Am mai scris despre “Cumințenia Pământului” și am mai spus că mi se pare o idee deosebit de neinspirată să o cumpărăm, dar mi-a apărut iar pe radar zilele trecute și parcă nu-mi vine să cred că ce se întâmplă e real.
Întâi să lămurim un lucru: aparent, piatra aia nu poate părăsi teritoriul țării indiferent dacă o cumpărăm sau nu, dar “problema” este că în mâini private, ar putea fi scoasă din circuitul muzeal și nu am putea să o mai vedem.

Tragic.
În caz că vă întrebați de ce să donați; ca să aibă acces copiii voștri la ea. Să o poată vedea cu ochii în realitate, nu doar în poze. O piatră sculptată în mic detaliu ca să arate ca o femeie ghemuită de frig. Așa ceva trebuie văzut îndeaproape, nu oricum. O să se calce lumea în picioare să o vadă. Practic o cumpărăm ca să le dăm copiilor noștri cu ea în cap. “Uite bă, Mihăiță. Puteai să ai [literalmente mii de alte lucruri mai benefice], dar țara ta a dat mulți bani ca să îți cumpere piatra asta. Acum stai aici două ore și uită-te la ea. Sunt copii sărmani care nu își permit să se uite la statui cum te uiți tu la asta, așa că zi merci.”
Hai să scădem din acele 11 milioane de euro cele 6 milioane din donații, că e treaba fiecăruia ce face cu banii lui. Nu că nu e trist câți oameni donează bani pentru o piatră dar nu ar dona nici măcar un leu pentru un scop caritabil. Rămânem cu 5 milioane de euro pe care îi dă guvernul. Cum știu că e greșit să cumpărăm piatra aia? E simplu: mă gândesc că 5 milioane de euro nu pot cumpăra destulă hârtie pe care să putem scrie toate lucrurile mai benefice țării pe care le-am putea face cu acele 5 milioane de euro.
Zicea cineva pe Facebook că ar fi păcat să pierdem o capodoperă.

“Capodoperă”.
Eu mă gândesc că ar fi mai păcat de alea 5 milioane de euro, sau de restul banilor strânși din donații, dar ce știu eu? Este într-adevăr o capodoperă, conform dicționarului, doar pentru că e valoroasă. La o adică, dacă învăț să sculptez și fac un penis erect de 2 metri din moldavit, aia e o capodoperă. O fi piatra lui Brâncuși literalmente o capodoperă, dar parcă nu-mi vine să o numesc așa. Cred că semnificația uzuală a cuvântului e un pic diferită pentru majoritatea oamenilor de semnificația din dicționar.
Uite ce, eu înțeleg de ce vrem piatra aia; are valoare sentimentală pentru noi, ne mândrim cu ea.
[…] e pur și simplu un obiect cu valoare oarecum sentimentală pentru noi, care în niciun fel nu ne crește ca popor, dar ne place nouă și ne face să ne simțim mândri că a fost odată un tip talentat care s-a născut în aceeași zonă geografică, iar asta ne bucură enorm. – io
E ușor de înțeles de ce o vrem, nu avem multe lucruri cu care ne putem mândri, așa că orice iluzie de genul ăsta ne unge pe suflet. Nu trebuie să fie un motiv real de mândrie națională, merge orice la români, uitați-vă cum ne scoatem tot timpul bucătăria mediocră la înaintare și cum ne sare inima din piept când avem vreun sportiv care face ceva mai deosebit, ai zice că suntem în fruntea lumii. Înțeleg chestia asta și dorința de a investi în iluziile astea; dar nu 11 5 milioane de euro.
– Ce se va întâmpla cu ea după ce este cumpărată? Unde va fi expusă?
După achiziționare, ”Cumințenia pământului” va fi redată circuitului muzeal și va putea fi admirată.

“Admirată”.
Discover more from Ovidiu Avrămuș | Blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
20 comentarii
Lucian Prejbeanu
25/07/2016 la 11:12“Nu că nu e trist câţi oameni donează bani pentru o piatră dar nu i-ar da omului care doarme la colţul străzii nici măcar un scuipat în ochi.”
Timp de 2 ani, langa sediul pizzeriei, dormeau 3 persoane fara adapost. Fie iarna, fie vara. La inceput le dadeam bani sa ii ajut. Pana am vazut ce fac cu banii: cumpara bautura. Ulterior, cand imi cereau bani, le dadeam de mancare, nu o refuzau dar o luau “in scarba”, nemultumiti ca nu le dau bani sa cumpere ei, citez: “ce vor si ce le place sa manance”. La un moment dat au refuzat si mancarea.
Mentionez ca i-am pus si la munca o singura data, sa faca ceva pentru banii pe care ii primesc de la mine. Au tras mata de coada o zi intreaga si au facut treaba de mantuiala.
Cam asa sta treaba cu ajutorul dat celor de la colt de strada… Imi pare rau de ei dar uneori nu merita ajutati…
Ovidiu Avrămuș
25/07/2016 la 11:41bravo ca ai facut asta, trist ce s-a intamplat, dar era doar un exemplu in locul oricarui alt act caritabil, nu neaparat asta, specific. probabil a fost un exemplu prost, am schimbat textul.
Hadrian Catalin Chirila
25/07/2016 la 11:32Aici… prevad la faza asta…si nu numai eu…o mare escrocherie gen caritas ..fni…. bancoop si multe altele…pentru a mai fura ceva banisori….
Nisipeanu Arthur
25/07/2016 la 11:38Sa lasam noi “uratenia pamantului” acolo si sa ne vedem de alea noastre…cu banii aia se renoveaza 3-4 spitale sau cateva scoli sau gradinite…
Stefan-Alexandru Artene
25/07/2016 la 15:06Nu e vorba de o piatra, e vorba de un capital de imagine mostenit de la unul din cei mai mari sculptori ai secolului trecut care din intamplare a fost roman. O bucata de marmura e si David doar ca Italienii stiu sa o puna in valoare.
Ovidiu Avrămuș
25/07/2016 la 15:39n-am inteles decat ca orice ar fi sculptat Brancusi, automat e arta, o capodopera. pe acelasi principiu putea Michael Jackson sa scoata o melodie in care decat zgaria o tabla timp de 3 minute si sa fie apreciata doar pentru autorul ei. si sunt destul de sigur ca nu am inteles eu gresit, fiindca ai comparat jucaria asta cu David.
presupun ca vrei sa o cumparam. inclusiv tu ai o limita dupa care ai spune “nu, sunt prea multi bani doar pentru chestia asta”. limita mea pur si simplu e mai jos ca a ta, atat. eu doar zic ca atunci cand ceri suma asta, chestia aia devine doar o piatra, fiindca paleste in comparatie cu lucrurile reale pe care le-ai putea face cu banii aia. iar daca cineva zice ca oricum nu facem nimic important cu ei daca nu cumparam piatra, asta nu e argument pentru a cumpara piatra. e argument pentru a lupta ca sa se faca ceva important cu banii aia.
Stefan-Alexandru Artene
25/07/2016 la 23:12Banii din donatii si banii “cu care se pot face lucruri importante” sunt doua lucruri fundamental diferite. Primul e un exercitiu de imagine sau un fel de responsabilizare cetateneasca, cum zicea alt internaut. Ii putem spune un omagiu adus unui om care prin activitatea lui a adus un capital de imagine enorm tarii. Banii “de lucruri importante” nu vin de aici, vin din coruptia din sistem. As putea pune pariu ca pentru fiecare minut al conversatiei noastre s-a furat contravaloarea sculpturii prin diferite metode consacrate. Scolile, gradinitele si spitalele nu se renoveaza din donatii, se renoveaza prin politici fiscale. Politicile fiscale sunt date de clasa politica sanctionata prin vot care este esenta responsabilizarii cetatenesti. Uite asa se incheie un cerc vicios.
Cristina Olescher Todoran
12/10/2016 la 22:41La ce ne ajută cînd noi nu avem școli și spitale?
Tiberiu Streza
13/10/2016 la 09:20Hai sa distrugem toate operele de arta ale autorilor romani,sa ne uitam istoria neamului sau s-o mistificam,sa ne ploconim in continuare in muzeele din strainatate si sa fim multumiti ca am economisit niste bani (care apoi s-au dus pe apa sambetei )Ce ramane dupa noi este doar cultura (restul am vandut ) Cum ganditi asa **ingust **???
OAv | Blog
13/10/2016 la 09:37Tiberiu, sa gandesti “ingust” inseamna sa consideri situatia extrema descrisa de tine ca fiind alternativa la a cumpara piatra. cine a zis asta, unde? a sugerat cineva ceva de genul?
iti explic cat mai clar si concis situatia descrisa in articol: o sculptura banala a unui sculptor faimos nu merita suma X de bani in defavoarea altor locuri unde ar putea fi folositi mai bine. atat.
cat despre banii care zici tu ca s-ar duce “pe apa sambetei”, o sa copiez ceva ce i-am mai zis deja cuiva care a comentat la articol: “iar daca cineva zice ca oricum nu facem nimic important cu ei daca nu cumparam piatra, asta nu e argument pentru a cumpara piatra. e argument pentru a lupta ca sa se faca ceva important cu banii aia.”
Tiberiu Streza
13/10/2016 la 09:46Regret ca vedeti in sculptura **doar piatra **si o** sculptura banala **
OAv | Blog
13/10/2016 la 10:06si eu regret ca te-am crezut in stare sa porti o discutie.
Lydia Bunea
13/10/2016 la 12:37mie nu-mi trebuie,deci cine o vrea cedez locul pentru contributie.
Eliseliza Rus
13/10/2016 la 13:29DRACU S O IA DE PIATRA ALT LOC NU AU ACEI BANI ???
Gavrila Marius
13/10/2016 la 14:16De acuma incolo
Sai voteze cumintenia pamantului
Iliuta Alina
13/10/2016 la 14:48Am donat, pentru ca am simtit” spiritul de turma”, apartenenta la un grup special. Dar, si daca nu donam nu insemna ca nu sunt romanca sau ca Brancusi nu s-a nascut in Romania. Nu eram, oare, mai mandri daca sculptura trona la Luvru, dar cu mentiunea ca autorul a fost roman si s-a inspirat din spiritualitatea romaneasca? Sau poate tocmai asta e: acum poate fi inchiriata muzeelor mari, astfel aducand bani mai multi?
Corneliu Chelaru
13/10/2016 la 16:15pentru ca este curvasaraia guvernului ciolos, deoarece pe brancusi l-a durut in cur de Romania si poporul roman, pentru ca brancusi nu a avut urmasi si mostenitori, pentru toata curvasaria si manipulate asa zisului guvernului vandut. curvelor straine.
Craciunita Tornea
13/10/2016 la 18:26A mai fost cumparata in 1950 .Acum este o manevra !!
Aurel Grigore
13/10/2016 la 19:48CE RAMANE DUPA JAVRELE ASTEA CE AU CONDUS ACEASTA TARA PANA ACUM ,SI PENTRU CARE FAPT TREBUE SA MAI SUFERIM ,AU RIDICAT PRETUL LA CARBURANTI ,PENTRU CE AU FACUT ACEST LUCRU ORI DM.CREZI CA NIVELUL DE TRAI AL ROMANILOR ESTE ACELASI CA IN EUROPA , A SCHIMBAT ACEASTA SCULPTURA VEATA SI TRAIUL MAI BUN IN ROMANIEA A FACUT ACEAST LUCRU,TOTI HOTI AU AJUNS SA PROFITE DE ACEST POPOR.
Voicu Ionel
13/10/2016 la 20:13De ce nu ar trebui sa cumparam..? Nu am vazut argumente mai imbecile… De ce sa cumparam?. Pentru alte zeci de argumente favorabile cumpararii . Iata unu….La piata internationala a licitatiilor de arta , sigur sculptura aceasta face cel putin dublu . Generatii de romani au trait auzind de aceasta opera ….