• Home
  • Diverse
  • Lumia 950 vs Galaxy S8: Cea mai bună cameră

Lumia 950 vs Galaxy S8: Cea mai bună cameră

Am fost acum câteva săptămâni prin Nicolae Romanescu să fac niște poze de noapte cu Lumia 950, cu trepiedul și toate cele (le găsiți pe Instagram). Acum după ce am trecut la Galaxy S8, m-am dus iar ca să văd de ce e în stare S8 și să compar pozele cu cele făcute cu 950.

Pentru comparație m-am uitat la JPEG-urile făcute de fiecare telefon și am folosit RAW-urile pentru a face eu niște JPEG-uri procesate de mine. Mai jos sunt câte două poze făcute cu fiecare telefon, la dimensiuni mai mici doar pentru a avea o imagine de ansamblu. Pentru cine e interesat, pozele la dimensiunile originale pot fi văzute aici, respectiv aici.


(Expunerea diferă puțin între pozele celor două telefoane fiindcă sunt făcute în seri diferite și nu mai țineam minte ce valori am folosit prima oară.)

Ca să putem compara mai ușor, am decupat porțiuni din fiecare poză.

Pentru început, JPEG-urile făcute de S8 sunt oribile când le vezi la 1:1 (100%). Algoritmii camerei se descurcă foarte bine la înlăturarea zgomotului, dar pozele pierd extrem de multe detalii, spre deosebire de 950 care în JPEG-uri se ocupă de asemenea foarte bine la înlăturarea zgomotului, dar fără să sacrifice așa mult din detalii (tehnologie de la Nokia…). Problema la 950 e că de cele mai multe ori procesarea internă le dă pozelor făcute la lumină joasă o nuanță roșiatică, uneori mult prea intensă.

Pentru a ajunge cu S8 la un nivel apropiat de JPEG-urile procesate automat de 950, a trebuit să procesez eu în Photoshop RAW-urile. Totuși, nu sunt foarte priceput și sunt sigur că cineva ar putea scoate niște poze mai bune. În prima poză, de exemplu, mi se pare că JPEG-ul procesat automat de 950 a ieșit mai detaliat decât JPEG-ul procesat de mine de la S8. Cea mai bună poză per ansamblu mi se pare JPEG-ul procesat de mine de la 950, chiar dacă e puțin mai zgomotoasă; detaliile sunt foarte puțin peste cele din JPEG-ul procesat automat (se vede mai ușor în firele de iarbă din partea de jos a pozelor întregi) și nu are nuanța aia roșiatică.

În a doua poză, cea cu podul, JPEG-ul de la S8 e iarăși oribil și cel de la 950 e cu mult peste, doar că e puțin roșiatic. Dacă ar fi să aleg între ele, aș alege JPEG-ul de la S8 procesat de mine, pentru că frunzișul e un pic mai clar. Stânca, în schimb, mi se pare că arată cel mai bine în JPEG-ul procesat automat de 950.

Menționez din nou că JPEG-urile procesate de mine puteau fi procesate complet diferit și cineva mai priceput le-ar putea face să arate și mai bine.

În trecut nu am folosit niciodată RAW-urile de la 950 fiindcă se descurcă grozav pe cont propriu (mai puțin la partea cu nuanța roșiatică – uneori). Concluzia pe care am tras-o eu din comparațiile astea e că, în ceea ce privește camera, Galaxy S8 e la un fir de păr sub Lumia 950, cum am mai spus. Din experiența mea limitată de până acum, parcă sunt și situații mai puțin dificile decât cele din pozele de mai sus (mai bine iluminate) în care S8 pare să aibă un avantaj. Per ansamblu, aș zice că e extrem de aproape de 950. În situații în care nu se descurcă prea bine, tot poți să ajungi la nivelul lui 950, doar că necesită ceva mai multă muncă din partea fotografului.

Camera fiind foarte importantă pentru mine, m-au bucurat rezultatele comparației și mă bucur și mai mult acum că am ales Galaxy S8 ca urmaș al lui Lumia 950.

P.S. Pentru cine vrea să mai aprofundeze situația, o altă comparație asemănătoare cu mai multe scene găsiți aici.

Alte articole:

10 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.