Perfectul simplu

Ma enerveaza oamenii care nu folosesc perfectul simplu. Ma enerveaza oamenii care spun ca vezi domne’ numai taranii folosesc perfectul simplu si se iau de cei care il folosesc, ba chiar le zic sa invete limba romana. Nu ma enerveaza din cauza ca sunt oltean si eu il folosesc foarte des, pentru ca nu despre asta e vorba. Ma enerveaza pentru ca cei care spun asa ceva sunt niste cretini.

Cum sa zici ma ca numai taranii folosesc perfectul simplu, cand perfectul simplu face parte din programa scolara si este predat in toate scolile? Limba romana vorbita corect gramatical este vorbita folosind perfectul simplu! Nu zic ca nu trebuie folosit perfectul compus, nicidecum, insa e important sa facem diferenta dintre perfectul simplu si perfectul compus si sa stim cand sa il folosim pe unul si cand sa il folosim pe celalalt.

Perfectul simplu e folosit in cazul actiunilor recente. “Ieri mi-a placut, azi imi placu.” Asa am vorbit toata viata mea si asa este CORECT! (se aude acolo in spate? Bucurestiul?)

Mor cand ii vad pe unii care se cred mari intelectuali, cum rad si ii jignesc pe cei care il folosesc, dar rad si jignesc pentru ca sunt atat de prosti inca nu stiu ca cei pe care ii jignesc stiu sa vorbeasca in romana mai bine decat ei.

Pe langa cei care nu folosesc perfectul simplu si ii fac pe altii tarani cand il folosesc, mai sunt si cei care il folosesc gresit, cei care intr-adevar ar trebui numiti tarani, cei care folosesc perfectul simplu atunci cand e vorba de o actiune petrecuta cu mult timp in urma. “Ieri mancai mici” – GRESIT! Si din cauza acestora care nu stiu sa il foloseasca, sunt batjocoriti cei care vorbesc CORECT romaneste, adica folosind perfectul simplu.

Stiu ca stau si ma enervez aici degeaba, pentru ca orice as face, intotdeauna se vor gasi cretini care vor rade de mine pentru ca EI nu stiu limba romana si n-ai ce sa le faci.


Discover more from Ovidiu Avrămuș | Blog

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

20 comentarii

  • Ahilosu

    06/11/2008 la 22:21

    Salut. Sunt “Ahilosu”, cel care este raspunzator de ahilosu.com, mailul ahilosu at yahoo dot com etc etc. However…nu eu am lasat comentariul de mai sus si as aprecia daca mi-ai trimite pe acest mail, pe care l-am lasat acum, un ip al celui care a comentat.
    Numai bine.

    Reply
    • ovisebdan

      25/05/2009 la 20:26

      Uau, ce… infantil.
      Prefer sa fiu oricand muist decat sa fiu redus mintal ca unii.

      In cazul in care esti chiar atat de prost, sa stii ca mai sus faceam referire la tine.

      Cand o sa-ti permita intelectul sa spui si altceva in afara de injuraturi de nivelul unui copilas de 10 ani, atunci sa te intorci. Pana atunci, nu-ti mai aprob comentariile.
      Na! Sa-ti stea-n gat! :))

      Reply
    • Ovidiu

      13/09/2010 la 12:57

      24 de ore sau nu, se refera la actiuni recente. Se numeste gramatica si are reguli. Asta pune punct oricarei discutii referitoare la perfectul simplu.

      Reply
  • cstf

    28/12/2010 la 21:33

    nu vei gasi nicaieri in gramatica ceva legat de 24 de ore. esti oltean, asa ai fost invatat sa vorbesti, dar intelege si tu ca nu e tocmai corect sa bolborosesti cu facui si mancai toata ziua. perfectul simplu exprima o actiune incheiata foarte recent, ceva neasteptat as putea zice. consulta o gramatica adevarata inainte sa scrii tampenii si sa spui ca ceilalti nu stiu limba romana.
    numai bine

    Reply
    • Ovidiu

      29/12/2010 la 00:54

      Demonstreaza-mi ca ai dreptate si voi recunoaste ca e ca tine, stiu sa renunt cand e cazul, iar in cazul de fata, pur si simplu nu consider necesar. Nu incerc sa fiu tare de cap, pur si simplu sustin lucrurile in care cred pana cand mi se dovedeste ca ma insel.

      Nu ma intereseaza faptul ca asa am fost invatat, ca exista si dezvat si crede-ma ca am fost invatat cu mai multe lucruri la care acum am renuntat fiindca stiu sa gandesc pentru mine, nu imi impun altii nimic. Arata-mi clar si concret ca nu am dreptate si eu ma voi dezvata singur sa mai folosesc perfectul simplu.

      Reply
  • bucurestiul din spate

    12/01/2011 la 01:43

    perfect compus – actiune desfasurata in trecut si incheiata.
    ieri mi-a placut, astazi mi-a placut.

    este adevarat ca perfectul simplu usureaza oarecum sincronizarea, dar nu e litera de lege. altfel, ar insemna ca oamenii nu s-ar intelege si ar exista confuzii peste tot, numai in oltenia nu, ceea ce nu este adevarat. ceea ce deranjeaza pe ceilalti este folosirea “din popor” a perfectului simplu, de genul fusai in loc de fusei. cand cineva spune fusai, acel “a” (a se citi ca ultima litera a cuvantului coarda) imi inspira o tonalitate rastita. a se remarca si studia faptul ca in sud oamenii sunt mai incordati (face si bucurestiul parte, nicio grija) mai rastiti, iar pe masura ce se avanseaza spre nord, limbajul este mai moale, mai domol. a se vedea ardelenii din maramures, moldovenii din zona sucevei.

    eu am spus aici de ce perfectul simplu folosit in forma neacademica deranjeaza “bucurestiul din spate”, inclusiv pe mine. da stiu ca in povestiri se foloseste, mi se pare normal.

    folosirea in vorbirea curenta doar din motivul pozitionarii evenimentelor in timp mi se pare aberanta. la fel cum am spus mai sus, ar insemna ca cei care nu sunt din oltenia sa fie dezorientati.
    faptul ca se foloseste ca regionalism, este perfect de inteles, este natural. normal ca ti se pare oarecum dulce si lejer sa vorbesti cum ai fost crescut, etc.

    un alt lucru pe care nu pot sa il inteleg este de ce oamenii care provin din oltenia nu se pot dezlipi de utilizarea perfectului simplu (preponderent in forma “din popor”) chiar si dupa ce au trait 25 de ani intr-o zona in care nu se foloseste? (este si cazul tatalui meu, este din craiova si sta in bucuresti de peste 25 de ani. as fi inteles perfect daca si mama ar fi facut la fel, mama fiind din moldova, ar fi trebuit ca si ea sa isi pastreze accentul, dar nu. mama s-a adaptat imediat). stiu ca aici intra in scena si caracterul personal al fiecaruia, abilitatea de adaptare, etc. dar am observat ca sunt in general mai multi olteni decat altii care isi pastreaza accentul in medii de comunicare ne-oltene.

    Reply
  • rizu

    25/02/2011 la 11:36

    Imi place atitudinea ta, cu mult superioara celor care ii fac tarani pe cei care folosesc p.s., desi tu te comporti la fel ca ei. Dai cu parul, fara sa iti pui prea multe intrebari.

    Dintre toate timpurile trecute, perfectul simplu, sau trecutul definit, este cel mai aristocratic. El exprimă “un fapt complet săvârşit într-un anume moment al trecutului, fără a lua in considerare legătura pe care acest fapt, el însuşi au prin consecinţele lui, o poate avea cu prezentul” (Grévisse).

    Mancai ieri mici si cu asta basta.

    Aberatiile ce le scot unii cum ca ar fi incorect sunt partea a 5-a a povestii, care nu intereseaza pe nimeni.

    Reply
  • oltean

    03/10/2016 la 19:12

    Dex al limbii RomanePerfectul compus = timp trecut care exprimă acțiunea fără a o raporta la momentul vorbirii sau raportând-o ca un trecut mai îndepărtat. Perfectul simplu = timp trecut care exprimă acțiunea fără a o raporta la momentul vorbirii, sau raportând-o la un trecut mai apropiat.

    Reply

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.