ÎnFilme

El secreto de sus ojos (2009)

     “O crima nerezolvata, o poveste de dragoste, un final de nedescris.”

     El secreto de sus ojos, tradus Secretul din ochii lor, e un film argentinian aparut in 2009 si e o adaptare a romanului La pregunta de sus ojos, scris de Eduardo Sacheri in 2005 si tradus Intrebarea din ochii lor. Filmul a fost regizat de Juan José Campanella si in 2010 a castigat Oscar-ul pentru cel mai bun film strain. Pe langa Oscar, se mai numara alte 34 de premii si 19 nominalizari.

     O sa incep direct prin a spune ca e unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut vreodata. E incadrat la categoriile crima, drama, mister, romantic, thriller si e genul de film care te tine in suspans si te obliga sa si gandesti ca sa intelegi povestea. Chiar daca nu intra si la categoria comedie, are si cateva momente amuzante, nu prea multe ca sa il strice, dar nici prea putine ca sa il lase ‘incomplet’, ci sunt situate undeva la mijloc, la nivelul perfect.

     Actiunea are loc in 1999, insa povestea in sine incepe in 1974 si e relatata cu ajutorul mai multor flashback-uri, spre sfarsit urmand sa fie continuata in prezent. In iunie 1974, un agent federal pe nume Benjamín Espósito preia un caz de viol si omucidere, ajungand sa se dedice in totalitate cazului dupa ce constata iubirea nemarginita pe care sotul victimei i-o purta fetei, chiar si dupa moartea acesteia. In paralel cu intamplarile legate de caz, luam parte si la povestea de dragoste ce prinde viata intre Benjamín si sefa lui, Irene Menéndez, care era logodita cu alt barbat, insa realizeaza iubirea pe care i-o poarta lui Benjamín cand e prea tarziu.

     Pentru a lega mai bine intamplarile intre ele si pentru a intelege cat se poate de bine povestea, e nevoie si de putina atentie la micile detalii care nu sunt prea bine evidentiate, ceea ce face filmul mult mai incitant si captivant. Sfarsitul este orice altceva dar previzibil nu. Un sfarsit excelent pentru o poveste excelenta. Nu as spune ca e tocmai unul fericit, insa mi se pare potrivit, realist, nu se vrea o indulcire a povestii de dragul happy ending-ului.

     Au existat multe dezbateri pe tema titlului, o parte zicand ca traducerea corecta e Secretul din ochii ei, o parte zicand ca a fost tradus foarte bine, si anume Secretul din ochii lor. Vizionarea filmului cu putina atentie si la micile detalii, dupa cum am spus, raspunde si la intrebarea privind traducerea, filmul fiind tradus corect Secretul din ochii lor. Din pacate nu pot explica fara sa ofer spoilere, insa cui a vizionat filmul si nu intelege de ce e tradus asa, ii pot oferi explicatii in privat ( daca esti fata, asta inseamna la tine acasa – era imposibil sa nu bag vreo replica de genul asta si in acest post – ).

     Filmul are nota 8.4 pe IMDb, nota fiind calculata in urma voturilor a peste 7500 de persoane, iar asta nu e o nota tocmai usor de obtinut. Personal, sunt destul de sigur ca multi dintre votanti nu au inteles pe deplin filmul si nu cred ca merita nota asta. Din partea mea are nota 9.5. Nu stiu de ce 9.5, cred ca doar de dragul de a nu parea prea ingaduitor, insa nu vad un motiv pentru care nu ar merita chiar 10.

     Extrem de rar scriu despre filmele pe care le vad, deci daca i-am dedicat filmului acesta timpul necesar pentru a scrie postul pe care il cititi acum, e clar ca am o parere foarte buna despre el si il recomand cu caldura. Vizionare placuta!

5 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.