Inteligența și rațiunea

Citeam ieri niște articole despre cum inteligența nu presupune neapărat rațiune și vice versa (mai rar), și mă gândeam că într-un fel același lucru îl tot spun și eu de ani de zile, însă oarecum în mod inconștient și nu într-o formă la fel de bine și simplu conturată când mai generalizez zicând că toți oamenii religioși sunt idioți, urmând să mi se atragă atenția asupra unor oameni din istorie apreciați pentru intelectul lor dar care erau credincioși, iar eu urmând să adaug că poate erau într-adevăr inteligenți în domeniile în care erau apreciați și poate și în general, dar în privința religiei erau idioți (fiindcă erau iraționali). Un non sequitur des folosit împotriva mea, că eu nu îl pot contrazice pe Pascal, marele filosof, pentru pariul lui care pentru orice copil cu patru clase e ușor de recunoscut ca nimic altceva decât o flatulență cerebrală. Nu îl pot contrazice, că ăla a fost mare om și eu sunt un nimeni, automat nu pot să am eu dreptate și el nu.

Asta cu inteligența nepresupunând rațiunea ar explica perfect cum oameni inteligenți pot fi credincioși și m-aș gândi poate de două ori înainte să fac un credincios idiot, deși în general prostia și religia merg mână-n mână și indiferent de faptul că inteligența nu presupune rațiunea, în general poți să-i faci idioți fără să zici că ignori această informație. Ori voi continua să o fac doar pentru cât de frustrantă e o dezbatere rațională când e rațională doar din partea ta și eventual celălalt își menține fervent punctul de vedere, parcă imun la argumente logice ori eventual blamându-te pe tine pentru același gen de ignoranță de care de fapt el suferă. Te îngână și se strâmbă la tine zicându-ți că ești pueril.

În fine, pornisem doar de la ideea de a pune link-uri către articole, dar mă lungii.

» Why Smart People Are Not Always Rational
» More On Why Smart People Are Not Always Rational

Mi s-au părut interesante și poate mai e cineva curios. Eu continui oricum să fiu derutat de oameni inteligenți dar iraționali (în privința religiei, cel puțin).

Alte articole:

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.