nu am zis nimic, fiindca la religie se stia ca o sa avem media 10 si ne ajuta la media generala. Din moment ce nimeni nu poate sa te lase corigent la religie, in schimb tuturor le mareste media generala, e clar ca inclusiv ei, profesorii, stiu ca materia asta e o bataie de joc pe care nimeni nu o ia in serios. Nimeni nu ramane corigent si toti primesc note mari, indiferent ca sunt buni crestini care se inchina de fiecare data cand clipesc, sau ca sunt progenitura satanei. E corect? Presupun ca profesorii de religie au si acelasi salariu ca profesorii de matematica sau de romana, nu? Ca merita acelasi salariu, nu?

Nu mai zic de faptul ca religia in scoli nu e ceea ce ar trebui sa fie. Ora de religie ar trebui sa constea intr-o ora in care un profesor impartial le preda elevilor istoria religiilor si elevii sa trebuiasca sa invete la fel ca la celelalte materii ca sa treaca (desi stim cu totii ca scoala si cartea au inceput sa o ia pe cai separate).

Ce se preda acum la orele de religie ar trebui sa studieze elevii in timpul lor liber, daca ii intereseaza, nu trebuie sa li se bage pe gat idei cum ca exista dumnezeu si crestinismul e religia cea buna. Nu se preda istoria religiilor in scoli fiindca le e frica de faptul ca majoritatea vor incepe sa isi puna la indoiala religia atunci cand vor afla de unde a pornit de fapt crestinismul (Google -> jesus and horus, pentru inceput).

Chestia asta cu religia e doar o firimitura dintr-un sistem educational extrem de prost gandit si care nu se va schimba prea curand.

Alte articole:

2 comentarii

 • Lavinia

  30/11/2011 la 21:16

  Culmea e ca eu chiar am incercat sa ma impun a nu lua parte la cursurile de religie.Am fost obligata sa iau parte la ele si pot spune ca a fost o a disputa pe baza religiei. Eu cu stiinta si tot ce are sens iar popa/proful cu basme. Dar a fost bine :)

  Reply
 • biank4447

  23/12/2012 la 09:21

  Eu am prins un alt sistem (diferenta de varsta dintre noi de vreo 6-7-8 ani), cand religia se ‘studia’ pana in clasa a VIII a. Problema este ca in clasa a II a m-am dus acasa plangand ca ne spusese ‘profu’ cum ca privitul la Tom si Jerry, Scooby Doo ‘n all ne trimite direct in Iad, la fel si faptul ca in pauze/la orele de sport fetitele si baietii se joaca impreuna (si jucam fotbal, ratele si vanatorii, nu ne jucam ‘de-a doctorul’).

  Ai mei, oameni intregi la minte, s-au deplasat a doua zi la scoala si m-au retras de la ora de religie. In decursul acelui trimestu 80% dintre parinti au prins curaj si in baza unei cereri comune s-a sistat ora de religie la clasa mea. Operatiunea s-a repetat si in clasa a V a si pana acum n-am ajuns niciunul in Iad.

  Cineva ar trebui toturi sa supervizeze si ce ‘preda’ nenea popa la ore, nu de alta, dar noi cel putin eram cu totii terorizati. Adica…la 8 ani ne sfatuia sa mergem sa ne spovedim, ca numai asa ne vor fi iertate pacatele. Care Sfantului de pacate…nu stiu…probabil inmuiatul coditelor colegei din banca din fata in aracet la ora de lucru manual.

  Reply

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.