‘Digital Fortress’ – Dan Brown

digital-fortressAzi noapte pe la 12 si ceva am terminat de citit ‘Digital Fortress’, scrisa de Dan Brown si publicata in 1998. E a doua carte pe anul asta si a doua de Dan Brown.

Susan Fletcher, sefa diviziei de criptografie a NSA-ului (National Security Agency) are de-a face cu un algoritm numit ‘Digital Fortress’ care nu poate fi spart de TRANSLTR. TRANSLTR e un supercomputer cu 3 milioane de procesoare care e folosit la decriptarea datelor folosind “brute force” (incearca toate posibilitatile pana cand gaseste codul corect). Algoritmul e scris de un japonez pe nume Ensei Tankado, un fost angajat NSA care e impotriva invaziei intimitatii oamenilor. Tankado posteaza o copie a algoritmului pe internet, criptata cu algoritmul insusi si scoate la licitatie codul care va debloca algoritmul, amenintand ca daca acesta va fi omorat, complicele sau “North Dakota” va publica codul pe internet. Tankado este ucis in Seville, Spania si Susan Fletcher alaturi de logodnicul ei, David Becker, trebuie sa gaseasca o cale sa opreasca publicarea codului.

Actiune, suspans, science fiction. Mi-a placut foarte mult cartea.

Urmatoarea e ‘Angels and Demons’, scrisa tot de Dan Brown, pe care o incep azi.

Alte articole:

11 comentarii

 • crisx

  23/03/2009 la 19:56

  De cand ai inceput tu cu prima ta carte scrisa de Dan Brown, cativa colegi si cateva colege au inceput sa citeasca..a cam trezit si in mine placerea de a citi. Insa, eu prefer ceva mai clasic sau mai contemporan, ceva in genul romanelor scrise de Irene Walsh. Cea mai cunoscuta carte a lui Irene Walsh este Trainspotting, carte dupa care s-a facut si un film. Are si niste romane mai iesite din comun (cred ca era drogat cand le scria), nu le dau numele pt. ca titlurile insisi sunt obscene:|. Momentan citesc Scarlet and Black, o carte in engleza, scrisa de Stendhal (Henri-Marie Beyle fiind numele sau adevarat). Este vorba de un tanar dintr-un mediu sarac care se indragosteste de sotia primarului. Actiunea se desfasoara prin 1815. Baiatul a fost nascut prea tarziu pt. a mai putea fi un membru al armatei lui Napoleon si viseaza sa moara intr-o uniforma a armatei lui Napoleon. Vazand ca nu poate, decide sa se faca preot, pt. a fi toata viata imbracat in negru. Scarlet era numele uniformei in engleza, iar black se subintelege. Titlul are referire la astea doua. E destul de draguta. Urmatoare carte va fi, cu siguranta, ceva contemporan.

  Reply
 • deni

  25/03/2009 la 08:47

  care a fost prima carte de Dan Brown citita? daca gasesti “Conspiratia”, dar cartea, nu varianta pentru pc sa ma anunti si pe mine :D

  Reply
 • deni

  25/03/2009 la 12:49

  eh, se pare ca titlul original e “Deception Point”..eu o am in format pdf in romana si asa e tradus :-?? “Conspiratia”.

  Reply

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.