Sfat pentru bloggeri si nu numai

Am observat ca tot mai multi ati inceput sa folositi plugin-ul acela care afiseaza un pop-up la accesarea blogului si invita cititorii sa dea Like la respectivul blog, ca in imaginea de mai jos.

DEZACTIVATI-L!

1. Nu e nevoie sa ai deloc cunostinte legate de blogging, sau internet, sau cum vrei sa-i zici, chestia asta tine de bun simt si rationament si ar trebui sa fii capabil sa iti dai seama singur de ce nu e in regula ceea ce faci. Cand cineva intra pe blogul tau, nu il bombardezi cu chestii de genul asta, nu ii interzici accesul la continut pana nu da Like sau pana nu inchide pop-up-ul sau pana nu asteapta sa se scurga timpul necesar pana sa se inchida pop-up-ul singur (desi am intalnit cazuri in care pop-up-ul nu se poate inchide manual si durata afisarii e de cateva ore, astfel ca cititorii sunt obligati intai sa dea Like ca sa poata accesa continutul blogului). Continutul e pe locul intai si e logic ca Like-urile sa vina dupa ce e accesat continutul, ca nimeni nu apreciaza ceva inainte sa afle despre ce e vorba. Asa e si cu butoanele individuale de la articole pe care le puneti langa titlul articolului. Lumea nu apreciaza titlul, ci continutul articolului, de aceea butonul se pune dupa articol, la sfarsit. Unii aveti si inainte si dupa si desi e o varianta mai buna ca cea in care e buton doar inainte, tot e una proasta. La fel, nu e bine sa exagerati si nu trebuie sa bombardati cititorul din toate partile, cersind niste Like-uri care in final sunt nesemnificative si deseori superficiale.

2. E jignitor fata de cititori. Daca ai deja pe blog un loc de unde se poate da Like (si toti aveti, mare, in sidebar, dar aparent nu e destul), cititorul il va vedea si va da singur Like daca vrea, fiindca ii place continutul, nu fiindca i se baga pe gat. Nu trata cititorul ca pe un nimic, daca e capabil sa isi faca singur cont pe Facebook si stie ce face butonul Like, e in stare sa iti dea singur Like, nu trebuie sa-l impingi tu de la spate, ca ai mai multe sanse sa il pierzi asa. Fii respectuos fata de cititori.

3. O persoana care intra pentru prima oara pe blogul tau nu vrea sa ii dea intai Like si apoi sa citeasca ce ai scris, e ridicol. Cand cineva intra pentru prima oara si vede ca primul lucru care ii apare pe ecran e un mesaj in care il rogi sa iti dea Like, ce prima impresie crezi ca si-a format?

4. Nu toti cititorii vor sa iti dea Like, poate nu toti te plac destul pentru asta. Nu ii face sa te placa si mai putin si sa nu te mai citeasca. Daca vor vreodata sa iti dea Like, stiu ei sa se uite in sidebar.

Prostia asta de plugin e o metoda sigura de a pierde cititori, mai ales daca pop-up-ul nu se poate inchide pana nu se da Like, fiindca genul asta de comportament nu ii place nimanui si nici voua nu v-ar placea sa fiti tratati asa. Ganditi putin inainte sa faceti chestii de genul asta. Sincer, atat de disperati sunteti? Sunteti dispusi sa va injositi atat si sa apelati la genul asta de metode superficiale de a atrage niste Like-uri si mai superficiale?

ACTUALIZARE: Cred ca i-am ranit sentimentele tipului pe care l-am dat drept exemplu.

Alte articole:

2 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.