Indiferenta

Marti, in timp ce treceam cu 2R-ul prin fata Bacrizului, am vazut pe trotuar un barbat de ~50 de ani, intins pe jos. Era cu jumatate de corp pe trotuar si cu jumatate pe strada, arata de parca ar fi fost aruncat acolo. Din cate am putut vedea eu din autobuz, nu se misca deloc, deci fie era beat si dormea dus, fie era ceva in neregula cu el.

M-as fi asteptat sa vad macar cativa oameni in jurul lui, ingrijorati, eventual cineva cu un telefon in mana sunand la salvare. Dar nu, la noi nu se face asa ceva. Treceau oamenii pe langa el de parca era invizibil, nimeni nu se obosea sa se opreasca macar sa vada daca mai respira.

Chiar suntem atat de egoisti? La altii nu ne gandim? Vazandu-l, nu s-a gandit nimeni ca ii poate salva viata cu un simplu apel la salvare? Ok, nu vrei sa stai sa te apropii de el sa-l verifici, ai treaba, te grabesti, nu conteaza, dar macar scoate-ti telefonul si anunta pe cine trebuie de ce se intampla, o poti face si din mers. Apelul tau i-ar putea salva viata, sau ar putea chema salvarea sa ridice un betivan, dar chiar si asa, nu merita deranjul stiind ca exista posibilitatea ca omul ala sa aiba nevoie urgenta de ajutor?

Da, daca as fi fost unul din oamenii care treceau pe acolo cu siguranta nu mi-as fi vazut de drum nepasator. Nu inseamna ca daca traiesc in rRomania trebuie sa si fiu rroman.

Alte articole:

7 comentarii

  • ovisebdan

   23/07/2009 la 16:44

   Eram in autobuz. Eram departe. Nu aveam cum sa fiu 100% sigur de conditia lui. Eu am scris doar cum pareau lucrurile de unde eram eu.

   “Poti suna si din mers”, dar cand mergi pe langa el ai mai mult timp la dispozitie sa te asiguri ca e ceva in neregula, nu cateva secunde de la 25 de metri.

   Reply
 • Say Chese

  23/07/2009 la 21:25

  Pai sincer sa iti spun nimeni nu vrea sa se complice cu asa ceva.Eu am sunat odata la salvare cand am vazut un barbat pe jos si cu capul plin de sange.Greseala a fost sa imi las numele, apoi ma cauta sa ma bata pe pretextul ca nu trebuia sa sun ca venea sa il ia prietenii lui si ca a stat in spital 3 zile din cauza mea. Is tot felul de dementi pe strada, niciodata nu stii peste ce dai,iar unii decat sa se complice mai bine prefera sa fie indiferenti.Nu e chestia ca nu suntem sufletisti, e din cauza mentalitatii proaste a romanului, aia de a da vina de cele mai multe ori pe altcineva si de a nu-si recunoaste greselile.

  Reply
 • Radu D.

  23/07/2009 la 23:00

  Asta e semn ca incepem sa fim si noi ca in alte tari. In America se si omoara pe strazi si nu iti acorda nimeni nicio atentie pentru ca, asa cum a zis si Say Chese, nu se complica nimeni…fiecare e pe cont propriu si fiecare supravietuieste cum poate…

  Reply
 • eQuilibru

  28/07/2009 la 01:05

  “Nu inseamna ca daca traiesc in rRomania trebuie sa si fiu rroman.”
  Radem, glumim, dar, uneori, acesti rromani sunt mai civilizati si mai saritori decat romanii nostri.
  Ne-am salbaticit cu totii, din pacate.

  Reply

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.