• Home
  • Blog
  • Blogul și avantajele ce vin cu acesta

Blogul și avantajele ce vin cu acesta

blogÎn cei 5 ani și jumătate de când am acest blog, am ajuns să fiu dependent de el, iar asta într-un sens bun. Când l-am făcut în august 2007, nu aveam un scop anume și voiam doar să experimentez, să văd ce înseamnă să ai un blog. Pe parcurs, a devenit un lucru indispensabil, fără de care viața mea acum ar fi cu totul alta și eu aș fi o persoană complet diferită.

Voi enumera mai jos diversele feluri în care m-a ajutat blogul și m-a schimbat, feluri în care un blog personal vă poate ajuta și pe voi, în caz că vă gândiți să vă alăturați blogosferei.

1. Nevoia de exprimare

Am început cu unul dintre cele mai importante aspecte, poate chiar cel mai important, zic eu. Nu știu cum sunt alții, dar pentru mine e extrem de important să îmi expun gândurile, părerile, ideile. În felul ăsta simt că mă descarc, pentru că nu îmi place să țin totul în mine, nu e în natura mea (unii ar putea contesta asta, dar deviez). Bine, pentru mine nu e de ajuns doar blogul, încât am conceput și alte metode de a nu-mi pierde mințile (sau de a încetini procesul), însă blogul este în continuare indispensabil.

2. Îți îmbogățești vocabularul, cunoștințele de limbă și înveți să te exprimi.

Poate unii nu întâmpinați dificultăți la categoriile astea, dar oricum nu ați avea de suferit de pe urma unui blog. Eu, la cei 15 ani pe care îi aveam când am făcut blogul, nu eram analfabet, dar mai “scârțâiam” uneori la gramatică, chestii minore, iar blogul mi-a fost ca un profesor. Când scriam articole și aveam dubii în privința unor reguli, eram nevoit să mă documentez, alteori poate mă mai corectau alții prin comentarii.

La fel în ceea ce privește vocabularul și exprimarea; cum nu îmi place în mod deosebit să citesc, dacă nu aș fi avut blogul pe care să scriu tot timpul, mi-e frică de cum aș fi ajuns acum.

3. Înveți să îți formezi ideile mai bine și să descrii ceea ce gândești.

În strânsă legătură cu #2, având un blog personal pe care publici articole în mod frecvent, te antrenezi să îți ordonezi mai ușor gândurile și ideile și să le expui într-un mod cât mai clar.

4. Cunoașterea de sine.

Fiindcă scrii tot ce îți trece prin cap și ești nevoit să te gândești bine la subiectele despre care scrii, ajungi să te cunoști mult mai bine. Uneori poți fi surprins de ce descoperi; pot fi descoperiri minore, sau pot fi descoperiri în urma cărora să îți schimbi, mai mult sau mai puțin, stilul de viață (vorbesc din experiență personală).

5. Înveți să argumentezi și să îți susții punctul de vedere.

Cum nimic din ce ai putea publica nu va corespunde niciodată cu opiniile tuturor, ai ocazia să îți susții ideile în fața celor mai duri critici din lume: comentatorii de pe internet. Dacă ești o persoană cu demnitate, înveți să și recunoști atunci când se dovedește că te-ai înșelat.

BONUS: Dacă cineva reușește să te convingă că te-ai înșelat într-una sau mai multe privințe, cu atât mai bine pentru tine, te-ai dezvoltat ca persoană.

6. Ai ocazia să dezbați orice subiect cu o lume întreagă care așteaptă să te aprobe sau să te mănânce de viu.

Depinzând și de cât de frecventat e blogul tău de alți oameni, poți afla ce au alții de spus despre subiectul respectiv și poți purta niște discuții foarte interesante.

7. Blogul ca jurnal personal.

Blogul poate avea și rolul unui jurnal personal. Eu mă mai uit ocazional peste articolele publicate în ultimii 5 ani și mă bucur că am avut blogul la îndemână, astfel pot urmări felul în care m-am maturizat de-a lungul timpului și pot râde la lucrurile copilărești pe care le scriam, sau poate mă surprinde mentalitatea matură de care am dat dovadă în unele situații. Pentru mine, blogul ăsta e ca un dosar ce cuprinde tot ce am fost și tot ce sunt.

8. Cunoști oameni noi (pe internet și în realitate), vizitezi locuri noi, începi o relație, etc.

Am cunoscut de-a lungul timpului foarte mulți oameni datorită blogului, atât pe internet, cât și în viața reală. Mai mult, se și organizează peste tot în țară fel de fel de întâlniri cu bloggeri, chiar și în Craiova, unde bloggerii se pot întâlni între ei și pot discuta față în față. Personal, n-am fost niciodată la o astfel de întâlnire și nici nu intenționez să mă duc prea curând, nu pentru că nu ar fi o inițiativă lăudabilă, dar pentru că nu prea mă interesează pe mine să cunosc alți bloggeri. Ca blogger, întotdeauna am fost un singuratic și încă sunt. Stau cuminte pe blogul meu și scriu pentru mine, de restul nu prea mă interesează.

Am menționat mai sus că poți începe o relație datorită blogului și e cât se poate de adevărat. Am cunoscut o grămadă de fete prin intermediul blogului și am avut și relații. În prezent sunt cu Consoarta de 2 ani și jumătate și probabil dacă nu îmi comenta pe blog, astăzi nici nu ne cunoșteam (fun fact: până să mă cunoască în persoană la prima întâlnire, nu mă suporta).

9. Devii cunoscut.

Odată cu “faima”, cuvântul tău capătă și o anume influență, ambele putându-ți deschide uși și oferi oportunități, cu condiția să fii cunoscut ca fiind un om inteligent care știe ce spune. De fapt, nu neapărat, îmi vin în minte și unii bloggeri notorii pentru lipsa calităților respective, dar care au ajuns totuși departe. Bine, asta e România, e ca la televizor, cu emisiuni gen “Capatos” (așa se scrie?) sau “WOW Biz”, care știm cu toții ce gen de emisiuni sunt și ce audiență au.

10. Înveți HTML, PHP, CSS etc.

Asta probabil nu îi interesează pe toți, dar mie mi-a fost de mare ajutor. Am învățat multe chestii la care altfel nu aș fi fost expus dacă nu aveam blogul și nu umblam peste tot prin el.

11. Poți face bani.

Să nu vă faceți speranțe la cine știe ce sume fabuloase, dar dacă ești cunoscut și ai destui vizitatori pe blog, poți face și câțiva bănuți de pe urma lui, poate sume care nu sunt tocmai de neglijat. Nu trebuie, totuși, să faci un blog în scopul ăsta. Blogul îl faci din nevoi interioare, nu financiare.

_____________________________________________

Cam ăsta a fost esențialul. Dacă îmi mai amintesc altceva, voi actualiza articolul.

Ca o ultimă idee, nu trebuie uitat că un blog înseamnă și multe sacrificii. Dacă intenționezi să îți faci un blog personal și să îl iei în serios, vei petrece foarte mult timp scriind și ocupându-te de alte aspecte ale sale și poți ajunge să investești și bani în el, chiar dacă el nu generează un profit, ca în cazul meu. Trebuie să știi că pe lângă toate avantajele enumerate mai sus, te așteaptă și multă muncă, foarte multă.

Dacă ești nesigur și nu știi dacă blogging-ul e potrivit pentru tine, încearcă oricum, ai numai de câștigat. Nici eu nu știam la început.


Discover more from Ovidiu Avrămuș | Blog

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

6 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.