Recenzie la Microsoft Lumia 950

thumb

Am fost rugat să scriu o recenzie a telefonului, așa că iată-mi impresiile asupra celui mai nou telefon din gama Lumia.

O să încep cu design-ul telefonului. În general nu e apreciat ca având un design deosebit, însă personal îmi place destul de mult încă de când a fost anunțat. E subiectivă treaba. La fel, nu e lăudat pentru carcasa din policarbonat fiindcă nu s-ar simți în mână ca un telefon “premium”, chestie pe care eu nu o înțeleg, mie îmi place materialul și finețea lui și n-am nimic rău de zis vis-a-vis de asta. O chestie minoră care nu-mi place sunt butoanele laterale, care sunt cam jucăușe. Aveam înainte un Lumia 625 și butoanele erau fixate bine, la 950 când trec cu degetele peste ele, joacă puțin. Nu sunt sigur dacă mă exprim bine, dar butoanele funcționează foarte bine și nu e nicio problemă cu ele, doar că se mișcă puțin când trec cu degetele peste ele, dar asta e o chestie pe care majoritatea probabil nici nu o observă.

Trecând la hardware, încep cu ecranul, care mi se pare grozav. Rezoluția de 2560×1440 înghesuită într-un ecran AMOLED de 5.2″ face totul să arate foarte clar și frumos. Personal, aș fi preferat 1920×1080, care ar fi mâncat mai puțină baterie și ar fi arătat foarte bine. Rămân la părerea că orice peste 1080p la un telefon e exagerat și inutil. Glance screen e o funcționalitate drăguță, care afișează pe ecran ora și înștiințările atunci când e blocat, consumul bateriei fiind aproape inexistent datorită ecranului AMOLED. Unghiul de vizibilitate este excelent și tehnologia ClearBlack dezvoltată de Nokia acum mulți ani îi permite ecranului să fie perfect vizibil chiar și când bate soarele fix în el.

Performanța este foarte bună, având 6 nuclee și 3GB de RAM, care pentru varianta mobilă a lui Windows este mult mai mult decât suficient. Venind de la un Lumia 625, sunt foarte mulțumit.

Calitatea sunetului în convorbiri mi se pare foarte bună și nu cred că am văzut pe cineva nemulțumit până acum. Difuzorul frontal este foarte puternic, astfel că în mod normal îl țin la 6/10 și dacă mă duc la vreun concert ori pe un câmp de luptă, îl pot da la maxim și pot auzi fără probleme ce mi se spune. Difuzorul principal e și el destul de puternic și nu cred ca e cineva ca ar vrea un volum mai ridicat decât cel maxim, câteodată chiar mă gândesc să îl las mai încet.

Faptul că e un telefon Lumia de “top” ar trebui să spună totul despre cameră. Are 20 de megapixeli și e cameră PureView, asta însemnând că metoda preferată de făcut poze este la 8 megapixeli, camera lucrând să scoată o poză cât mai clară și oferind posibilitatea de zoom lossless până la 2x. Se poate fotografia și la 19 megapixeli, dar nu prea ai motiv să faci asta. Printre alte rezoluții, poate filma 4K (UHD) la 30fps, la 1920×1080 @ 60fps, și la 1280×720 @ 120fps (slow-motion). E posibil pe viitor să mai adauge printr-un update posibilitatea de filmare la un număr mai mare de cadre pe secundă și pentru 1920×1080. În ansamblu este o cameră foarte bună, ajutată și de posibilitățile software-ului: Rich Capture adaugă automat HDR dacă consideră că e nevoie, iar Living Images surprinde vreo două secunde de mișcare într-o fotografie JPEG care pe dispozitive cu Windows 10 vor apărea animate, iar pe orice altceva ca o poză obișnuită.

În cazul pozelor făcute cu Rich Capture activat se poate regla nivelul HDR oricând după ce se face poza (sunt cazuri în care mi s-a părut destul de impresionant cât de folositoare e funcția și ce poate face), iar orice poză făcută cu blițul permite oricând ajustarea luminozității, suprapunând poza cu blițul peste aceeași poză făcută automat și instantaneu fără bliț. De exemplu, în general, dacă folosești blițul la o poză cu persoane făcută afară la lumină joasă, persoanele se văd perfect, iar fundalul e aproape inexistent. Cu Lumia 950, folosind funcția de ajustare a luminozității, combini poza cu blițul și cea făcută automat fără bliț astfel încât să se vadă și persoanele bine, și fundalul. Blițul de asemenea are trei LED-uri puternice, fiecare de o culoare diferită, astfel încât pozele făcute cu bliț să aibă culori naturale în loc de aspectul acela specific pozelor cu bliț. O chestie care mi-a plăcut întotdeauna la Nokia încă de pe vremea Symbianului și care se regăsește acum la telefoanele Lumia cu buton fizic pentru cameră, e că poți lansa camera direct din buton, indiferent că e sau nu blocat telefonul. În cazul lui 950/950 XL, se lansează foarte repede în caz că vrei să prinzi ceva rapid, iar fotografiile se fac mult mai rapid față de modele anterioare.

Un mic dezavantaj al lui Rich Capture este faptul că la fiecare poză făcută el face de fapt trei într-o succesiune rapidă, urmând să aplice în fundal “finishing touches”, cum zice el, pentru o poză cât mai reușită. Rezultatul e impresionant în majoritatea cazurilor și personal zic că merită lăsat tot timpul pe modul automat, dar dacă ești într-o situație în care faci multe poze într-un timp scurt, la un moment dat te trezești nevoit să aștepți vreo 10 secunde până mai poți face o poză, asta fiindcă are prea multe la care lucrează în fundal. Asta e totuși genul de chestie care cu siguranță va fi îmbunătățită pe viitor.

Windows Hello este răspunsul lui Microsoft la scanarea amprentelor și e un răspuns destul de îndrăzneț și lăudabil, zic eu. În loc de scanarea amprentei, folosește un “Iris Scanner” pentru a îți face fotografii la ochi ca să învețe cum arată, putând apoi debloca telefonul doar uitându-te la el, în orice condiții de lumină, chiar și cu ochelari de vedere, folosindu-se de o cameră cu infraroșu. Nu trebuie dus foarte aproape de față ca să funcționeze și în experiența mea merge destul de bine și relativ rapid. Mai sunt momente când se “împiedică”, dar momentan este BETA, adică încă se mai lucrează la partea de software, și pe viitor va funcționa mult mai bine, mai ales că vor îmbunătăți și hardware-ul ca să fie și mai precis. Mi se pare o mișcare curajoasă și îi laud pe cei de la Microsoft pentru că au adus o adevărată inovație. Și să fim serioși, cât de mișto e să îți scaneze telefonul ochii ca să se deblocheze?

Cortana mi se pare un asistent grozav care nu va face decât să se îmbunătățească cu timpul. Partea foarte ca lumea la 950/950 XL și alte câteva telefoane din generația trecută e că poate asculta în permanență după chemarea ta. Spui “Hey, Cortana” urmat de ce vrei tu de la ea: să trimită un mesaj, să apeleze pe cineva, să pună un memento, să îți noteze rapid ceva, să lanseze o aplicație, să îți răspundă direct la o întrebare dacă ai nevoie de o informație (doar ce o întrebai care e salariul minim în România și îmi spuse că în 2014 a fost 205€ pe lună), și o sumedenie de alte lucruri grozave. De asemenea, aplicațiile pot fi dezvoltate cu Cortana în minte, astfel încât să îi poți da comenzi vocale specifice anumitor aplicații. O funcție drăguță e că îți poate învăța vocea, astfel încât să îți răspundă doar ție. Cortana e disponibilă pe varianta mobilă de Windows încă de la Windows Phone 8.1, deci nu e tocmai o noutate, doar că acum e mai îmbunătățită și e strâns legată de PC-ul meu cu Windows 10. Mementourile, calendarul, și OneNote, se sincronizează și pot să fac modificări pe oricare din dispozitive și să apară și pe celălalt (de exemplu pun memento pe PC și mă anunță și pe telefon). Pot trimite SMS-uri de pe PC cu Cortana, care le transmite automat telefonului, dacă am un apel pierdut pe telefon mă anunță Cortana pe PC, agenda telefonică se sincronizează pe ambele dispozitive, și mai sunt multe alte chestii care nu-mi vin acum în minte.

Aș vrea acum să trec la ultima parte, și anume la software. Windows 10 Mobile nu e tocmai finalizat și încă scârțâie pe alocuri. Am bug-uri pe 950 pe care nu le aveam pe 625 (cu Windows Insider) și viceversa. Nu le enumăr fiindcă sunt temporare și nu merită judecat în funcție de ele, dar cred că Microsoft nu ar fi trebuit să lanseze produse noi cu sistemul de operare în condiția actuală. Nu e nimic grav, e foarte stabil, nu mi s-a blocat deloc și nu s-a repornit în 10 zile de utilizare intensă, dar sunt probleme care n-ar trebui să existe într-un sistem de operare considerat pregătit pentru utilizare largă.

Nu mă pot pronunța definitiv în privința bateriei (3000 mAh), fiindcă Windows-ul momentan o descarcă foarte repede, la finalul zilei poate rămân cu 40% (Windows Hello activat, Cortana ascultând permanent, Wi-Fi conectat permanent, 2G, Location activat permanent + Find My Phone setat pe “More Frequently”). Se cunoaște problema bateriei pe Windows 10 și e ceva ce va fi îmbunătățit. Inclusiv vechiul 625 începuse să se descarce mult mai repede după ce am trecut la Windows 10 Mobile. Partea bună e că se încarcă foarte repede, fie de la priză sau de la USB 3.0, iar dacă bateria e la 10% sau mai puțin, într-o jumătate de ora e deja la 50%. O chestie care îl separă de majoritatea smartphone-urilor “de elită” este faptul că bateria este accesibilă și poate fi schimbată, lucru care pentru mine, personal, înseamnă foarte mult, știind cum se uzează bateriile cu trecerea timpului.

Am folosit Windows Phone încă de la 8.0 și odată cu 8.1 consider că era un sistem de operare destul de bun și chiar cu puncte în plus față de altele, problema fiind aceeași încă de la începutul lui Windows Phone, și anume lipsa anumitor aplicațiilor comparativ cu iOS sau Android. Strategia lui Microsoft cu aplicații universale (același cod de bază care le permite să ruleze și pe PC, și pe telefon, și pe Xbox) cred că va corecta asta pentru că este o idee foarte bine gândită și va atrage dezvoltatorii către Windows, care există pe mai multe dispozitive decât Android și iOS la un loc. De asemenea, mai au două proiecte prin care aplicații de Android sau iOS pot fi practic transformate în aplicații Windows cu un efort mic, astfel că un dezvoltator va fi mult mai înclinat să își aducă aplicația în fața unei audiențe mult mai mari și cu un efort mic. Deja a început o mișcare promițătoare cu noi aplicații dezvoltate pentru Windows 10 Mobile, nici măcar universale și chiar de la companii care au avut în trecut aplicații pe vechiul Windows Phone și le-au retras. Ca exemplu, ING tocmai a lansat o aplicație pentru varianta mobilă de Windows 10. De aproape un an și jumătate îi tot întrebam de aplicație pentru Windows Phone 8.1 și nu au făcut nimic, iar Windows 10 Mobile este proaspăt scos din cuptor și deja au făcut aplicație pentru el. Ce vreau să zic e că eu cred că viitorul e promițător vis-a-vis de aplicații și am mare încredere că Windows 10 Mobile va schimba drastic peisajul.

Personal, nu l-aș da pe niciun telefon cu Android sau iOS. Am avut posibilitatea să iau orice telefon voiam, și am ales Lumia 950.

Cam asta a fost tot ce am de zis despre Lumia 950 și Windows 10 Mobile. Dacă aveți întrebări, răspund cu drag în comentarii.

P.S. Băieții de la Orange au fost foarte drăguți și mi-au dat cadou și o tastatură pliabilă Microsoft, compatibilă cu Windows, Android, și iOS. O parte din articol l-am scris pe telefon, folosind tastatura, și mi s-a părut o experiență grozavă.


Discover more from Ovidiu Avrămuș | Blog

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

13 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.