• Home
  • Diverse
  • Fumatul în Spitalul Nr. 1 din Craiova e o problemă fără soluție, se pare

Fumatul în Spitalul Nr. 1 din Craiova e o problemă fără soluție, se pare

Digi24 raportează despre fumatul în spitalul județean al Craiovei.

Nici paznicii şi nici administraţia spitalului nu îi pot sancţiona pe cei care fumează în spital. […] “Nu putem da sancţiuni […], nu putem amenda […]”, spune Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

În regulă, nu cred că e cineva care se așteaptă ca paznicii sau administrația spitalului să sancționeze fumătorii, că nu au ei puterea asta, e normal. Cel mult i-ar putea escorta paznicii afară din spital, în unele cazuri. Dar în toate cazurile, datoria lor e să sesizeze autoritățile competente; poliția, adică. Ăia aplică sancțiunile.

“De când a apărut legea în vigoare, adică din 2016, DSP nu a primit nicio sesizare în acest sens”, spune Narcisa Dinică, purtător de cuvânt DSP Dolj.

“Poliţiştii craioveni nu au primit nicio sesizare din partea reprezentanţilor spitalelor craiovene”, spune Cătălin Dochia, purtător de cuvânt IPJ Dolj.

Stai, deci administrația spitalului nu e de fapt o victimă neajutorată? Spun cu mâhnire că nu au cum să îi sancționeze pe fumători, dar nici măcar nu au apelat vreodată la cei care îi pot sancționa? Oare ce ar avea de spus Cristina Geormăneanu despre asta?

Acum lăsând legalitatea fumatului în incinta spitalului la o parte, cu siguranță fumatul e interzis prin regulamentul intern de dinaintea legii din 2016, nu? Sigur că da. Dacă acum când e și ilegală fapta și bieții nu au ce să le facă fumătorilor, îmi imaginez că înainte situația era și mai urâtă, nu? Fără sprijinul poliției la care acum voluntar nu apelează, trebuie să fi fost groaznic înainte, literalmente neavând ce să le facă. Stai, ce zici? Existau și înainte spitale care nu aveau problema asta? Cum adică, în orașele alea nu fumează nimeni? A, fumează, dar nu în spital. Ce oameni civilizați! Ce? Există și acolo același tip de gunoaie umane ca și aici? Singura diferență e că administrația spitalului își respectă regulamentul intern, precum și legea? Totul se rezumă la a vrea? Incredibil.

Deci problema se poate rezolva cu ușurință, pare-se, cu mai multă ușurință acum că e și ilegal; dar oamenii responsabili nu vor, pentru că nu îi interesează. De altfel, ce așteptări să ai de la administrația unui spital care în țările civilizate probabil ar fi demolat din cauza condiției în care se află? Un spital care nu e unicul lucru care ar trebui să fie orice spital: curat. Ori, dacă ești îngăduitor, nu neapărat curat, ci nu mizerabil, cum e acum.

Dar nu e vorba doar de ăștia de la spital; spitalul nu e privat, poliția ar putea decide pe cont propriu să aibă polițiști în permanență acolo a căror treabă să fie doar să amendeze fumătorii. Unul singur nu ar fi de ajuns pentru a elimina problema, dar unul singur dacă ar fi îndatorat cu asta, situația s-ar îmbunătăți considerabil. Că dacă știi că într-un loc se încalcă constant legea, de zeci sau sute de persoane pe zi, asta faci.

Sunt numeroase probleme în numeroase locuri care duc la existența situației de față. Toate lucrurile astea își au rădăcinile în lipsa civilizației din rândul românilor, a educației, și a oricărei urme de omenie. E doar o consecință a faptului că suntem o nație de jegoși proști.

2018

Alte articole:

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.