Cam așa arată justiția

M-am uitat zilele trecute la ‘Addiction Incorporated’ și au fost două scene care mi-au plăcut în mod deosebit.

În 1994, 7 dintre cele mai mari companii de tutun din Statele Unite au fost puse sub lupă când s-a descoperit științific că țigările provoacă dependență și ce substanțe anume o provoacă. Descoperirea s-a făcut chiar la Philip Morris în timp ce încercau să facă țigările mai sănătoase, și a fost o veste extrem de bună pentru companie, atât de bună încât au decis să o țină secretă.

Oamenii din vârful celor 7 companii au fost întrebați în congres dacă ei cred că țigările provoacă dependență. Toți 7 au răspuns negativ, în exact aceleași cuvinte, iar un membru al comitetului a menționat că sună ca și cum s-ar fi întâlnit toți înainte și ar fi căzut de acord vis-a-vis de răspunsurile pe care le vor da. Vedem în prima scenă din filmul de mai jos reacția lui Edward Horrigan (de la Liggett) și răspunsul pe care-l primește.

Victor DeNoble, cercetătorul care a descoperit că țigările provoacă dependență, nu putea depune mărturie fiindcă era legat de acordul de confidențialitate semnat cu Philip Morris, unde lucrase când făcuse descoperirea. Pentru a scăpa de acord, William Campbell de la Philip Morris a fost întrebat dacă îl va elibera pe DeNoble din contract, cel din comitet știind că nu va avea de ales decât să anuleze acordul. Continuarea ați văzut-o.

Mi-au plăcut scenele astea două dintr-un motiv simplu: am văzut cum arată justiția. Fără ocolișuri, fără șmecherii, fără să accepți rahat de la oameni cu putere și fără să îi lași să se ascundă ca șobolanii. Direct, fără să pierzi timpul, le tragi preșul de sub picioare și îi mănânci de vii.

Alte articole:

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.