• Home
  • Diverse
  • Nokia 808 și cum arată inovația în camerele telefoanelor

Nokia 808 și cum arată inovația în camerele telefoanelor

Am dat ieri întâmplător peste un articol pe care l-am scris în 2012 despre Nokia 808, un telefon de care m-am îndrăgostit instantaneu și care în continuare mi se pare superb.

A fost un telefon pe care Nokia l-a creat doar din pasiune, el având Symbian ca sistem de operare într-o perioadă în care se știa deja că nu mai are un viitor. Nu mai țin minte detaliile, dar îmi amintesc că ziceau atunci că doar Symbian putea suporta hardware-ul camerei de 41MP. În stil tipic Nokia, ca și cu alte telefoane din trecut, au ridicat ștacheta în ceea ce privește tehnologia camerelor de pe telefoane mobile, doar că într-un mod care i-a lăsat pe toți cu gurile căscate. Dacă ai văzut noul iPhone X și te-a impresionat camera, Nokia 808 a însemnat mult mai mult de atât în 2012.

Am vrut să scriu articolul ăsta după ce am citit ce am scris despre 808:

Imi pare rau ca atunci cand imi voi permite un astfel de telefon, probabil va fi deja ceva obisnuit. In momentul de fata, Nokia 808 PureView costa in jur de 3000 de lei.

Uite că am ajuns în viitorul despre care vorbeam atunci, doar că m-am înșelat; au trecut mai bine de 5 ani și capabilitățile camerei de pe Nokia 808 încă nu sunt ceva obișnuit.

Într-adevăr, cam orice cameră de pe un flagship major din 2017 umbrește camera de pe 808 în marea majoritate a situațiilor, dar nu cred că exagerez când zic că rămâne în continuare peste majoritatea camerelor de pe smartphone-uri. Și prin asta zic că 808 e încă capabil să-și mențină poziția în aceeași ligă cu cele mai bune telefoane de azi.

Sigur că s-au adus îmbunătățiri la multe aspecte ale camerelor de pe telefoane și în multe privințe 808 e depășit, dar mi se pare extrem de impresionant că au trecut peste 5 ani și încă pot menționa lucruri pe care 808 le poate face și niciun alt telefon de atunci și până acum nu le-a mai reușit.

Pentru început, în timp ce toți se înghesuie acum să pună două camere pe spatele telefoanelor pentru zoom optic (fără pierderi de calitate) de 2x, Nokia 808 reușea în 2012 să facă zoom lossless (tot fără pierderi de calitate) de 3.6x. Sigur, asta la 3MP, la 5MP era de 3x. Azi cam toți facem poze de peste 10MP, dar în afară de 10 fiind un număr mai mare decât 5, megapixelii ăia în plus sunt în general inutili. Dacă mai mult 0.5% din întreaga populație care face poze cu telefonul are din cine știe ce motiv nevoie de poze la o rezoluție mai mare de 5MP, eu îmi mănânc pălăria. Dacă urcăm la 8MP, 808 făcea zoom de 2x. Se menține bine și pe partea de video: la 1080p, 808 reușește să facă zoom lossless de 4x. Eu nu știu de niciun alt telefon care să fi ajuns la performanța asta.

Nu vă mai plictisesc cu detalii tehnice, că e clar mesajul. Ca să vedeți comparații cu telefoane de azi, avem aici o comparație cu Lumia 1020, Lumia 950, și Google Pixel, aici o comparație cu Galaxy S7 Edge, aici o comparație cu iPhone 7 Plus, și aici un test actualizat publicat zilele trecute de DxOMark.

Așa arată inovația: un telefon vechi de mai mult de 5 ani care încă poate da rezultate mai bune decât vârfurile de gamă actuale, chiar dacă e doar în anumite situații. Credeți că în 5 ani veți putea spune același lucru despre vreun telefon de astăzi? Nici măcar Lumia 950 nu se va menține la fel de bine în alți 3 ani, deja e foarte aproape de a fi depășit complet.

P.S. Încă visez să țin un Nokia 808 în mână.

Alte articole:

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.