Despre comunitățile amish

Mă gândeam zilele astea la comunitățile amish și la felul în care își trăiesc viața; fără motiv, pur și simplu mi-au venit în minte.

Mă gândeam că, pe de-o parte, nu sunt de acord cu modul lor de viață fiindcă, în principiu, ei resping cunoașterea și își impun unele restricții care consider că nu au niciun sens și altele cu care nu sunt deloc de acord (cum ar fi cele legate de tratarea bolilor). Nu aș vrea să trăiesc o astfel de viață din cauza acestor lucruri. Nu aș putea să resping în mod voit educația, cunoașterea, să nu am la îndemână mijloace de a mă cultiva și de a fi într-un fel sau altul conectat la restul lumii. Nu mă refer la rețele sociale, ci la expunerea la informație. Accesul la informație îl consider un lucru esențial și nu sunt de acord cu nimeni care nu prețuiește asta.

Pe de altă parte, într-un fel ce nu mi-e tocmai clar, îi și admir; îi admir pentru că în lumea în care trăim azi, ei aleg să trăiască izolați de restul lumii și să nu profite de posibilitățile pe care le au; aleg să ducă o viață simplă și mi se pare ceva frumos în asta. Îmi imaginez, de asemenea, că din această alegere rezultă și anumite avantaje pentru ei, ca persoane, la care o comunitate urbană doar visează. Nu sunt sigur, însă, dacă avantajele eclipsează dezavantajele. Majoritatea au și o chestie numită Rumspringa, care se referă la perioada adolescenței, în care le sunt tolerate anumite lucruri cărora unor adulți ai bisericii amish le-ar fi interzise. De asemenea, în perioada asta, în general le e permis și sunt încurajați să părăsească comunitatea și să călătorească, să vadă restul lumii și să trăiască pentru o perioadă nedeterminată în afara comunității lor și a regulilor ei. Urmând acestui rit de trecere, adolescenții trebuie să aleagă dacă vor să continue să trăiască în lumea modernă sau dacă vor să se întoarcă în comunitatea lor și să își petreacă restul vieții acolo, devenind un membru al bisericii amish. Mie chestia asta mi se pare grozavă, cu atât mai mult că aproape 90% dintre ei aleg să se întoarcă.

În niciun caz nu mi-ar plăcea să duc o astfel de viață, pur și simplu nu e pentru mine, însă mi-ar plăcea foarte mult să am ocazia să locuiesc într-o comunitate amish pentru o perioadă mai scurtă, cred ca ar fi foarte interesant și educațional. Ăsta e un lucru de trecut pe “bucket list”, cu siguranță.

Un comentariu

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.