• Home
  • Diverse
  • De ce e importantă purtarea măștii în public, sau Conștientizarea haosului din viețile noastre

De ce e importantă purtarea măștii în public, sau Conștientizarea haosului din viețile noastre

Când am mai vorbit cu diverși oameni care nu vedeau sensul în a purta masca în public ori în spații publice închise dacă erau puțini oameni, am încercat să le explic cât de haotică e realitatea și cum în ciuda faptului că masca ar putea fi inutilă într-o situație sau alta, și lipsa ei ar putea avea consecințe neprevăzute.

Când deranjul portului măștii este atât de mic și nesemnificativ, în opinia mea, e justificată purtarea ei chiar și în situații pe care le considerăm sigure, cât timp nu suntem realmente absurzi.

Să luăm un exemplu concret: am ieșit astăzi pe balcon să fumez o țigară. Din nordul meu vine un tip fără mască, singur. E pustiu pe afară, n-are nicio grijă. Din est vine altul exact la fel, singur și fără mască. Între ei e o casă cu gard înalt, astfel că nu se văd unul pe celălalt. Când ajung la colțul gardului și li se intersectează traiectoriile, cel care venea din est strănută fără să pună mâna la gură și strănută fix pe celălalt fiindcă nu l-a văzut la timp și s-a trezit față în față cu el exact în acel moment. Își cere scuze și fiecare își vede de drum.

Care sunt șansele să te trezești brusc cu cineva în fața ta în timp ce mergi pe stradă? Apoi care sunt șansele ca acea persoană să strănute fix în acel moment și să nu pună mâna la gură? Care sunt șansele ca persoana care strănută să fie infectată cu coronavirusul? Sunt mai mici șansele să fie infectată decât șansele celor două situații anterioare cumulate, sau sunt considerabil mai mari? Dacă „victima” era mai scundă, ori cel care a strănutat era mai înalt, i-ar fi strănutat fix în față. Dacă „victima” suferă deja de ceva peste care coronavirusul ar putea avea consecințe severe? Poate că nu e cazul, dar dacă se întoarce acasă și își infectează familia, care poate nu pățește nimic, dar până să realizeze ce se întâmplă, copilul lui se duce la școală, infectează alți 3 copii, și abia unul din părinții acelor copii suferă consecințe grave? Dacă, dacă, dacă.

Haos. Viața e un balet cu o coregrafie haotică și imprevizibilă. Nu zice nimeni să-ți fie frică de dans, că de-asta și e viața frumoasă și intrigantă, doar să fii conștient de cât de bruște și imprevizibile îi pot fi mișcările.

Nu mă înțelegeți greșit, și eu am mai ieșit fără mască atunci când am avut de făcut un drum foarte scurt, ori doar când am considerat eu că e în regulă să nu port masca, am fost inclusiv la terase unde nu am purtat masca, și nu bat acum cu pumnul în masă că ar trebui să ne punem masca și când scoatem capul pe geam. Zic doar că ar fi bine să înțelegem un pic mai bine realitatea înainte să batem cu pumnul în masă că masca este complet inutilă în situația aia ori în cealaltă, doar fiindcă poate nu e complet inutilă.

Un fluture dă din aripi și provoacă o tornadă la 5000km distanță.


P.S. Las mai jos o conversație pe care am avut-o mai demult cu o cunoștință.

Alte articole:

Un comentariu

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.