• Home
  • Diverse
  • De ce nu putem compara direct eficacitatea vaccinurilor COVID-19, sau De ce nu putem fi siguri că înțelegem nici lucrurile aparent simple

De ce nu putem compara direct eficacitatea vaccinurilor COVID-19, sau De ce nu putem fi siguri că înțelegem nici lucrurile aparent simple

Vaccinul X are eficacitate de 90%, iar vaccinul Y are eficacitate de 60%. În mod clar, vaccinul X este cu 30% mai eficace decât cel Y și automat mai bun, nu? Așa credeam și eu, dar se pare că nu.

Astăzi aflăm iarăși că nu putem fi întotdeauna siguri că înțelegem un lucru nici măcar când pare foarte simplu de înțeles. Deseori lucrurile simple pot avea explicații complexe și uneori chiar complet neintuitive, iar uneori când nu avem context pentru date, acestea ar putea fi în esență irelevante ori nereprezentative realității. Folosim exemplul de azi ca să ne amintim cât de limitate ne sunt cunoștințele nouă, oamenilor de rând, și ca să nu uităm să fim umili atunci când vrem să afirmăm cu tărie opinii despre lucruri ce nu țin tocmai de competența noastră, oricât de simple ar părea la suprafață.

Mai jos e un film de 7 minute din care aflăm de ce nu putem compara direct eficacitatea vaccinurilor și de ce chiar și informațiile pe care le avem despre eficacitatea lor nu sunt neapărat relevante.

Alte articole:


Discover more from Ovidiu Avrămuș | Blog

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

2 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.