Review – Penumbra: Requiem

Penumbra Requiem este al 3-lea joc din seria Penumbra. Pentru mai multe informatii despre primele jocuri, intrati aici.

Nu pot spune ca m-a dezamagit, dar nici nu se compara cu primele doua.

Daca nu le-as fi jucat pe primele, poate m-ar fi dezamagit. Singurul motiv pentru care am fost in permanenta ca pe ace, asteptandu-ma la orice, a fost experienta din primele jocuri. O singura data pe tot parcursul jocului, care apropos a durat doar 3 ore, am avut ocazia sa imi amintesc cum erau primele doua, sa imi amintesc cum e sa mergi prin bezna, mai-mai sa ti se termine bateriile de la lanterna si sa auzi niste zgomote ciudate care vin din fata, scenariu care imi accelera bataile inimii si ma facea sa sar de pe scaun cand ajungeam la sursa zgomotelor.

In Penumbra: Requiem, daca nu le-ai jucat pe primele (ceea ce e o alegere foarte proasta, caci astfel jocul nu are absolut nicio noima), nu prea ai niciun motiv sa te sperii. Esti doar un tip care merge pe negura cu lanterna, nu stii ca urmatoarea usa ar putea fi ultima pe care o vei mai deschide vreodata, nu stii ca trebuie sa te astepti la orice de oriunde, nu stii ca intunericul e cel mai mare dusman al tau.

Culmea e ca in Penumbra: Requiem gasesti medicamente la fiecare pas, insa nu ai nici pe aproape la fel de multa nevoie de ele precum in primele jocuri, cand pupai monitorul la vazul unei cutii de pastile.

Penumbra: Requiem si-a cam pierdut din farmecul primelor jocuri. Tunelele din Penumbra: Overture si sunetele infricosatoare care imi ridicau parul pe maini atunci cand se apropriau fara sa vad nimic, coridoarele din Penumbra: Black Plague pe care eram fugarit cu sufletul la gura, vizibilitate zero si bucatica de speranta si fericirea nespusa pe care o aveam cand mai vedeam cate-o lumina in departare, lumina care speram sa fie salvarea mea. Asa ceva nu exista in Penumbra: Requiem. E si asta infricosator, dar dupa cum ziceam, doar din cauza ca le-am jucat pe primele.

Parti bune:
– atmosfera sinistra, tipica seriei
– mai multe puzzle-uri
– revederea, oarecum, a unui vechi prieten
– grafica reusita
– motorul fizic reusit
– gameplay neobisnuit, atragator

Parti rele:
– lipsa pericolelor abundente, tipice primelor doua jocuri
– bateriile lanternei se consuma extraordinar de incet (nu am reusit niciodata sa cobor sub 100%, iar in primele doua jocuri tineai la ele ca la ochii din cap, ti-era teama sa o tii aprinsa)
– nivele putine si scurte (totusi, e o expansiune mica, asa ca e oarecum normal)
– jocul nu inspira nici pe aproape la fel de multa frica precum primele doua
– lipsa scenelor bruste care aproape te fac sa tipi (asta in cazul celor “duri”, pentru mine era normal sa mai scot cate un tipat neajutorat din cand in cand)

In concluzie, ii dau jocului nota 8, cu multa indulgenta. Cu toate astea, il recomand tuturor fanilor seriei. Daca nu ai jucat niciunul din jocuri, apuca-te de ele, nu stii ce pierzi.

Alte articole:

Un comentariu

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.