• Home
  • Diverse
  • Secrete medicinale și jurnalism submediocru

Secrete medicinale și jurnalism submediocru

adevarulAvem în stânga un screenshot al unui articol de pe Adevărul (am cenzurat imaginea fiindcă era pur și simplu neplăcută, fiindă jurnaliștii sunt pur și simplu idioți). Stau așa câteodată și mă gândesc cât de puțin îi poate duce mintea pe oamenii de genul ăsta; oameni care cred că cumva există niște soluții simple la probleme serioase și cumva sunt cunoscute de un număr restrâns de oameni privilegiați, eventual necalificați, dar care dețin aceste informații pe care nici profesioniștii plătiți să știe lucruri de genul ăsta nu le știu. Ori le știu, dar sunt toți plătiți de industria farmaceutică să își țină gura ca să facă ei bani de pe urma medicamentelor. Totul e o mare conspirație împotriva omului de rând.

De data asta avem de-a face cu Cornel Ciobanu, un pulea oarecare cu un blog pe blogspot (asta ar trebui să spună totul) care spune că dacă te taie sub limbă vei fi tratat de hepatita A, B, C, ciroză hepatică, diabet, hipertensiune arterială, tromboflebită, infarct, accident vascular cerebral, constipație, etc. Și te “detoxifici”, că ăsta e buzzword-ul deceniului. Vorbesc serios, omul chiar susține asta. Pe site-ul lui are și o galerie de imagini cu oameni pe care i-a tăiat sub limbă și îi arată scuipând sânge în vase și alte imagini cu chestii nasoale (uitați-vă la pagina “Ventuze”). Printre toate astea sunt și vreo două – trei poze cu el împreună cu Gigi Becali și Dan Diaconescu, ca să vezi că omul are credibilitate, cumva, prin chestia asta.

Deci sunt oameni care chiar cred lucrurile astea, iar lipsa unei educații medicale nu e o scuză. Îți trebuie doar bun simț. Să nu fii prost îngrămădit. Pe mine chestia asta mă blochează; eu nu înțeleg cum pot exista oameni ca ăștia.

Acum lăsând la o parte subiectul principal, ne uităm la o chestie interesantă la articolul de pe Adevărul. Am văzut în poza de mai sus articolul original, acum hai să îl vedem în momentul actual. Observăm în primul rând titlul articolului actual, față de cel original.

Dintr-un articol care inițial promova metodele tembelului ăla, a devenit altceva. Din “metoda se practică de mii de ani” avem acum “metoda este practicată de «vraci» fără pregătire medicală”. Din “metoda tăiatului sub limbă” avem acum “procedeul pseudo-medical”. Acum e o metodă controversată, cu tentă ocultă, “respinsă de medicina tradițională”. Nici vorbă de așa ceva înainte. Pe lângă alte schimbări, avem acum la finalul articolului și părerea unui medic care spune că oamenii ăștia sunt retardați mintal. În plus, nu-mi explic cum, dar și citatele din articol au suferit mici modificări, cu câteva reformulări, niște cuvinte în minus, altele în plus. Asta să ne pună puțin pe gânduri cu privire la ce libertăți își asumă jurnaliștii cu cuvintele altor oameni.

Alin Ion, autorul, cumva nu și-a pierdut slujba. Vedem, însă, pe profilul lui, că nu “apreciază” comentariile care îi pun inteligența la îndoială. Cel puțin își “apreciază” propriile articole.

Alte articole:

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.