Suntem emoționali și proști

O pagină de Facebook către care nu voi da link (la poza de profil scrie “I’m vegan and I love you”, deci clar nu vreți să vizitați așa ceva) publică o poză cu o femeie purtând o haină de blană plină de sânge, iar pe undeva prin haină e un animal jupuit. Nu vă arăt poza. Este de la sine înțeles că e genul de poză care în anumite contexte ar putea fi considerată de prost gust. Unul dintre acele contexte ar fi Facebook.

Aici îți dai seama cât de proști sunt oamenii; inapți, incapabili de discernământ în fața sentimentelor. O doamnă mai în vârstă comentează spunând că nu e normal să publici așa ceva pe Facebook. Astea sunt reacțiile pe care le primește:

 • Oameni care îi combat opinia susținând doar că nu e normal să omori/porți/etc. animale.
 • Oameni care îi combat opinia susținând că lumea trebuie să conștientizeze că animale sunt jupuite, uneori de vii, pentru acele haine.
 • Oameni care îi combat opinia susținând că nu e normal să ignori lucrurile rele.
 • Din reacțiile lor, putem observa două lucruri:

 • Nimeni nu a răspuns de fapt la ce a spus ea. Toți au fost complet pe lângă subiect.
 • Oamenii sunt proști și democrația e o idee bună doar în teorie.
 • Mai toți au presupus fără absolut niciun motiv că doamna respectivă poartă astfel de haine sau e de acord cu purtarea lor. Au fost și jigniri la adresa ei. O tânără domniță a întrebat-o de ce nu e normal, că uite, alții pun poze cu fripturi pe Facebook. Care e diferența dintre o poză cu mâncare și o poză cu un animal jupuit, plin de sânge? Niciuna. Toți comentatorii pozei au aceeași atitudine. Când vine vorba de chestii de genul ăsta, toți devin niște hipsteri scârboși, prea ocupați cu a fi vehement revoltați pentru ochii lumii ori imaginea lor de sine pentru a mai putea discerne.

  scarba

  De la o chestie mică de genul ăsta putem trage concluzii mari. Putem folosi niște lucruri mici și aparent nesemnificative, cum ar fi exact situația despre care am vorbit mai sus, pentru a ne da seama de cât de ilogici suntem și incapabili să judecăm. Oamenii sunt conduși de sentimente și ramificațiile le putem deduce într-un mod abstract. Nu ai nevoie de exemple concrete pentru a îți imagina cât de grave sunt consecințele lipsei rațiunii, pornind de la situația banală de mai sus. Nu suntem în stare să punem impulsul emoțional pe un plan secundar și asta ne face proști. De-aia merg lucrurile așa bine în țara asta.

  E foarte ușor să observi starea jalnică a intelectului românesc, fiindcă totul e constant sub nasul nostru, trebuie doar să știi cum să interpretezi lucrurile astea mici și să le poziționezi în marea schemă a lucrurilor. Toate se leagă.

  Alte articole:

  2 comentarii

  Lasă un comentariu

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.