• Home
  • Diverse
  • CONSPIRAȚIE!!! – Jamie Oliver, McDonald’s, toxine, manele 2016

CONSPIRAȚIE!!! – Jamie Oliver, McDonald’s, toxine, manele 2016

Probabil toți ați citit deja până acum despre marele scandal cu Jamie Oliver, un bucătar oarecare, care a câștigat un proces (de fapt inexistent și complet fabricat) împotriva McDonald’s și a demonstrat că mâncarea de la McDonald’s nu numai că e nesănătoasă, e chiar toxică! Asta pentru că folosesc o substanță toxică pe care de fapt nu o mai folosesc de mai bine de 4 ani, deși era totuși considerată sigură pentru consum uman. Aici ajungem la un alt aspect al dezinformării: oamenii, bătuți în cap cum sunt, nu sunt în stare să realizeze că orice lucru e dăunător într-o anumită cantitate, și prostimea când vede că o substanță folosită în prepararea mâncării de la McDonald’s e toxică, nu își dă seama că probabil e folosită într-o măsura mică, încât să nu fie un pericol. Prostimea tot timpul crede că cineva îi vrea răul, mai ales guvernul sau companiile mari, toți sunt diabolici și conspirațiile sunt peste tot.

Chestia asta îmi amintește de Food Babe, care țipa în stânga și-n dreapta că nu știu ce sandwich de la Subway conține o chestie care se găsește și în preșurile de yoga, pantofi, și așa mai departe, un ingredient de altfel normal și perfect sigur pentru consum în limita unor cantități mult mai mari decât cele găsite în sandwich. Ea s-a filmat mușcând dintr-un preș, ca să aibă mai multă tracțiune la prostălăi.

Știați că și apa poate ucide? E perfect adevărat. Presupunem un scenariu tipic, ideea este următoarea: apa consumată într-o anumită cantitate te poate ucide. Ca să scriem o știre de succes, eliminăm cea mai relevantă informație și publicăm doar concluzia: “Nu o să îți vină SĂ CREZI! Rămâi PROST! APA, UCIGAȘUL SECRET! Află aici ADEVĂRUL despre apă și cum te poate UCIDE!”. Și nu menționăm că e aproape imposibil să consumi destulă apă cât să mori, ori că nu se găsește apă într-o cantitate destul de mare cât să fie dăunătoare în niciun produs, ori că în principiu oricine ar fi în pericol de a muri ca urmare a consumului ridicat de apă ar trebui să consume în mod exprès excesiv pentru a își dăuna. Au loc des omiterile astea, pentru că nimeni nu vrea să citească “Apa te poate ucide, dar e aproape imposibil să o facă”.

Revenind la subiectul principal, în continuare sunt dezamăgit de ignoranța oamenilor. “Găsesc un articol pe un site oarecare, despre care n-a auzit nimeni niciodată, care calomniază o persoană, o instituție, orice, sau prezintă cine știe ce descoperire, declară cine știe ce minunăție, aruncă doi sau trei termeni științifici care după mine ar putea fi inventați pe moment și n-aș știi mai bine sau suprasimplifică niște chestii până la punctul în care pur și simplu nu mai sunt adevărate, iar eu am încredere în ce se spune acolo și dau articolul mai departe fără să îmi pun nicio întrebare. Eventual militez pentru ce susțin ei. Atât mă duce pe mine capul.”

În cazul de față, pe oamenii ăștia nu îi duce mintea destul cât să zică “bă, stai puțin, că o companie care vinde tone de mâncare la nivel global și e cel mai cunoscut lanț fast-food din lume, e verificat de autoritățile competente mai mult ca arabii în aeroport, nu prea pare credibilă faza cu ingrediente toxice secrete”. Pe de altă parte, mă gândesc ca avem oameni care au ca profesie datul din muie aiurea la televiziuni despre subiecte vis-a-vis de care nu au absolut nicio calificare, iar noi îi ascultăm când vine vorba de niște chestii mult mai serioase decât ce mâncăm și ce nu, și anume sănătatea noastră, a copiilor noștri, și a celor din jur. Ce așteptări să ai?

Alte articole:

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.