• Home
  • Diverse
  • Dragă Orange, vă rog nu fiți un exemplu negativ pentru lume

Dragă Orange, vă rog nu fiți un exemplu negativ pentru lume

Dragă Orange,

Aseară mi-a apărut în fluxul de pe Facebook un post de pe pagina voastră de Facebook; era o poză cu o persoană uitându-se la telefon, deasupra scria “Spune-mi ce zodie ești ca să îți spun ce telefon ți se potrivește”, și în spatele ei erau simbolurile zodiacului. Am intrat pe site-ul vostru să văd articolul și am fost extrem de dezamăgit; e o listă cu zodiile, niște caracteristici aleatorii specifice fiecărei zodii, după spusele autoarei, și telefonul recomandat pentru fiecare zodie.

Înțeleg, autoarea a vrut să scrie ceva oarecum hazliu ce probabil nimeni nu va lua în serios și nici autoarea nu a insinuat că ar trebui, dar nici satiră nu e și oricât de “jucăușă” ideea, tot are o notă de seriozitate, în același fel în care au genul ăsta de articole în tabloidele de proastă calitate. Nimeni nu va lua în serios articolul fiindcă vine din partea Orange și oricât de naivi sunt oamenii, înțeleg că e doar marketing, dar într-o țară în care media intelectuală e la un nivel jenant, în care chiar există oameni care cred în horoscop, în energii, vibrații, și alte asemenea aberații, respingând știința și bunul simț care clădesc o societate civilizată, un astfel de articol din partea voastră nu e deloc amuzant. Într-o țară în care există mulți oameni creduli care cred în horoscop și mulți oameni și mai creduli care într-un fel sau altul au de pierdut (bani, efort, stres inutil, etc.) în urma acestei credințe și a altora asemănătoare (în vrăjitoare, clarvăzători, vindecători, etc.), într-o țară condusă de niște hoți aleși de aceiași oameni creduli și naivi, hoți împotriva cărora zeci de mii de români au ieșit și vor mai ieși în stradă, nu ar trebui să contribuiți în nici cel mai mic fel la situația actuală. Nu e credința în horoscop un factor principal în situația tristă în care se află românii, dar este un factor la baza căruia stă aceeași problemă care stă și la baza factorilor principali: naivitatea, spus frumos; lipsa unui discernământ minim.

Responsabilii de pagina de Facebook poate au văzut și reacțiile din comentarii, mai sunt oameni nemulțumiți de articol. Se spune acolo că intenționat apelați la naivitatea oamenilor pentru a îi manipula să cumpere produse de la voi. Se vorbește despre progresul tehnologic al oamenilor și subiectul medieval al articolului vostru. Oamenii spun că e jenant să vorbiți despre așa ceva în 2017.

De astfel de credințe ale oamenilor naivi profită șarlatanii pentru a îi înșela, degradându-ne societatea și făcând viața mai grea pentru noi toți. Puteți folosi, alternativ, aceeași temă cosmică, dar concentrându-vă pe constelații, poate. Ceva științific, bazat în realitate, în concordanță cu vremurile în care trăim. Dintr-o perspectivă științifică, realitatea e mult mai frumoasă și mai uimitoare decât orice basm și minciună concepută de o minte umană. Un astfel de articol nu are ce căuta pe o pagină a unei companii ca Orange.

Vă rog, nu vă asociați imaginea cu a unor șarlatani sau a unor oameni cu mentalități înapoiate; fiți un exemplu pozitiv și arătați că, ca o companie, aveți principii nobile. Sper că cineva de acolo va citi ce am scris aici și va șterge acel articol. Pentru binele tuturor. Literalmente.

Mulțumesc,
un client Orange.

ACTUALIZARE: Am primit răspuns de la Orange, îl puteți vedea mai jos. Articolul rămâne acolo fiindcă părerile față de astfel de articole sunt “întotdeauna împărțite”. Cât timp există și păreri favorabile, adevărul e mai puțin important.

Alte articole:

3 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.