Nokia Lumia 1020

lumia-1020Ieri, Nokia a dezvăluit noul Lumia 1020, al doilea telefon cu cameră de 41mp, urmașul lui Nokia 808. În principiu, au luat tot ce era mai bun din cele mai impresionante telefoane ale lor (808/920/925/928) și le-au pus într-unul singur. Pentru simplul fapt că sunt de mult timp un mare fan al 808-ului, țin totuși să menționez că dimensiunea senzorului e puțin mai mică decât la 808 (1/1.5″ vs. 1/1.2″), dar asta contează foarte puțin.

Personal, nu mă omor după design, nu prea îmi place cum arată camera. Nokia 808 rămâne pentru mine cel mai frumos telefon pe care l-am văzut vreodată. De asemenea, imposibilitatea de a schimba bateria fără a anula garanția și a risca în același timp să aduci daune asupra telefonului e un mare dezavantaj, unul care pe mine poate m-ar descuraja să cumpăr vreodată un astfel de telefon. În ceea ce privește bateria, pentru mine 808 e câștigătorul, având în vedere că la 808 poate fi schimbată cu ușurință și, în standby, se consumă mai încet decât la Lumia 1020 și durează mai mult, deși are o capacitate mai mică (2000mAh vs. 1400mAh). De fapt, în standby, Symbian consumă bateria mult mai încet decât oricare alt sistem de operare. Deși Lumia 1020 se descurcă mai bine la convorbiri, eu nu obișnuiesc să vorbesc mult la telefon și nu prea mă interesează. În restul situațiilor, nu știu cum stă treaba cu bateria. Un alt avantaj major al Symbian-ului e multitasking-ul, implementat mai bine decât în oricare alt sistem de operare mobil.

Există destule motive pentru care să rămâi la 808 cu Symbian, dar, per ansamblu, cred că există mult mai multe pentru care să treci la Lumia 1020; e un telefon extraordinar, chiar și dacă nu luăm camera în considerare (white paper aici). Oricare alt Lumia mai vechi (sau iPhone, Galaxy, etc.) nu m-ar convinge să îl aleg în locul 808-ului. Aici e vorba de preferințele fiecăruia și de cum își folosește fiecare telefonul, bine-nțeles; în mod evident, pentru mine contează foarte mult camera, probabil cel mai mult.

Alte articole:

Un comentariu

  • Ratonbox

    12/07/2013 la 14:59

    Nu e chiar atat de rau cu schimbarea bateriei. Trebuie doar sa o duci intr-un service autorizat si se rezolva acolo. ;) Si nu mai sunt facute oricum telefoanele sa tina 5+ ani, cand ar incepe sa se duca bateria. Eu chiar as cumpara 1020-ul daca n-as fi cumparat Windows Phone 8x anul trecut. Si serios, WP8 e superb ca sistem de operare. Ce-i lipsesc totusi, aplicatiile. Mai are de avansat.

    Reply

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.