Review – ‘Deadlight’

Developer: Tequila Works, format în 2009 în Madrid, ‘Deadlight’ fiind primul lor proiect propriu
Publisher: Microsoft Studios
Gen: acțiune, survival horror
Lansat: 1 august 2012 (X360), 25 octombrie 2012 (PC)
ESRB: M (17+)
Trailers: ‘No Escape’ (teaser), ‘Save Yourself’ (gameplay), ‘Fear Yourself’ (story), ‘Fear The End’ (launch)

‘Deadlight’ e un side-scroller pseudo-3D care abordează într-un mod inedit clișeul lumii post-apocaliptice invadată de zombi în urma răspândirii unui oarecare virus. Cum exact s-a ajuns aici, nu se știe, dar e irelevant poveștii. Jocul te aruncă direct în pielea personajului principal, Randall Wayne, care împreună cu alți 3 supraviețuitori încearcă să ajungă la un loc sigur și ferit de “nemorți”, un stadion unde mai mulți supraviețuitori se adăpostesc. În același timp, Randall trebuie să își găsească soția și copilul de care a fost separat, nu se specifică și cum. Pe parcurs, descoperim că “umbrele”, cum sunt numiți zombii în joc, nu sunt singurii de care trebuie să ne ferim și poate nici cei mai periculoși inamici.

În ziua de azi e greu să descoperi o formulă nouă și originală pentru un astfel de joc (sau film), dar ‘Deadlight’ ne demonstrează că încă se poate. Ca sidescroller se diferențiază de toate celelalte jocuri de genul ăsta și oferă o nouă perspectivă asupra genului survival horror (aici merită menționat și ‘Lone Survivor’). Deși jocul îți pune la dispoziție câteva arme, acestea sunt rar esențiale, de cele mai multe ori fiind necesare la rezolvarea unui puzzle; în rest le folosești în caz că te împiedici de vreun butoi și se apropie “umbrele” prea mult de tine. Natura jocului te îndeamnă mai degrabă să fugi decât să lupți și se concentrează mai mult pe puzzle-uri; imaginați-vă un ‘Prince of Persia’ (1989) în care ești fugărit de zombi, doar că puzzle-urile nu sunt la acel nivel inuman de dificultate.

Ca motor grafic, jocul folosește Unreal Engine 3, care aplicat pe un sidescroller arată foarte drăguț. Problema cea mai mare a jocului apare doar pe PC, și anume că toate cutscene-urile din joc au sunet doar în primele secunde. Pentru sunet, trebuie fie să minimizezi jocul odată ce se termină cutscene-ul și să îl vezi pe YouTube, fie să îți folosești imaginația, cum am făcut eu. Un bug ce sper că va fi rezolvat în urma unui viitor patch și nu va influența nota mea finală.

În ciuda faptului că e un joc foarte scurt (nu cred ca am depășit 6 ore), nu am simțit nevoia să mi se ofere mai mult. ‘Deadlight’ e o viziune nouă asupra genului, dar admirația pe care o primește pentru asta e în contrast cu povestea oarecum mediocră, ca să nu mai zic de dialogurile pe alocuri neverosimile și voice-acting-ul slăbuț. Finalul e într-adevăr neașteptat și mi-a plăcut, dar nu e de ajuns. Povestea pentru mine pare doar o scuză pentru a demonstra modul inedit de funcționare al unui astfel de joc, un mic impuls care să te motiveze să mergi de la stânga la dreapta pe ecran. Personal, mi-ar fi plăcut și ca un joc fără poveste, care se concentrează total pe puzzle-uri, dar aici depinde de părerea fiecăruia, unii poate nu se plâng de lucrurile astea.

Indiferent, cei de la Tequila Works sunt sigur că au reușit să creeze exact ce și-au propus, un joc ce abordează un clișeu într-un mod inedit, diferențiindu-se astfel de toate celelalte jocuri cu aceeași temă. Nu pot spune că am fost profund impresionat de joc, dar merită încercat, dacă nu pentru poveste, măcar pentru gameplay.

GameSpot i-a acordat jocului nota 6.5. Media notelor a 79 de critici ajunge la 6.8, iar media notelor a peste 200 de jucători ajunge la 7.7.

Nota mea: 7.5/10

Alte articole:

2 comentarii

 • Max

  25/11/2012 la 11:26

  Am inceput sa ma joc si eu ieri si inca nu am terminat, dar mi se pare super pana acum.
  Imi plac scenariile post-apocaliptice cu zombii oricum destul de mult (jocuri/filme/seriale) si este o abordare interesanta a genului.
  Eu nu am avut probleme de sunet in cutscenes (si am jucat tot pe PC).

  Daca e cineva interesat sa-l cumpere, au oferta pe steam la un pret redus cu 25% (9€ in loc de 12€).

  Reply

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.