Site-ul Orange România e o mizerie

Trei probleme cu site-ul Orange România:

1. În decembrie 2015 am vrut să comand un Lumia 950 de pe site-ul Orange România, în rate. Deși pe pagina produsului scria că poate fi cumpărat în rate, în momentul în care voiai să îl cumperi, opțiunea de rate nu apărea. Am ignorat și am introdus oricum informațiile cardului de cumpărături, dar tranzacția a eșuat. Apoi am mai încercat o dată și a eșuat și a doua oară. Citez continuarea dintr-un articol în care am mai vorbit despre asta:

După o comandă online eșuată, fiindcă cineva de acolo nu își făcuse treaba bine și lipseau niște opțiuni la cumpărarea unui telefon, i-am sunat. O doamnă drăguță a făcut comanda în locul meu, rămânând doar să intru pe site și să introduc informațiile cardului la achiziție. Toate bune și frumoase, până când o lună mai târziu am aflat că luasem telefonul la suma întreagă, în loc să îl iau în rate, deși doamnei de la telefon îi explicasem foarte clar că vreau în rate, ăsta fiind și motivul pentru care sunasem la ei, pentru că pe site, deși scria că poate fi luat în 6 rate, nu aveam opțiunea respectivă niciunde la realizarea comenzii.

Sunat la ei, trimis mail, depus sesizare. A durat cam 45 de zile până să fiu sunat, când deja făcusem plata întreagă și nu aveau cu ce să mă mai ajute. Au fost drăguți și mi-au oferit posibilitatea de a returna telefonul și a fi rambursat, urmând să fac altă comandă, de data asta în rate. Pentru că după tot deranjul ăsta, de asta mai aveam nevoie. Oameni deștepți. Le-am zis că în niciun caz nu voi face asta și vreau să fiu compensat altcumva. Mi-au oferit 3 luni de abonament gratuit. Era dimineață și mă îndreptam către MWC, nu puteam sta la povești cu ei, așa că am acceptat, reticent.

Client cu abonament de 10 ani, al cincilea telefon cumpărat de la ei.

Acum să continuăm: după ce plasezi o comandă pe site-ul lor, îi poți urmări starea (plasată, aprobată, la curier, etc.), ca la majoritatea magazinelor online. La o zi sau două după ce doamna de la Orange m-a ajutat cu comanda, pagina cu comenzile mele nu mai era accesibilă, pur și simplu mă redirecționa către pagina cu magazinul de produse. Am ignorat și am așteptat telefonul fără nicio informație despre când va ajunge. Abia după ce a ajuns am putut să accesez iar pagina comenzilor, pentru a afla, cu telefonul în mână, că într-adevăr a ajuns la mine.

În august 2017, aproape doi ani mai târziu, când am comandat un Galaxy S8, am avut aceeași problemă cu pagina comenzilor. De data asta m-am jucat ceva mai mult pe site-ul lor, până am dibuit exact cum se manifestă problema și cum mă pot da peste cap pentru a o evita și a putea ajunge pe pagina dorită. Cu ocazia asta le-am comunicat situația și m-au luat cu abureli din-alea cu ștersul cache-ului și nu mai știu ce. Le-am explicat că nu e de la mine problema, s-au arătat interesați, mi-au cerut detalii, și i-am ajutat să identifice o problemă serioasă de pe site-ul lor; o problemă care exista de cel puțin doi ani, din câte știu eu, de când comandasem telefonul anterior.

A nu putea accesa pagina comenzilor de la un magazin online înainte de a se livra efectiv produsele e genul de problemă de care s-ar lovi foarte mulți oameni, mai ales când magazinul e Orange, și probabil că au fost sute sau mii de oameni doar în ăia doi ani care au apelat la serviciul cu clienții doar ca să afle starea comenzilor, fiindcă pe site nu funcționa. Probabil li s-a spus să șteargă cache-ul browser-ului și li s-a comunicat de către reprezentant starea comenzii. A trebuit să vină un neica nimeni și să le arate unde e buba. Între timp probabil au rezolvat problema, nu știu, n-am mai cumpărat nimic de la ei.

2. În iunie 2017 am vrut să îmi schimb parola contului. Trimiți un SMS la un număr, primești un cod, introduci codul pe site, apoi îți alegi noua parolă. Am schimbat-o fără nicio problemă. Câteva zile mai târziu, nu puteam să accesez contul, îmi spunea că e parola greșită. Am încercat încă o dată și nimic. Apoi am încercat parola cea veche și a mers. M-am dus și am schimbat-o din nou, la fel, fără nicio problemă, și cu confirmare prin SMS că a fost schimbată. Dar nici a doua oară nu a fost de fapt schimbată. Le-am scris pe Twitter, le-am explicat ce și cum, și mi-au trimis ei un link pe e-mail cu care am reușit în final să schimb parola.

Zilele trecute, la 6 luni de când s-a întâmplat asta, am vrut să îmi schimb iar parola, că așa mă distrez eu. Și ghici ce? Exact. De cel puțin șase luni, din câte știu eu, de când am încercat prima oară să schimb parola, nu se poate schimba parola de la Orange fără intervenția cuiva de acolo. Le-am scris iar pe Twitter și am așteptat, până mi-am dat seama că îmi pot trimite singur link-ul ăla dacă intru pe site și spun că mi-am uitat parola. Am făcut asta și au trecut aproape 12 ore de când am cerut link-ul prin formularul lor de pe site și încă nu am primit niciun e-mail. Nu știu, cât ar trebui să aștept? Să încerc oare să șterg cache-ul browser-ului? (Am scris articolul noaptea, urmând să îl public ziua următoare, și văzând că nu a ajuns e-mail-ul în 15 minute, am presupus că nu mai ajunge (2018, nu?) și am pregătit textul conform; dar a ajuns. Doar am tăiat textul și nu l-am șters fiindcă mi-a plăcut gluma pe care am făcut-o despre ștergerea cache-ului browser-ului pentru a primi un e-mail mai repede. Sunt o persoană hazlie.)

Am primit link-ul, am schimbat parola, și totul e bine acum. O mențiune, în caz că citește cineva de la Orange: când am schimbat parola folosind link-ul, scria acolo că nu pot folosi caractere speciale în parolă. Ei bine, Orange, NU ÎMI SPUI TU MIE CE POT ȘI CE NU POT FACE, CLAR?! Am folosit un caracter special și a funcționat.

3. Nu întotdeauna se întâmplă asta, cred că doar după ce ieși din cont și vrei să intri din nou, nu știu, nici nu vreau să mai testez. Câteodată pentru a intra în cont, trebuie să introduci un cod CAPTCHA, doar că uneori câmpul pentru acest cod apare după ce ai introdus deja detaliile contului și ai dat să intri, urmând apoi să le introduci din nou, împreună cu codul. Prima oară poți scrie ce detalii vrei, pot să fie și cele corecte, după ce ai dat să intri în cont, ignoră complet informațiile și te pune să le scrii din nou, împreună cu codul.


Astea sunt doar trei probleme întâmpinate. Mai sunt chestiuțe mici de care m-am mai lovit folosindu-le site-ul.

Alte articole:

4 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.