• Home
  • Diverse
  • Să înțelegem cum funcționează localizarea telefoanelor

Să înțelegem cum funcționează localizarea telefoanelor

Am văzut mai multe reacții de la oameni revoltați de incompetența autorităților când a fost vorba de localizarea telefonului Alexandrei Măceșanu, toți invocând simplitatea cu care își pot localiza ei telefoanele prin servicii de genul “find my phone”. Cineva punea pe Facebook capturi de ecran în care arăta cum a găsit el 3 telefoane cu o precizie foarte ridicată și într-un timp foarte scurt. Problema cu asta e că localizarea pe care o facem noi prin astfel de servicii și localizarea pe care o poate face poliția/operatorul de telefonie mobilă sunt lucruri complet diferite.

Localizarea folosită de operatorul de telefonie mobilă se bazează pe conexiunea GSM a telefonului, pe conexiunea dispozitivului la o rețea mobilă. Precizia unei astfel de metode poate varia foarte mult în funcție de mai mulți factori, cum ar fi puterea semnalului pe care îl are dispozitivul la momentul respectiv, numărul de turnuri celulare din apropiere, cât de aglomerată e rețeaua în zonă (precizia e mult mai ridicată în medii urbane, de exemplu), și altele. În condiții nefavorabile, zona în care găsesc ei un telefon prin metoda asta poate avea o arie de mai mulți kilometri.

Localizarea pe care o facem noi depinde de GPS și de conexiunea la internet a dispozitivului. Opriți Location și Mobile Data (inclusiv conexiunea wireless) pe telefon și încercați apoi să îl mai găsiți. Exact. Nici autoritățile nu se pot folosi de ele, așa că recurg la localizarea GSM.

Nu mai dezvolt, niște căutări simple pe Google pot elucida mai în detaliu misterele localizării telefoanelor pentru cine e interesat să cunoască mai multe despre aspectele tehnice implicate. Nici eu nu știu mare lucru, dar știu că nu te poți aștepta de la autorități să găsească un telefon cu aceeași precizie și la fel de repede cum facem noi.

Nu încerc să fac pe “avocatul diavolului”, ci să elimin puțină ignoranță nevinovată. E perfect în regulă să nu știi lucrurile astea, și e perfect în regulă să te întrebi “băi, eu dacă îmi pot găsi telefonul în 10 secunde cu o marjă de eroare de 10 metri, autoritățile de ce nu pot face la fel?” Ce nu e deloc în regulă e să nu știi răspunsul și să sari direct la atac ca și cum ai ști de fapt că totul e din cauza incompetenței autorităților. Știu, e extrem de ușor să te convingi că e vorba de incompetență, autoritățile române fiind… autoritățile române, și în sinea ta să fie lămurită treaba. Convingerea asta, însă, trebuie să rămână în sinea ta, că în realitate nu ȘTII adevărul.

Atitudinea corectă pe care ar trebui orice om rațional să o aibă nu este să se întrebe “de ce sunt ăia proști și nu fac așa”, ci “ce informații îmi lipsesc mie ca să înțeleg de ce nu fac ăia așa?” Există posibilitatea să fie ăia proști, dar nu asta e premiza de la care trebuie să se plece.

Nu iau apărarea nimănui și sunt de acord că toți ar trebui să fim revoltați și furioși din cauza incompetenței autorităților, dar hai să nu adăugăm motive fictive pentru a ne revolta când există suficiente motive reale.

Alte articole:

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.