Scurte #40 – Câteva cu taximetriști

Zilele trecute urc într-un taxi și când să îmi pun centura, clemele erau împinse în spatele banchetei, cum sunt deseori în taxiuri, din motive ce mă depășesc complet. Îi atrag atenția șoferului și îmi zice “a, nu, stați liniștit, că în spate nu trebuie să purtați centura”. Am rămas prost. Pentru că de-aia poartă oamenii centura de siguranță, ca să fie în siguranță față de oamenii legii.

Acum aproape două săptămâni, mergând de la Nenițescu la Titulescu, observ când suntem aproape la destinație că șoferul nu a pornit taximetrul. Ajungem acolo și îmi spune că e 5 lei. Îi dau și îl întreb de ce nu a pornit aparatul, că aș putea să cobor fără să plătesc. Taximetristul, foarte mândru, se întoarce și îmi întinde banii înapoi: “lăsați, luați-i înapoi, dacă mergeți pe din-astea”. Nu destul de mândru, totuși, cât să dea drumul la bani. Întind mâna, îi apuc, și degeaba, omul ține strâns de ei. Încep să râd și îi las. “Trebuia să îmi spuneți când ați văzut că nu e pornit”. Îi zic că am văzut când eram aproape la destinație și că nu trebuie să îi spun eu, clientul, cum să își facă treaba. “Eu am uitat să îl pornesc.” Taximetrist uită să pornească taximetrul când pleacă cu clientul; sigur. Cobor și omul încă mai strigă la mine pe geam că nu e civilizat, că trebuia să îi spun să îl pornească. L-am ignorat și mi-am văzut de drum.

Acum câțiva ani, eram mai mulți în mașină și un șmecheraș ne-a ocolit aiurea. Am observat că nu a pornit aparatul și intenționat nu am zis nimic. La destinație nu am vrut să plătim și a început să ridice vocea. Pe colegul din față l-a apucat de mânecă în timp ce cobora, ca să îi dea banii. Am coborât toți și a plecat cu scârțuri, înjurându-ne și zicând că o să vedem noi, că nu o să mai mergem cu taxi în Craiova.

Alte articole:

Un comentariu

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.