• Home
  • Diverse
  • Galaxy S10+ vs Huawei P30 Pro: comparația camerelor

Galaxy S10+ vs Huawei P30 Pro: comparația camerelor

Articolul original mai jos.

De când am vândut Huawei P30 Pro, mi-a lipsit foarte mult. Mi-a lipsit bateria, mi-au lipsit camerele, mi-a lipsit senzorul de amprentă în opinia mea superior celui de pe Galaxy S10/S10+. Până și senzorul infraroșu mi-a lipsit. Mai citeam despre cum au adus îmbunătățiri camerelor, ecranului, senzorului de amprentă, și îmi era necaz. Apoi într-o zi am citit că Huawei a anunțat Android Q pentru P30 Pro și în aceeași zi l-am cumpărat din nou. Am stat 3 săptămâni cu S10+ și de la S9 la S10+ e o diferență satisfăcătoare, dar mai puțin când ai avut ceva mult mai bun și știi ce pierzi. Urmează să ajung și prin Franța și tare mult mi-aș fi dorit să am P30 Pro cu mine. Acum o să-l am.

Din fericire, acum pot să completez comparația dintre camerele celor două telefoane. Cel mai mult eram interesat de pozele făcute pe timp de noapte, dar am făcut câteva și ziua, de dragul comparației.

Întâi să trecem repede peste cele făcute ziua. Mai sunt câteva și în articolul original, dar de data asta am avut ambele telefoane și sunt poze făcute în exact aceleași condiții.

Și acum cele pe timp de noapte:

În primul caz, cea mai “frumoasă” poză e cea făcută cu P30 Pro în modul auto, dar cea mai naturală și mai apropiată de realitate e făcută tot cu P30 Pro, dar în modul de noapte (poză pe care apropos a făcut-o în 25 de secunde). Cu Galaxy S10+ nu faci nimic pe timp de noapte cu modul auto, în schimb modul de noapte ajută foarte mult.

În al doilea caz, fiind mai multă lumină, lucrurile stau puțin diferit. Per ansamblu aș zice că poza făcută cu P30 Pro în modul auto e mai naturală și mai apropiată de realitate. Următoarea e cea făcută cu S10+ în modul auto, unde algoritmul de sharpening e ceva mai agresiv. Unii poate preferă așa. Același algoritm o ia un pic razna în modul de noapte (cum am observat că se întâmplă des la S10+). Modul de noapte al P30 Pro are niște probleme cu roșeața din partea dreaptă, dar altfel e o poză foarte reușită. Demn de menționat e și că în cazul lui S10+, în ambele moduri, se observă un efect de lens flare (la marginea dreaptă a copacului, la jumătatea distanței dintre pământ și pod). P30 Pro nu are nicio problemă în sensul ăsta.

Acum să ne uităm mai de aproape:

În primul caz, modul de noapte al P30 Pro e excelent, nu transformă poza într-o pictură și prinde impresionant de multe detalii. În contrast, poza făcută cu modul de noapte al S10+ arată oribil.

În al doilea caz, e un pic mai greu de ales un “câștigător” categoric. Eu oscilez între S10+ (auto) și P30 Pro (night mode).

Să vedem și poze făcute la o expunere manuală, doar de curiozitate. Am făcut întâi cu P30 Pro la 5 secunde, apoi după ce am schimbat telefonul din trepied am văzut că la S10+ nu poți selecta între 4 și 6 secunde, așa că am făcut cu 4 secunde. Știam că nu va conta, și vedeți mai jos de ce.

În primul caz, dacă nu aș ști mai bine, aș zice că sunt poze făcute cu telefoane lansate la ani de zile diferență.

În al doilea caz, chiar și cu o expunere de o secundă mai scurtă, S10+ e un dezastru.

Primul caz, văzut la 100%:

Incomparabil.

Cam atât, cred că împreună cu pozele din articolul original e o comparație decentă.


Articolul original:

Cu regret, am vândut P30 Pro-ul în urma evenimentelor recente privind Huawei. Nici două luni nu am apucat să îl folosesc, dar în timpul ăsta am fost foarte mulțumit de el, în cea mai mare parte datorită camerelor și a bateriei.

M-am întors înapoi la Samsung, de data asta am luat un Galaxy S10+. Niciodată n-am dorit varianta Plus a unui Galaxy fiindcă mi se părea prea mare și incomod. Acum, după ce am folosit un Huawei P30 Pro cu ecranul de 6.47″ și bateria de 4200mAh, n-am vrut să pierd prea mult din dimensiunea ecranului și nici din baterie.

Dacă ecranul de 6.4″ mă mulțumește, cu bateria e altă poveste. Deși e o diferență de doar 100mAh între ele, Huawei P30 Pro bate Galaxy S10+ în orice zi. Cu exact aceleași aplicații instalate și telefonul folosit în exact aceleași condiții, bateria de la S10+ ține mult mai puțin decât cea din P30 Pro, chiar și cu optimizările pentru baterie oprite manual pentru fiecare aplicație de pe P30 Pro. Ca să nu mai zic că prin cablu, P30 Pro încarcă bateria de aproape 3 ori mai repede. Nu sunt neapărat nemulțumit de bateria de pe S10+, e oricum mult mai bine decât cu S9 pe care îl aveam acum două luni. Sunt doar dezamăgit acum că am văzut că se poate și există MULT mai bine de atât.

Cât despre senzorul de amprentă, pentru cât tam-tam au făcut cei de la Samsung cu senzorul lor ultrasonic, mi se pare că cel optic de sub ecranul lui P30 Plus era ceva mai rapid și mai precis. Cel de pe S10+ dă greș mai des și e enervant uneori. Nefiind optic, totuși, și neavând nevoie de lumină pentru a identifica amprenta, îmi place că nu îmi mai arde ochii atunci când îl folosesc pe întuneric. Ca fapt divers, pe P30 Pro am folosit pentru prima oara și recunoașterea facială fiindcă era extrem de rapidă și funcționa impecabil. Dacă nu știai că e activă, aproape niciodată nu vedeai lockscreen-ul când apăsai pe butonul lateral, iar dacă îl vedeai, era pentru o fracțiune de secundă. Pe S9 funcționa destul de greoi și nu întotdeauna cu succes, dar pe S10+ e mult mai bine. Nu chiar la fel ca pe P30 Pro, dar foarte decent și utilizabil.

Să purcedem la comparația camerelor. Din păcate nu am mai avut P30 Pro-ul la dispoziție pentru a face poze în condiții identice și am încercat să fac poze noi în condiții cât mai apropiate celor de atunci. După ce le-am făcut și le-am pus lângă cele vechi, am decis totuși să nu le folosesc fiindcă oricât aș vrea nu mai pot face poze în condiții apropiate celor de acum două luni (începutul primăverii atunci, sfârșitul acum). Nu ar fi corect față de niciun telefon. Am folosit niște poze cu zoom de 5x și 10x doar pentru a compara niște detalii care nu depind neapărat de iluminare sau vegetație. De asemenea, pun și câteva poze doar pentru a compara niște moduri ale aceluiași telefon. Explic mai jos.

Să începem cu pozele făcute noaptea:

Scopul aici e să vedem ce diferență e între modurile proprii ale fiecărui telefon, nu între cele două telefoane.

În prima poză, Huawei P30 Pro nu produce mari schimbări, dar nu e nicidecum o problemă fiindcă rezultatul în modul auto e deja excepțional. Între cele două moduri ale S10+ e o diferență mai mare, pozitivă când vezi poza în ansamblu, dar nu neapărat la fel atunci când vezi imaginea la 100%, după cum vedem mai jos.

În a doua poză, Night Mode de pe P30 Pro aduce clar îmbunătățiri, pe când S10+ aduce câteva îmbunătățiri mici, dar din nou, lucrurile stau diferit când ne uităm mai de aproape.

În prima poză, amândouă telefoanele par să sufere de aceeași problemă, și anume că fac pozele pe alocuri să arate ca niște picturi. Chiar și așa, Night Mode de la P30 Pro pare în opinia mea varianta preferabilă, aducând totuși niște îmbunătățiri vizibile detaliilor. S10+, pe de altă parte, e un dezastru complet. Ce-i drept, e mult mai multă vegetație în pozele făcute cu S10+ și se știe cât de dificilă e vegetația pentru camera unui telefon, dar cred că P30 Pro s-ar descurca mai bine în aceleași condiții.

În a doua poză, modul Night al S10+ mi se pare oribil când vine vorba de detalii, mai bine arată poza făcută cu modul auto. Între modul auto și Night Mode al P30 Pro e o diferență foarte mare din toate punctele de vedere și în mod clar Night Mode câștigă cu un rezultat pur și simplu excelent.

În concluzie, mi se pare că în comparație cu P30 Pro, noaptea, S10+ e o glumă proastă, la fel și modul lui de noapte. E important, totuși, să nu uităm ce salt imens este P30 Pro la categoria asta. Rezultatele de pe S10+ sunt totuși bune și cam astea reprezintă normalitatea. Începând cu anul viitor, dacă următorul Galaxy nu îmbunătățește considerabil lucrurile, vom putea spune că rezultatele de genul ăsta sunt pur și simplu jenante.

Acum comparăm telefoanele între ele, întâi folosind poze făcute cu zoom 5x, 10x, apoi o poză ultrawide și una macro.

Mi se pare mai mare diferența dintre S9 și S10+ decât diferența dintre S10+ și P30 Pro. E fizic imposibil pentru S10+ să ajungă la aceeași calitate, camera de zoom fiind de doar 2x față de 5x, dar mi se pare un efort decent. Se zvonește că următorul Galaxy va avea cameră de zoom de 5x, care mai mult ca sigur va fi mai bună decât cea de pe P30 Pro. Abia aștept, am realizat că îmi e destul de folositoare cât să îmi lipsească acum că nu o mai am.

Și 10x:

Ultrawide:

Poza asta o includ doar pentru a compara câmpul vizual al camerelor ultrawide de pe cele două telefoane. Știam că S10+ poate vedea mai mult, și diferența pare că nu e de neglijat.

Macro:

Din nou, e mai mare diferența dintre S9 și S10+ decât dintre S10+ și P30 Pro. Cu S10+ sacrifici un pic din apropiere, dar câștigi prin faptul că folosește camera de zoom în loc de cea ultrawide pentru macro, așa că nu e nevoie să te apropii la fel de mult de subiect, fiind folositor dacă faci poze la vietăți mici ori dacă nu vrei telefonul să facă umbră peste subiect. În plus, am oricând lentilele pe care le pot folosi dacă vreau să mă apropii mai mult.

Cam atât, îmi pare rău că nu am putut să fac o comparație mai amănunțită. Chiar și așa, cred că e destul de evidentă diferența enormă dintre Galaxy S10+ și Huawei P30 Pro. Cu competiția asta, abia aștept să văd ce telefoane vor scoate anul viitor.

Alte articole:


Discover more from Ovidiu Avrămuș | Blog

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

5 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.